16 Kasım 2012 Basın Özeti

Abone ol

Economist dergisinde Türkiye'deki açlık grevleriyle ilgili makale, Orta Doğu'da artan gerilim, 'Suriyeli muhalifler uçaksavar füze isteyecek' ve Pink Floyd hayranlarına müjde.

Economist dergisi, Türkiye'de cezaevlerinde süren açlık grevleriyle ilgili bir makaleye yer veriyor.

'Açlık grevleri, Türkiye ve Kürtleri arasında yeni bir gerilime yol açıyor' diyen dergi, "Ölmeye başlarlarsa ne olacak?" sorusunun giderek daha ağır bir hale gelmeye başladığını kaydediyor.

Dergi, insan hakları savunucularının grevcilerin 'kritik eşiğe' geldiğini söylediğini aktarıyor.

Sadece şekerli su ve vitamin alan grevcilerin, Adalet ve Kalkınma Partisi, anadilde savunma ve PKK lideri Abdullah Öcalan'ın hapishane koşullarının düzeltilmesi talepleri karşılanana dek greve devam etmeye ant içtiğini söyleyen dergi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın idam cezasını geri getirme tehdidiyle yanıt verdiğini belirtiyor. Economist şöyle devam ediyor;

'Erdoğan alay etti'

'Erdoğan 'bırakın, devam etsinler' diye homurdanarak, grevcilerle alay etti. BDP'li beş milletvekili greve katılınca da, umursamaz bir tavırla 'bazılarının gerçekten rejim yapmaya ihtiyacı var' dedi. Ama hükümet yine de, yeni bir yasayla ana dilde savunma hakkı talebi karşısında ödün verdi. Ankara'daki AB Büyükelçisi Jean-Maurice Ripert, bunun 'siyasi diyalog için bir alan yaratabileceğini' söyledi. Ama grevciler büyük ihtimalle Öcalan avukatlarıyla görüştürülene kadar durmayacak. Öcalan'ın durumu gizemini koruyor. 15 aydır avukatlarıyla görüştürülmedi. Hükümet, İmralı'ya giden feribot bozuk olduğu için diyor. Kimse buna inanmıyor. Eylül'de kardeşi Öcalan'ı ziyaret etti. Döndüğünde PKK liderinin bakımsız olduğunu ve Erdoğan'ın gizli barış görüşmelerine nokta koymasına yol açan PKK'nın son dönemdeki eylemlerini eleştirdiğini söyledi.'

Öcalan mı istemiyor, hükümet mi?

Economist, Öcalan'ın kardeşinin, Öcalan mı avukatlarını istemiyor, yoksa hükümet mi engel oluyor? sorusunu yanıtlamadığını söylüyor. Dergiye göre, 'Öcalan görüşmek istemiyor' teorisini savunanlar, Öcalan'ın tecritten, ev hapsine alınana dek avukatlarıyla görüşmek istemediğini savunuyor. İkinci teoriyi savunanlarsa, hükümetin Öcalan ve örgüt arasındaki bağı kopartıp, örgüt içinde bir liderlik mücadelesini tetiklemeyi amaçladığını düşünüyor. Economist şöyle devam ediyor;

'Eğer öyleyse, bu strateji başarısız oldu. Öcalan'ın örgüt üzerindeki etkisi azalmış olabilir. Ama, milyonlarca Kürt kendisine saygı gösteriyor. Bıyıklı PKK liderinin dev posterleri, komşu Suriye'deki Kürt bölgelerinde görülüyor. Bu bölgelerde PKK bağlantılı PYD Beşar Esad birliklerinin çekilmesinden sonra denetimi ele aldı. Türkiye, PKK'nın bölgede artan nüfuzunun önüne geçmek için, uzun süredir Kuzey Suriye'de bir uçuşa yasak bölge oluşturulmasını istiyor. Orta Doğu'daki felaketlerden yorulan Amerikalılar 'hayır' diyor. Ama NATO'nun, Ankara'ya desteğini göstermek için, Türkiye'nin isteği üzerine Suriye sınırındaki Kilis'e Patriot füzeleri konuşlandırması bekleniyor.'

'Daha çok cenaze olabilir'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu füzelerin Türkiye'yi olası bir kimyasal silah saldırısına karşı koruyacağını söylediğini aktaran dergi, Batılı diplomatların Türk basınında çıkan haberlerin tersine, Patriot füzelerinin bir uçuşa yasak bölge oluşturamayacağını söylediğini aktarıyor. Yazı şöyle sona eriyor;

'Diplomatlar, füzeler 'Türkler'e sevildiklerini hissettirmek' için diyor. Türk tankları PYD'nin denetimindeki bölgelere hâkim tepelerde konuşlanmış halde. Geçen ay, PKK sempatizanları bir cenazede havaya ateş açtı. Açlık grevlerindeki çıkmaz sürerse, daha çok cenaze olacaktır"

İngiltere Basını, İsrail'in Hamas'ın askeri kanat sorumlusunu bir füze saldırısıyla öldürmesinden sonra, bölgede giderek tırmanan gerilime geniş yer veriyor.

'Mısır-İsrail gerilimi'

Guardian'ın haberinde, Mısır Başbakanı Hişam Kandil başkanlığındaki bir heyetin, Filistinlilerle dayanışma için bugün Gazze'ye yapması beklenen ziyaret, İsrail ve Mısır arasında artan gerilimin bir işareti olarak yorumluyor.

Bu durumun, Mısır'ın yeni hükümetinin, İsrail'le 33 yıl önce yaptığı barış anlaşmasını gözden geçireceği kaygılarını arttırdığı belirtiliyor.

Ama gazetenin Kahire Muhabiri Abdül Rahman Hüseyin'in kaleme aldığı makelede, Müslüman Kardeşler hareketi kökenli Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin açıklamalar ve diplomatik jestlerin ötesine geçmeyeceği belirtiliyor. Dikkat çeken satırlar şöyle;

"Hamas, Müslüman Kardeşler‘in bir kolu ve yeni Mısır yönetiminin İsrail saldırısına karşı tepkisinin çok farklı olacağına inanılıyordu. Ancak geçtiğimiz yıllarda Müslüman Kardeşleri izleyen çok sayıda kişi, tersine inanıyor. Mısır Devrimci Sosyalist Hareketi üyesi ve gazeteci Hüsam Hamalawi, 'Devrimci değil, reformist bir gruplar. İsrail'le 1979'da yapılan Camp David anlaşmasını korumaktan çok memnun olacaklarını ve Mısır dış politikasını radikal bir şekilde değiştirmeyeceklerini birden çok kez gösterdiler. Bahaneler de hazır; Önce Mısır'ı inşa edelim ve benzeri' diyor."

Suriyeli muhaliflerin talepleri

Independent Suriyeli muhaliflerin, bugün Londra'da yapılacak yardım konferansında, rejim güçlerinin uçaklarına karşı kullanmak için füze talep edeceğini yazıyor.

Haberde, Suriye Ulusal Konseyi'nin eski başkanı ve yeni muhalif koalisyonun üçte birini elinde tutan Abdülbasit Seyda'nın Londra'ya üç taleple geldiği belirtiliyor. Bunlar, koalisyonun tanınması, mali destek ve uluslararası müdahale olmadan bir uçuşa yasak bölge oluşturulmasını sağlayacak uçaksavar silahlar olarak sıralanıyor.

Haberde ayrıca, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un da Suriyeli muhaliflere savunma türü silahlar satılmasına izin verilmesinden yana olduğu belirtiliyor.

Mızrakla av 500 bin yıl önce

Guardian'da insanlık tarihiyle ilgili yeni bir buluşla ilgili habere geniş yer ayırılıyor.

Haberde duyurulan yeni bir çalışmaya göre, atalarımız 500 bin yıl önce, ucuna sivriltilmiş taşlar takılan mızraklarla avlanıyordu.

Habere göre, Toronto Üniversitesi'nden arkeolog Jayne Wilkins, araştırması çapında Güney Afrika'da bulduğu mızrak başlarını incelediğinde, 500 bin yıllık olduğunu saptadı.

Daha önce insanoğlunun bu şekilde avlanmaya 300 bin yıl önce başladığı düşünülüyordu.

Wilkins mızrakla avlanmanın insanoğlu için öneminiyse, "İlk insanların daha düzenli et ve besleyici gıdalar yemesini sağlayan etkin bir stratejiydi. Böylece beyinleri de büyüdü." diye anlatıyor.

Pink Floyd hayranlarına müjde

Times, Pink Floyd hayranları için müjdeli bir habere yer veriyor. Habere göre orijinal gruptan geriye kalan tek Pink Floyd üyesi Roger Waters, grubun efsane albümü The Wall'u Avrupa çapındaki 23 konserde çalacak. Üstelik konser programında İstanbul da var.

Ama Waters'ın kavgalı olduğu grubun diğer önemli ismi gitarist David Gilmour'ın hiçbir konserde yer almayacağı kesin..

Günün Önemli Haberleri