180 barajını geçene LYS'de büyük fırsat
Abone olYGS sonuçları açıklandı. Üniversite adayları için şimdi sıra LYS'de. İşte LYS öncesi adaylara bir dizi uyarı.
YGS sonuçlarının açıklanmasının ardından milyonlarca öğrenci önümüzdeki günlerdeki yapılacak olan LYS'ye kilitlendi.
YGS puanları, beklentilerinin ister üstünde ister gerisinde kalsın, LYS puan türleri ile öğrenci alan bölümleri hedefleyenler için önümüzdeki haftalar büyük önem taşıyor.
DEVLETE BÜYÜK İLGİ
Akşam si'nin haberine göre, bugün ülkemizdeki sosyoloji bölümleriyle ilgili bilgileri sizlerle paylaşıyorum. 2013 ÖSYS'de sosyoloji tercihi yapan adaylar 54'ü devlet ve 15'i vakıf olmak üzere 59 farklı üniversite içinden tercih yaptılar. Bu üniversitelerdeki toplam 5.577 kontenjanın % 87'si devlet üniversitelerinde bulunuyordu. İstanbul'daki kontenjanlardaysa ağırlık açık ara vakıf üniversitelerindeydi. Kıbrıs'taki üniversitelerde sosyoloji programı bulunmuyordu. İlk yerleştirmelerde devlet üniversitelerindeki sosyoloji kontenjanlarının tamamı doldu. Devlet sosyoloji programlarına yerleşenlerin %97'si kayıt yaptırdı. Ancak vakıf üniversitelerinde talep yaşanmadı.
BOĞAZİÇİ LİDER OLDU
Bu bölümün puanları dikkate alındığında hem devlet üniversitelerinde hem de vakıflarda taban puan yelpazesinin çok geniş olduğu görülüyor. Devlet üniversitelerinde büyükşehirler önde. Boğaziçi Üniversitesi'nin yıllardır süren liderliği de kolay kolay değişmeyecek gibi duruyor. Boğaziçi'ni Galatasaray, ODTÜ, Marmara ve İstanbul Üniversiteleri takip ediyor. 3 büyük şehirde sosyoloji okuyabilmek için 350 ve üzerinde puan almak gerekiyor. İstanbul'daki üniversiteleri Uludağ, Anadolu ve Yıldırım Beyazıt Üniversiteleri izliyor. Devlette en düşük taban puan 282.907 ile Tunceli Üniversitesi İkinci Öğretim programında karşımıza çıkıyor.
KIZ ÖĞRENCİLER AÇIK ARA ÖNCE
Her sene ÖSYM web sitesinde yayınlanan Yükseköğretim İstatistiklerine göre sosyoloji bölümlerinde 17.759 öğrenci okuyor. Öğrenciler arasında kızlar sayı olarak açık ara önde (%77). Yeni giren ve mezun olanlar incelendiğinde kızların ağırlığının gelecek yıllarda da süreceği anlaşılıyor. İstatistikler sosyoloji alanında Türkiye'de 1.952 lisansüstü öğrenci olduğunu gösteriyor ve bunların yılda yaklaşık 170'i mezun oluyor. Doktora yapanların arasında erkekler kadınlardan daha çok. Sosyoloji alanındaki akademik kadroya göz atacak olursak, üniversitelerimizde 100 profesör,
75 doçent ve 267 yardımcı doçentin görev yaptığını görüyoruz.
180 BARAJINI GEÇENLERE BÜYÜK FIRSAT
Vakıf üniversitelerinin taban puanlarına bakıldığında, devlettekine benzer geniş yelpaze dikkat çekiyor. 2013 ÖSYS'de 400 taban puanın üzerinde olan programlar Koç, Bahçeşehir, İstanbul Şehir ve İstanbul Bilgi Üniversiteleri'nin tam burslu programları. Kısmi burslu ve ücretli programların taban puanlarıysa düşük seviyelerde. Kontenjanı dolmayan ve taban puanı oluşmayan 19 programın, 2014 ÖSYS'de 180 baraj puanını ancak geçen öğrenciler için önemli bir fırsat olacağının altını çizmek isterim. Taban puanlar, vakıfla devlet programları arasındaki uçurumu gözler önüne seriyor. Devlette, sosyoloji'ye yerleşen öğrencinin cebinden yıllık 7-8 bin TL çıkarması durumunda İstanbul'daki vakıf üniversitesinde kısmi burslu statüde okuyabileceğine işaret etmek isterim.