17 yıl sonra köylerine döndüler

Abone ol

1990'lı yılların izlerini silmek isteyen Türkiye bir adım daha attı. Muş'ta 8 aile, 17 yıl sonra köylerine döndüler.

Muş merkeze bağlı 80 haneli Yörecik köyü, 1993 yılında güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı. Köyde yaşayanlar ise o tarihte il merkezi ile farklı köylere yerleştirildi.

Güvenlik sorununun 17 yıl sonra çözülmesi üzerine il merkezinde oturan ailelerden sekizi, Yörecik köyüne dönerek evlerini onardı.

Köylerinde çeşitli tarımsal faaliyetlere başlayan vatandaşlar, 120 dekar alanda da tütün dikimi yapmaya başladı.

Muş Valisi Erdoğan Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte boşaltılan köylere dönüşlerin başladığını belirterek, vatandaşın isterlerse köylerine dönebileceklerini, herhangi bir güvenlik sorunun olmadığını söyledi.

Hukuk çerçevesinde köylerine dönüş yapan vatandaşların istediği şekilde arazilerini kullanabileceklerini ifade eden Bektaş, ''Güvenlik konusunda herhangi bir sıkıntımız yok. Köylerine dönüş yapmak isteyen vatandaşlarımıza her türlü katkıyı sağlarız. Hukuk çerçevesinde köylerine dönüş yapan vatandaşlarımız istediği şekilde arazilerini kullanabilirler'' dedi.

Bazı vatandaşların yaz mevsiminde köylerine gidip arazilerini kullandığını, kış mevsiminde ise şehir merkezine döndüğünü anımsatan Bektaş, şöyle devam etti:

''Biz bu konuda vatandaşlarımıza destek veriyoruz. Muş'ta güvenlik konusunda herhangi bir sorunumuz yok. Vatandaşlarımızın huzurlu bir şekilde ekimini yapması için bütün güvenlik tedbirleri alınmıştır. Köye dönüş yapan vatandaşlarımızın yolu, suyu yapılacaktır.''

17 YIL SONRA TÜTÜN EKİMİ

Muş İli ve Civarı Tütün Kooperatif Başkanı Şehmus Solgun da 8 ailenin 17 yıl aradan sonra köyüne dönerek, tütün ekimine başladıklarını ifade etti.

Yörecik köyünde kaliteli tütün üretildiğini ifade eden Solgun, şunları kaydetti:

''17 yıl önce boşaltılan bu köylerin yeniden canlanmasını istedik. 8 ailemiz güvenlik sorunu çözülen köylerine geri döndüler. Bu ailelerimiz aynı zamanda firmalarla 120 dekar alana tütün dikmek için sözleşme imzaladılar. Biz de elimizden geldiğince destek oluyoruz. Yörecik köyüne 17 yıl aradan sonra ilk kez tütün diktik. Bu topraklarımızı tekrar yeşillendirmek istiyoruz. Devletimize vergi ödemek, üreticimizin de cebine para koymak istiyoruz. Buralar bizim topraklarımız. Huzura, barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var. Ayrıca buranın tütünü de çok kaliteli. Çünkü burada kırmızı toprak ve soğuk su var. Bundan dolayı da bu köyün tütünü kaliteli oluyor.''

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da Yörecik köyünde doğup, büyüdüğünü, güvenlik nedeniyle de başta kendi ailesi olmak üzere, köyde yaşayanların farklı yerlere göç ettiklerini söyledi.

Güvenlik nedeniyle farklı yerlere göç etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Sakık, ''Kendi coğrafyamızda darmadağın olduk'' dedi.

Köylerinin tarım ve hayvancılığa uygun olduğunu da ifade eden Sakık, ''Köyümüzün doğasını, havasını çok özledim. Orada atalarımızın mezarları var. Maalesef köyden çıktığımız için yakınlarımızın mezarlarını ayrı ayrı yerlerde defnettik. Babamı köyde, annemi başka bir yerde, eşimi de Ankara'da defnettik. Adeta tespih boncuğu gibi dağıldık'' diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri