18 yıl aradan sonra aynı koltukta!

Abone ol

Türkiye dış politikanın önemli kilit noktalarından biri olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nde başkanlık yapacak.

Türkiye'nin 1949 yılından bu yana üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde Konsey'in Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı koltuğuna 18 yıl aradan sonra yeniden Türkiye'ye geçti.

Strazburg'da gerçekleştirilecek devir-teslim öncesi Avrupa Konseyi ile Türkiye arasında siber suçlarla mücadele konusunda bir sözleşme ve hükümlülerin nakli ile de ilgili düzenleme için bir ek protokol imzalandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Türkiye'de yüksek standartta bir demokrasiyi geliştirmeye hedeflediklerini'' söyledi.

Davutoğlu, Türkiye'nin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi dönem başkanlığını Makedonya'dan devralması dolayısıyla bir basın toplantısı düzenledi, Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Miloshoski ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın katıldığı basın toplantısında Davutoğlu, Türkiye'nin dönem başkanlığı döneminde öncelik vereceği konular hakkında bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İŞTE TÜRKİYE'NİN EYLEM PLANI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarına göre Türkiye, başkanlığı dönemin de 5 ana başlığa öncelik verecek. İşte o başlıklar ve ayrıntıları:

- Konsey'in reformu: Türkiye'nin ilk hedefi Avrupa Konseyi'ndeki reformu gerçekleştirmek.

- AİHM reformu: Geçen yıl AİHM'in reformu konuusunda karar alınmış olmasına karşın bu hayata geçirilememişti. Türkiye bu yöndeki eksikliği İzmir'de Nisan ayında bir konferans ile reform sürecini masaya yatıracak.

- AB'nin konseye dahil edilmesi: Davutoğlu'nun aklındaki bir diğer konu ise AB'nin Avrupa Konseyi'ne taraf olması yani tek tek AB ülkeleri ile birlikte bir kurum olarak AB'nin de bir aktör olarak Konsey'in unsuru haline gelmesini sağlamak. Böylece AİHM ile Avrupa Adalet Divanı arasındaki ilişkiler ve AB'nin Konsey içindeki konumu bir dengeye oturtulması hedefleniyor.

- İzleme ve değerlendirme sistemleri güçlendirilecek: Çok kültürlü Avrupa toplumunda birlikte yaşama ahlakının gelişmesi için yapılması gerekenlerde eylem planı içinde öncelikli gündem maddeleri arasında.

- Akil Adamlar Komistesi: Bu çerçevede ve reformlar çerçevesinde bir Akil Adamlar Komitesi oluşturulması da gündemde. Komitenin başkanlığını ise Eski Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in yapabilceği, komitenin Türk üyesini ise siyaset bilimci Prof. Ayşe Kadıoğlu'nun bulunması isteniyor.

DAVUTOĞLU KARARLI

Davutoğlu, bir soru üzerine verdiği yanıtta, Türkiye'de insan hakları ve demokratikleşme konusunda önemli adımlar atıldığını belirtti ve hükümetin bu süreci devam ettirme konusunda kararlı olduğunu ifade etti. Hukuk devleti ilkesi ve demokratikleşme konusunda önemli yol kat edildiğini ancak daha atılacak adımların olduğunu kaydeden Davutoğlu, insan hakları konusunda hiç bir ülkenin mükemmel olmadığını vurguladı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, dönem başkanı olarak Türkiye'nin Avrupa kıtasının en eski ve kapsamlı kuruluşu olan Avrupa Konseyi'nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin reformu konusunda kararlı olduğunu ifade etti.

NEDEN ÖNEMLİ?

Avrupa Konseyi, 47 üye ülkesiyle, 800 milyon kişiyi temsil ediyor. Tüm AB üyelerinin de aynı zamanda üye olduğu AKPM'ye Lizbon Antlaşması ile tüzel kişilik kazanan AB de kurumsal olarak üye olmak istiyor. Bunun gerçekleşmesi durumunda AB kendini kurumsal anlamda dış denetime açmış olacak ve pek çok konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne AB mevzuatı ve uygulamalarıyla ilgili dava yolu açılmış olacak. Örneğin, sınır kontrolleri ve Schengen türü vize sistemleri nedeniyle mağduriyet yaşayanlar bunu 'insan hakkı ihlali' kapsamında AİHM'e götürebilecekler.
Hali hazırda Mevlüt Çavuşoğlu'nun başkanlığını yaptığı AKPM Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı'nın Türkiye'ye geçmesiyle geçici de olsa baskın şekilde Türklerin ağırlıklı olduğu bir kurum oluyor.

Günün Önemli Haberleri