17 Aralık'ın tek davasında bir ilk!

Abone ol

17 Aralık "Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonu" kapsamında takipsizlik verilmeyip hakkında dava açılan aralarında Fatih Belediyesi çalışanlarının da bulunduğu 21 kişi ilk defa hakim karşısına çıktı.

17 Aralık "Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonu" kapsamında açılan ve takipsizlik kararı verilmeyen tek dosya olan Fatih Belediyesi davası bugün görüldü.

Duruşmada söz alan sanık avukatları 17 Aralık soruşturmasında verilen takipsizlik kararlarını da gerekçe göstererek bu davada da iddianamedeki iletişim tespit tutanaklarının ve delillerin hukuka aykırı olduğunu savundu. Avukatlar 21 sanık hakkında derhal beraat kararı verilmesini talep etti.

17 Aralık "Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonu" kapsamında takipsizlik verilmeyip hakkında dava açılan aralarında Fatih Belediyesi çalışanlarının da bulunduğu 21 kişi ilk defa hakim karşısına çıktı. İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda görülen davanın ilk duruşmasına tutuksuz 21 sanıktan 16'sı katıldı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in kardeşi Sebahattin Demir'in de aralarında bulunduğu 5 sanık ise mazeret göstererek duruşmaya katılmadı.

İDDİANAME OKUNMADI

Duruşmada sanıkların kimlik tespitinden sonra Mahkeme Başkanı Münevver Aksünger iddianameyi okumaya başladı. Sanık avukatlarından Ahmet Yaman araya girerek, "Hepimiz haberdarız, okumaya gerek yok"dedi. Bunun üzerine mahkeme başkanı diğer avukatlara da sorduktan sonra iddianameyi okumadı

"BU SANIKLARIN TAKİPSİZLİK VERİLEN 120 KİŞİDEN NE FARKI VAR?"

Bazı sanık avukatları iddianame ve delillerle ilgili konuşmak için söz istediler. Avukat Hikmet Çarboğa, iddianamenin yasal dayanaktan yoksun olduğunu savundu. 17 Aralık yolsuzluk rüşvet soruşturmasında Savcı Ekrem Aydıner'in onlarca şüpheli için iki ayrı takipsizlik kararı verdiğini hatırlatan Çarboğa, bu takipsizlik kararlarında soruşturmaya dayanak olan dinleme ve fiziki takip kayıtlarının hukuka aykırı olduğunun belirtildiğini ifade etti.

Avukat Çarboğa, Savcı Aydıner'in takipsizlik kararlarını hatırlatarak, "Bu iddianamenin ise yasal bir dayanağı yok. Bu sanıkların takipsizlik verilen 120 kişiden ne farkı var? Hepsi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Buradaki bir kısım sanıklar devlet memuru olmadıkları, arkalarında bir takım güçler olmadığı için mi sanık olarak yer aldı? Onlar hakkında da diğerleri gibi takipsizlik verilmeliydi" diye konuştu. Avukat Çarboğa sanıklar hakkında derhal beraat kararı verilmesini istedi. 

"YASAL OLMAYAN DELİLLER DOSYADAN ÇIKARILSIN" TALEBİ

Avukat Zahit Şeyhanoğulları ise soruşturmanın başında dinleme kararlarının örgüt suçlaması kapsamında alındığını belirterek sevk maddesinde ise örgüt suçlaması bulunmadığını kaydetti. Hangi suçtan dinleme kararı alınmışsa o suçtan sevk edilmesi gerektiğini belirten Şeyhanoğulları, örgüt yönünden takipizlik verildiğini belirtti. Bu nedenle delillerin hukuka aykırı olduğunu savunan Şeyhanoğulları, dinleme ve izlemelerin dosyadan çıkarılmasını istedi.

"DERHAL BERAAT TALEBİ"

Dava sanıklarından mimar Ali Tunç'un avukatı Fırat Epözdemir de dosyayı paralel devlet yapılanmasıyla haklarında soruşturma açılan polislerle savcıların oluşturduğunu iddia etti. Bu polis ve savcıların oluşturduğu dosyaya dayanarak yargılama yapılamayacağını savunan Epözdemir, "Adeta zehirli bir ağaçtan toplanan meyvelerle bir dava oluşturuldu. Öncelikle derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz. Bu karar verilmezse ise paralel devlet yapılanmasıyla ilgili yargılama tamamlanıncaya kadar bu yargılamanın durdurulmasını talep ediyoruz. Aksi durumda ise 17 Aralık'a takipsizliğe itirazda bulunuldu. Bu itiraz neticelendikten sonra bu yargılamanın yapılmasını istiyoruz" dedi.

SAVCI "DELİLER YASAYA UYGUN" DEDİ

Taleplere ilişkin görüşü sorulan savcı, “Hakim tarafından işlemin yapıldığı tarihlerde yasal düzenlemeye uygun şekilde elde edilen deliller yasaya uygundur. Delillerin dosyadan çıkarılıp derhal beraat verilmesi taleplerinin reddine karar verilmesi talep olunur" dedi.

MAHKEME TALEBİ REDDETİ

Duruşmaya ara veren mahkeme, yargılama aşamasında delillerin değerlendirileceği gerekçesiyle delillerin dosyadan çıkarılması, derhal beraat ve yargılamanın durdurulması taleplerini reddetti. Duruşma sanık savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.

17 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Soruşturmanın tek davasında, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in kardeşi Sebahattin Demir'in de aralarında bulunduğu 21 kişi hakkında hazırlanan iddianame 24 Nisan 2014 tarihinde İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Sebahattin Demir'in "Yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama" ve "Ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma" suçlarından 2 yıldan 8 yıla kadar, diğer 20 sanığın ise "rüşvet almak", "rüşvet vermek" ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet" suçlarından 6'şar yıldan 17'şer yıla kadar ayrı ayrı hapsi talep edildi.


Günün Önemli Haberleri