175 YTL için AHİMe başvuru
Abone olİzmir'de, bir vatandaş 175 YTL'ye aldığı ayakkabıda üretim hatası çıkınca parasının iadesi için AHİM'e başvuruyor.
İzmir'de, 175 YTL'ye aldığı ayakkabının dikişlerinin sökülmesi sonucu üretici firmadan parasının iadesini talep eden Veysel Ulusoy, ilçe Hakem Heyeti'nin yanlış bilirkişi raporlarıyla üretici firmaya faiz ve mahkeme masraflarıyla birlikte 355 YTL ödemek zorunda kaldı. Veysel Ulusoy'un avukatı Uluğ İlve Yücesoy davayı AİHM'ne taşıyacaklarını belirtti.
Avukat Uluğ İlve Yücesoy, müvekkili Veysel Ulusoy'un yaklaşık 1.5 yıl önce aldığı ayakkabının dikişlerinin sökülmesi sonucu parasının geri iadesi için ilçe Hakemler Heyetine başvurduğunu belirtti.
Avukat Yücesoy, müvekkilinin aldığı ayakkabının 19 gün sonra dikişlerinin sökülmesi sonuçu İlçe Hakemler Heyeti'ne başvurduğunu belirterek "Bunun üzerine heyet üretici firmayı kusurlu bulmuş ve tüketici parasını geri almıştır. Burada dikkat edilmesi gereken husus Hakemler Heyeti bizim şikayetçi olduğumuz ayakkabıda değil diğer eşinde üreticinin gizli ayıbı olduğunu belirliyor. Dolayısıyla ayakkabının her iki tekinde de ayıp olduğu anlaşılmış ve lehimize karar verilmiştir" dedi.
Veysel Ulusoy'un parasını geri aldıktan sonra üretici firmanın da Tüketici Mahkemesi'ne dava açtığını belirten Avukat Uluğ İlve Yücesoy, şöyle konuştu: "Üretici firmanın kendisinin hatası değil üreticinin hatası olduğu iddiasıyla Tüketici Mahkemesi'ne açtığı dava 1.5 yıl sürmüştür. Dava sürecinde, daha önce müvekkilimin lehine karar veren aynı bilirkişi, burada aleyhine karar vermiştir.
Dava konusu olmayan ayakkabı da üretici ayıbı buldu ama sonra dava konusu olan ayakkabıda tüketici hatası buldu. Bunu göz önüne alan ve zaten çok yoğun ve yetersiz olan Tüketici Mahkemesi olayı çok fazla üzerinde durmadan bizim aleyhimize sonuçlandırmıştır. Sonuç olarak mahkeme bize geçen süre içinde faizleri ve mahkeme masraflarını da ekleyerek 355 YTL ödemeye mahkum etti."
Söz konusu paranın çok az bir meblağ olduğunu, önemli olanın adil yargılanma ve mülkiyet hakkının ihlali olduğunu belirten Avukat Yücesoy, sözlerini şöyle tamamladı: "Biz burada kesinlikle parayı düşünmüyoruz fakat aynı bilirkişinin aynı olayda hem lehimize hem de aleyhimize rapor vermesi sonucu adil yargılanma ve mülkiyet hakkının ihlal edildiği düşüncesindeyiz. Bundan sonra davanın temyiz süreci olmadığı için biz de hakkımızı uluslar arası mahkemelerde aramak istiyoruz. AİHM'ne altı ay içerisinde başvuracağız, hakkımızı orada arayacağız."