'17 Aralık kumpas' davasında 15 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis
Abone ol'17 Aralık kumpas' davasında 15 sanık, "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı.
Takipsizlikle sonuçlanan "17 Aralık soruşturması"nda kumpas
kurup usulsüzlükler yaptıkları iddiasıyla FETÖ elebaşı firari
Fetullah Gülen ile eski emniyet müdürleri ve ABD'deki Hakan
Atilla davasında tanıklık yapan eski komiser Hüseyin Korkmaz'ın da
aralarında bulunduğu 10'u tutuklu, 6'sı firari 67 sanığın
yargılandığı davada, 15 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis
cezasına çarptırıldı.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinin karşısında bulunan binada yapılan duruşmada mahkeme heyeti, davaya ilişkin kararını açıkladı.
Mahkeme heyeti, eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı, Kazım Aksoy, Yasin Topçu ve Nazmi Ardıç’ın aralarında bulunduğu 15 sanığın "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi.
Sanıklar FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski emniyet müdürü Hamza Tosun, ABD'deki Hakan Atilla davasında tanıklık yapan eski komiser Hüseyin Korkmaz, eski polisler Alparslan Çalışkan, Sinan Sağyalavaç ve Hayri Akın'ın firari olmaları nedeniyle dosyalarının ayrılmasına karar veren mahkeme, eski bakan Erdoğan Bayraktar ve oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar’ı dinlediklerini iddiasıyla 6 sanığın da ‘’kişisel verilerin hukuka aykırı kaydedilmesi’’ suçundan dosyalarının ayrılarak, başka bir esas numarası verilerek yargılanmasına hükmetti.
Mahkeme, bazı sanıkları da "silahlı terör örgütüne üye olma",
"özel hayatın gizliliği" ve "usulsüz dinlenme suçlarından değişen
oranlarda hapis cezasına çarptırdı.
17 Aralık kumpas davası
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede 17
Aralık'ın, soruşturma kılıfında bir darbe girişimi olduğu, Türkiye
Cumhuriyeti 61. Hükümeti'nin ulusal ve uluslararası baskı altına
alınıp istifa etmesini sağlama amacına yönelik gerçekleştiği
vurgulanan iddianamede, Rıza Sarraf’ın ABD'de de tutuklanmasına da
değinilerek, 17 Aralık'ta örgütün başarısız olmasının ardından, bu
başarısız girişiminin ABD üzerinden yeniden canlandırılmaya
çalışıldığı, örgüt mensupları tarafından yurt dışına çıkarılan
bilgi ve belgelerin ABD'de Preet Bharara isimli savcıya teslim
edildiği aktarılıyor.
Bu bilgi ve belgeler üzerinden ABD'de iddianame hazırlanarak FETÖ tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan 17 Aralık girişiminin yeniden sahneye konma çabasına girişildiği anlatılan iddianamede, Türkiye Cumhuriyeti devleti, İran ve Brezilya arasındaki doğal gaz ve petrol başta olmak üzere ticari ilişkileri hedef alan, bu sebeple de Türkiye Cumhuriyeti devleti menfaatleri aleyhine yürütülen saldırıda ABD ve ABD savcısı ile iş birliğine giren FETÖ terör örgütünün bu planlamanın yerli ayağı olduğu anlatılıyor.
Sanıkların, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın yurt dışına giriş çıkış kayıtlarını tuttukları, takipsizlikle sonuçlanan 17 Aralık soruşturmasının şüphelileriyle irtibatlandırmaya çalıştıkları ve kayıtları adli rapor haline getirdikleri belirtilen iddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu, eski başbakan yardımcıları Beşir Atalay, Bülent Arınç, Ali Babacan ve dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile eski bakanların da aralarında bulunduğu 30 mağdur-müşteki yer alıyor.