19 Mayıs'ın iptali gericilik mi?

Abone ol

19 Mayıs törenlerinin statlarda kutlanmasının iptali sessiz bir devrim mi yoksa iktidarın gizli ajandasının son örneği mi?

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- 19 Mayıs törenleri artık stadlarda kutlanmayacak. Kimilerine göre "faşizm ortadan kalktı", kimilerine göre de gericilik "eğitimde bir mevzii daha kazandı"...

ULUS DEVLETE AYAR ÇEKİLİYOR

HÜKÜMETTEN 19 MAYIS AÇIKLAMASI
Milli Eğitim Bakanlığı her yıl tartışmalara neden olan 19 Mayıs gösterileri için kritik bir karar imza attı.Bakanlık Ankara dışındaki tüm illerde kutlamaların stad yerine okullarda kutlanmasına karar verdi

Bu kararın ardından hükümetten ardı ardına sesler yükseldi.

HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

"Şok 19 Mayıs değişikliği" olarak duyurdu kimi basın organları. Şoka uğrattığı kesin. Ulus devletin temeli sırasında atılan bu adım kuşkusuz, bazı çevrelerin endişelerini de tavan yaptıracaktır. Hele de iktidarda AK Parti varsa... Karar ulusalcıları yasa, liberal ve muhafakazar çevreleri sevince boğdu.

20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesinden sonra "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" olarak değiştirilmişti. Törenler bundan sonra eğitim ve öğretimi aksatmayacak şekilde okullarda kutlanacak. 

KUZEY KORE'Yİ ANDIRIYOR MU?

Demirperde ülkelerini anımsatan manzaralar artık arşivlerde kalacak. Öğrencilerin birbirinin üzerine çıkarak oluşturduğu kuleler anılarda yer bulacak. 19 Mayıs'ın Kuzey Kore ya da komünist ülkelerdeki görüntülerle kıyaslanması eleştirilse de, dünyadan bakanların gözünde aynı sepette tutuluyor bu kutlamalar.

İKİ AYLIK HAZIRLIK ÇİLESİ

Peki bazı çevreleri bu denli kızdıran iptalin gerekçeleri neler? Hazırlık döneminin soğuk zamana denk gelmesi ve beraberinde sağlık sorunlarına yol açması. Çalışma süreleri uzayınca öğrencilerin dersten kopması. Gönüllü olmayan öğrenci velilerinin okuldan soğuması.

NEDEN İSTENMİYOR?

Kararı alkışlayanların en temel argümanı spor ve ülke sevgisini anlatmanın "eziyete" dönüşmesi. "Estetikten yoksun" anlaşılamayan sevinç gösterilerinin, 1930'lu yılların dünyasını yansıttığı, en çok dile getirilen görüşlerin başında geliyor. Kararı destekleyenler sevgi gösterilerinin başka eziyetlere yol açtığını düşünüyor. Gösterilerin zorunlu tutulması "faşist devlet" eleştirilerini de beraberinde getiriyor. 

İKİ FARKLI GÖRÜŞ

İptal iki görüşü ister istemez karşı karşıya getirdi. Karar üzerine iki eğitim sendikasının yaptığı açıklama iki zıt kutbun görüşlerini yansıtması açısından önemli.

Eğitim- Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Dalgıç: "Bayram coşkusu bir tek Ankara’da mı yaşanacak? Milli Eğitim Bakanlığı, adım adım eğitimi gericileştiriyor. Milli bayramların kapsamının daraltılmasının altında da bu var. Milli bayramları bu şekilde adım adım unutturmaya çalışıyorlar. Cumhuriyetin getirdiği yenilikleri yavaş yavaş unutturuyorlar. Bunu kabul etmek mümkün değil."

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer: "Stadyumlarda yapılan törenlere öğrencilerin iki ay öncesinden hazırlanmaya başlamaları sebebiyle öğrenciler derslerinden uzak kalmaktadır. 19 Mayıs'tan sonra da okulların bitimine az bir süre kaldığı için öğrenciler ikinci dönemde sağlıklı bir eğitim alamıyor. Bundan dolayı Bakanlığın çalışması bir ihtiyaca cevap vermiştir."

Günün Önemli Haberleri