185 özürlünün elinden tutuldu

Abone ol

Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM) İstihdam Birimi, 185 özürlü vatandaşın iş bularak üretime katılmasını sağladı.

Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM) İstihdam Birimi, yürüttüğü çalışmalar sonucu 2005 yılından bu yana 185 özürlü vatandaşın iş bularak üretime katılmasını sağladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Özürlüler Müdürlüğü 2005 yılında oluşturduğu İstihdam Birimi’yle özürlü vatandaşların iş bularak hem üretime katılmalarını hem de yaşama daha sıkı tutunmalarını sağlıyor. Tophane’de ki Özürlüler Müdürlüğü’nde çalışmalarını sürdüren istihdam birimi 2005 yılında 98, 2006 yılında ise 87 özürlü vatandaşın iş hayatına adım atmasını sağladı.

Süreç Nasıl İşliyor?
Özürlüler Müdürlüğü’ne üye kaydı bulunan ve iş talebi yapan engellinin iş başvuru formu İstihdam Birimi tarafından dolduruluyor. İş başvuru formu doldurulan engellinin çalışmak istediği pozisyon belirleniyor. Sürekli irtibat halinde olunan insan kaynakları merkezleri ve internet sitelerinden özürlü personel ihtiyaçları alınarak Özürlüler Müdürlüğü’nde bulunan iş başvuru formları arasında uygun görülenlerin, işverene yönlendirmeleri yapılıyor.

Yasal Hakları da öğretiliyor
Son yasal değişiklerle birçok alanda kanuni haklara sahip olan özürlü vatandaşların bu haklarını öğrenmeleri yolunda da çalışmalarını sürdüren İSÖM İstihdam Birimi 2006 yılı içerisinde 2.291 kişiye yasal haklar ve iş yaşamı ile ilgili bilgilendirme, danışmanlık ve yönlendirme eğitimleri verdi.

“Şirketler Özürlü Personel Çalıştırsın”
“Üretime katılmanın yaptığı psikolojik etki, iş hayatına giren engelliler üzerinde rehabilitasyon etkisi yaratıyor” diyen İstihdam Birimi Koordinatörü Dilek Kurnaz Özdemir yaptığı açıklamada engelli istihdamı meselesini işverenlerin toplumsal bir görev olarak görmeleri gerektiğini de ifade etti.

Özürlüler Müdürlüğü vasıtasıyla bir kimya şirketinde laboratuar asistan yardımcısı olarak işe başlayan işitme engelli Güler Nur Bilge, işe girdiği ilk dönemlerde çalışma arkadaşlarıyla olan iletişimini Özürlüler Müdürlüğü İşaret Dili Tercümanı yardımıyla sağladı. Kısa süre sonra çalıştığı ortama adapte olan Bilge’ye mesai arkadaşları birkaç kelimesini öğrendikleri işaret diliyle destek oldular.

İSÖM İstihdam Birimi’nin çalışmaları çerçevesinde İstanbul’un en köklü eğitim kurumlarından olan İstanbul Erkek Lisesi’nde ofis destek elemanı olarak çalışmaya başlayan ortopedik özürlü Cesur Karaca, santral operatörü olan Seher Bozdemir ve bilgi işlem personeli Murat Kilit iş yerleştirmeleri yapılan 185 özürlüden sadece birkaçı.

İstanbul Erkek Lisesi gibi köklü bir kurumda çalışıyor olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirten Murat Kilit “Burada farklı olduğumu hissetmeden diğer arkadaşlarla uyum içinde çalışıyoruz. İnanıyorum ki her özürlü gerekli fırsat verildiği takdirde istenilen işi en iyi biçimde yapar. Her özürlünün mutlaka yapabileceği bir iş vardır. Yeter ki bizlere fırsat verilsin” dedi.

Hiçbir zaman işe yerleştirilemeyeceğini düşündüğü halde İstihdam Birimi’ne başvurup iş talep formu dolduran Seher Bozdemir ise çalıştığına hala inanamıyor. “İş başvuru formunu doldururken hiç ümidim yoktu. Haber gelince çok şaşırdım. Şimdi çalışabiliyor ve kendi ekmeğimi kazanabiliyorum. Bu konuda emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Günün Önemli Haberleri