16 Mayıs 2013 İngiltere Basın Özeti
Abone olİngiltere'de Avrupa Birliği'nde kalıp kalmama tartışmaları sürerken gazetelerin hepsi Avrupa ekseninde ekonomi haberleriyle okuyucularıyla buluşuyor.
İngiltere'de Avrupa Birliği'nde kalıp kalmama tartışmaları
sürerken gazetelerin hepsi Avrupa ekseninde ekonomi haberleriyle
okuyucularıyla buluşuyor.
Guardian: 'Almanya'dan İngiltere'ye mesaj: AB'den çıkışı hepimizi felakete sürükler'
Guardian gazetesinin ön sayfasından duyurduğu haber, Almanya'nın Avrupa Birliği'ndeki nüfuzunu İngiltere'yi Birlik içinde tutma çabalarına kaydırdığına dikkat çekiyor.
Gazete Almanya'nın İngiltere'nin AB'den ayrılmasının felaket anlamına geleceğini söylediğini; Washington'ın Londra'yı Birlik içinde tutma çabalarına da destek vereceğini eklediğini aktarıyor.
Guardian, Avrupa'da ekonomik düşüşünün tersine çevrilmesi; ve Fransa ve Akdeniz ülkelerindeki korumacı politikalara karşı aksi etki yapması için Berlin'deki üst düzey yetkililerin İngiltere'nin AB üyeliğinin devam etmesinin kritik önem taşıdığının altını çizdiğini aktarıyor.
Financial Times: 'Euro bölgesi acı çekerken İngiltere iyileşme yolunda'
Financial Times manşetini bugün Euro bölgesi ve
İngiliz ekonomisinin haline ayırmış. 'Euro bölgesi acı çekerken
İngiltere iyileşme yolunda' başlığı altında Financial Times,
İngiltere Merkez Bankası'nın İngiliz ekonomisinin yeniden direnç
kazanmaya başladığını açıkladığını aktarıyor.
Gazetenin haberi şöyle devam ediyor: "Gelecek ay emekliye ayrılmadan önce son kez çeyrek verilerini açıklayan İngiltere Merkez Bankası başkanı Mervyn King, büyümenin kuvvetleneceğini, enflasyonun da düşeceğini söylüyor.
Başkan 'Ekonomik krizin başlamasından bu yana bu sözleri ilk kez sarf edebiliyorum.' dedi. Kendisinin sözleri Euro bölgesindeki havadan çok daha olumlu. Zira Euro'nun tedarike girmesinden bu yana yaşanan en uzun resesyon, Euro bölgesinde iyileşme umutlarını bir kez daha baltaladı. 17 ülkeli blokta işsizlik daha önce görülmemiş bir seviye olan %12,1'i buldu."
Independent: 'Hollande ilk yıl dönümünde mutlu değil: Fransa üçlü dip yaşıyor'
İngiltere'de bugün gazetelere konu olan bir başka Euro bölgesi ekonomisi Fransa'nınki. Independent gazetesi Fransa'da François Hollande'ın cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturuşunun ilk yıl döneminde kendisinin ekonominin halinden dolayı mutlu olmadığını yazıyor.
Gazete, Hollande'ın aldığı kötü haberlerin tek bir taneyle sınırlı kalmadığını; ama en önemlisinin Fransa'nın son beş yılda üçüncü kez resesyona girmesi olduğunu yazıyor.
Independent'ın haberine göre Almanya'da hafif büyüme işaretleri yeniden görünmeye başlarken Euro bölgesinin toplam ekonomik çıktısı rekor kırıp altı çeyrek üst üste düşmüş oldu.
Indepedent Hollande'ın Fransa'nın ekonomik durumunu 'çok ciddi' olarak tasvir ettiğini; maliye bakanı Pierre Moscovici'ninse gayrisafi yurt içi hasılada görülen düşüşten Avrupa'daki ekonomik durumun kötülüğünü sorumlu tuttuğunu yazıyor.
Guardian: 'Resesyon can yakıyor, kemer sıkma önlemleriyse öldürüyor'
Peki kötü ekonomik koşullar Avrupa'da insanlara nasıl yansıyor? Guardian gazetesi 'g2' ekinde bu soruya cevap arıyor.
Yazar David Stuckler'ın yazdığı bir kitaptan yola çıkarak gazeteci Jon Henley, 'Resesyon can yakıyor, kemer sıkma önlemleriyse öldürüyor' başlıklı makalesini şöyle açıyor: "Amerika'da 5 milyon kişi sağlık hizmetlerine erişemiyor. Yunanistan'da HIV vakalarında %200'lük bir artış söz konusu. Ve ekonomik krizin en derinden etkilediği ülkelerde intiharlar çoğalıyor."
Henley, 2008 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından devreye sokulan kemer sıkma önlemlerinin geçici bir tedavi olarak tasarlandığını hatırlatıyor ve ekliyor: "Ama David Stuckler'a göre kemer sıkma önlemleri bir klinik deneme olarak işletilseydi bu hemen durdurulurdu."
Henley makalesinde yazar Stuckler'ın şu sözlerine yer veriyor: "Kemer sıkma önlemlerinin ölümcül yan etkileri ve ekonomik kararların sağlığımıza etkileri akıl alma boyutlarda."
Guardian, yazar Henley'nın kemer sıkma önlemlerinin yan etkilerine en iyi örnek olarak Yunanistan'ı göstediğini aktarıyor. Yunanistan'ın sağlık sisteminin %40 oranında küçültüldüğünü; dahası kesintilerin nereden yapılacağına doktorların değil ekonomistlerin karar verdiğini, ve bunun sonuçlarının inanılmaz olduğunu belirtiyor Henley.
Makalenin devamı şöyle: "Gençler arasında işsizlerin ve evsizlerin artmasıyla damardan uyuşturucu kullanımının yükselmesi HIV programlarındaki kesintilere denk geldi, ve virüsün bulaştığı insanların miktarında %200'lük artış kaydedildi."
Telegraph: 'İngiltere BM'nin Suriyeli muhalif grubun terörist ilan etmesini istiyor'
Telegraph gazetesinde yayınlanan bir haber İngiltere ve Fransa'nın Suriyeli bir muhalif grup olan El-Nusra Cephesi'nin 'terör örgütü' ilan edilmesi için çaba sarf ettiğini aktarıyor.
Gazete bu adımın, muhalifler arasındaki ılımlıların ayıklanıp onlara odaklanılması için atıldığını ekliyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin El-Nusra Cephesi'ni 'terör örgütü' ilan etmesi durumunda grubun üyelerine bir dizi yaptırım uygulanacağını hatırlatıyor Telegraph.
Bu adımın Avrupa'dan da destek aldığını; Amerika'nın El-Nusra Cephesi'ni hali hazırda bir 'terör örgütü' olarak gördüğünü, Cephe'nin El-Kaide'yle de bağlantısı olduğunu aktarıyor Telegraph.
Gazete ayrıca yetkililerin grubu 'terör örgütü' ilan ettirerek El-Kaide ideolojisiyle bağlantılı muhalif grupları diğer muhaliflerden ayrı tutmayı hedeflediğini belirtiyor.
Telegraph: 'Kalbiniz mi kırıldı? Üzücü bir şarkı dinleyip sevinin'
Telegraph gazetesinin ön sayfasından yayınladığı kısa bir haberle sonlandırıyoruz basın özetini bugün.
'Kalbiniz mi kırıldı? Üzücü bir şarkı dinleyip sevinin' başlıklı haberin içeriği şöyle: "Elton John vaktinde kalp acısını dindirmenin en iyi yolunun üzücü şarkılar dinlemek olduğunu söylemişti. Psikologlar da hemfikir.
ABD'nin Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma ayrılık acısını dindirmenin en iyi yolunun üzücü şarkılar dinlemek olduğunu ortaya çıkardı.
Tıbbi makalenin yazarlarından Dr. Stephen Palmer 'O anda yaşadığımız duyguyu taşıyan şarkılar, filmler, resimler veya kitaplar, tıpkı halimize sempati duyan bir arkadaş gibi ayrılık acısı çektiğimizde daha etkili oluyor.' dedi."