155, 444'e dönüşüyor
Abone olEmniyet, 155 Polis İmdat telefonuna gelen çağrıların analizini yaptı. 155'lerin 444'e dönüşmesi planlanıyor.
155 Polis İmdat hattına yılda yaklaşık 22 milyon adet
çağrı geliyor. Gelen çağrıların yüzde 30'unu "pasaport, trafik
tescil, sürücü belgesi" gibi bilgi amaçlı aramalar oluşturuyor.
Emniyet, ihbar hattını daha verimli kullanabilmek için 444'lü
profesyonel bir çağrı merkezini faaliyete geçirmeyi
planlıyor.
155 Polis İmdat telefonuna gelen çağrılar haber merkezince karşılanıyor ve ilgili ekipler bu merkezlerden sevk ediliyor. Büyükşehir olan il merkezlerine bağlı merkez ilçelerden gelen 155 çağrıları ise genel itibariyle ilde bulunan tek bir haber merkezine yönlendiriliyor. Polis teşkilatlanması daha küçük olan ilçelerde 155 çağrıları o ilçenin sorumluluğunda olan polis merkezince karşılanıyor. Türkiye'de küçük ilçelerin polis merkezlerine gelen 155 çağrı miktarı oldukça az.
Türkiye'deki 155 polis acil çağrı merkezlerinin mevcut işletim kapasitesinin durumu şöyle: Toplam 81 il merkezi ve 751 ilçe merkezinde 155 Polis İmdat telefonu karşılanıyor. 155 telefonlarının karşılandığı tüm il merkezleri 81 ve 398 ilçe merkezi, 'haber merkezi' yapılanmasında olup bu çağrı merkezleri arasında il merkezlerin tamamında ve 94 ilçe merkezinde ayrıca Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kullanılıyor.
Ülke genelinde 155 Polis İmdat telefonları toplamda bin 295 adet hat kapasitesi ile çalışıyor. Çağrı merkezlerinde (KGYS merkezlerinde) toplamda 592 noktada 2 bin 571 kamera ile plaka tanıma sistemi ve 10 binleri bulan şehir görüntü izleme sistemleri bulunuyor. Çağrı merkezinde bin 50 haberleşme operatörü çalışıyor.
İHBAR OTOMASYON SİSTEMİNİN YAYGINLAŞMASI GEREKSİZ
ARAMALARI DÜŞÜRDÜ
Emniyet Genel Müdürlüğü, 2012 yılı ve öncesine ait 155 çağrı verilerinin analizini çıkardı. Türkiye'de son 4 yıla ait (2009-2010-2011-2012) sadece il merkezlerinde 155'e gelen çağrı miktarının ortalaması 20 milyon 724 bin 990 adet olduğu tespit edildi. İlçe merkezleri de dahil edildiğinde bu sayı yaklaşık 22 milyon.
Yıllara göre gelen çağrı miktarı incelendiğinde ise 2012 yılında düşüş yaşandı. İl merkezlerine 19 milyon 130 bin 195 adet çağrı geldi. 155'e gelen çağrı niteliği de 2012 yılı içinde önemli ölçüde arttı. Bir önceki yıla göre asıllı çağrı oranı, 2012 yılında daha fazla. Bu durum, özellikle ihbar otomasyon sisteminin kullanımının yaygınlaşmasından dolayı gereksiz aramalarda düşüş yaşanmasından kaynaklanıyor.
2011 yılında genel çağrıların yüzde 29'u asıllı iken; yüzde 71'i de asılsız-gereksiz-bilgi talebinden oluşuyor. 2012 yılında ise gelen çağrıların yüzde 22'si gereksiz çağrı, yüzde 32'si bilgi talebi, yüzde 43'ü asıllı, yüzde 3'ü de asılsızdan oluştu.
ÇAĞRILARIN YÜZDE 30'UNU BİLGİ TALEBİ OLUŞTURUYOR
İllere göre 155'e gelen çağrı miktarı ile nüfus miktarının arasında doğru orantı bulunuyor. Emniyetin analizine göre acil çağrı hattı olarak işletilmekte olan 155 hattına gelen çağrıların yaklaşık yüzde 30'unu bilgi talebi çağrıları oluşturuyor.
Bu açıdan bakıldığında, 155 acil çağrı hattından bağımsız olarak, pasaport, trafik tescil, sürücü belgesi ve yabancılar ikamet işlemlerine yönelik hizmetler başta olmak üzere bilgi ve müracaat taleplerinin karşılanacağı 444'lü profesyonel bir çağrı merkezi üzerinden hizmet verilmesinin önem arz ettiği değerlendirildi.
Analizde, "Böylelikle tüm yurtta bireylerin telefon üzerinden teşkilat birimlerine erişimi, tek merkezden, bilinirliği yüksek olan tek bir numarayla, aynı seviyedeki hizmet kalitesiyle sağlanabilecek. Diğer taraftan, 155 Polis İmdat hattı, acil olmayan çağrılarla meşgul olmayarak vatandaşlarımızın acil durumlarda polise daha hızlı erişilebilmesine ve bu hattın amacına daha uygun bir şekilde hizmet vermesine imkan sağlanacaktır." denildi.
ÇAĞRILAR YAZIN ARTIYOR KIŞIN DÜŞÜYOR
155 Polis İmdat telefonuna gelen çağrıların aylara göre dağılımı da belirlendi. Aylara göre gelen çağrı miktarının genel itibariyle aynı seyri gösterdiği ortaya çıktı. Yaz ayları yüksek, kış ayları düşük. Diğer yıllardan farklı olarak 2012 yılında Temmuz yerine Eylül ayında en yüksek çağrı alındı. Sebep olarak Temmuz-Ağustos aylarının Ramazan ayına denk gelmesi ve sıcaklıların 2012 yılında daha yüksek seyretmesinden dolayı insanların diğer yıllara nazaran daha az dışarıya çıkmasından kaynaklanmış olabileceği değerlendirildi.
EN FAZLA İHBAR ASAYİŞ OLAYLARINDAN YAPILIYOR
155 Polis İmdat telefonuna gelen çağrıların olay türleri de tespit edildi. Polis acil çağrı merkezlerine olay türüne göre gelen çağrı tipleri, yıllara göre pek değişiklik göstermiyor. Çağrı türlerinin yüzdeleri genel itibariyle yüzde 60 asayiş, yüzde 30 trafik, yüzde 1 kaçakçılık ve narkotikle ilgili suçlar, yüzde 1 terör ve siyasi suçlardan oluşuyor.
155 POLİS İMDAT HATTI NEDİR?
Emniyet teşkilatında 155 Polis İmdat hattının karşılandığı, ekiplerin sevk ve yönetim işlemlerinin yapıldığı ve Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS/MOBESE) adı verilen elektronik sistemlerin izlendiği polis acil çağrı merkezine bilinen adıyla haber merkezi adı veriliyor.
Yerine getirdiği görev ve sorumlulukları yönüyle emniyet teşkilatının bir iletişim merkezi olan polis acil çağrı merkezi, kurum içi (teşkilat içi), kurum dışı (diğer acil yardım kurumları) ve halkla olan iletişimde bir aracı ve koordinatör vazifesi görüyor. Polis acil çağrı merkezinde sadece 155 Polis İmdat hattından gelen ihbarlar ilgili ekibe iletilmekle kalmayıp ihbarla ilgili izleme sisteminden alınan görüntüler, olay mahalline en yakın ekibin sayısal harita üzerinden takibi, plaka tanıma ve bazı noktalarda trafik kontrol sistemlerin takibi de KGYS/MOBESE üzerinden izleniyor.
Bu yönüyle çağrı merkezinde "155 Polis İmdat telefon-eposta-SMS konsolu (çağrı alma), karar destek sistemleri (coğrafi bilgi ve araç takip sistemleri), telsiz konsolu (ekip sevk ve koordinasyon), KGYS/MOBESE (izleme ve otomasyon) sistemleri" birbirine bağlı ve bütünleşik bir şekilde çalışıyor.
EKİPLER KAMERALAR ÜZERİNDEN OLAY YERİNE YÖNLENDİRİLİYOR
155 hattı üzerinden bir ihbar yapıldığı anda haberleşme operatörleri, ihbar konusu olayı şehir izleme kameralarından ve otomasyon sistemlerinden takip ederek olay yerindeki müdahale eden ekipleri yönlendiriyor. Böylelikle polis acil çağrı merkezi, emniyet teşkilatında sadece acil çağrı karşılama hizmetinin ötesinde gerek önleyici polislik çalışmaları gerekse suç meydana geldikten sonra olaya etkin bir şekilde müdahale edilebilmesini sağlayan bir harekât merkezi olarak faaliyet gösteriyor.
155 polis acil çağrı merkezleri Türkiye'de 1985 yılından beri işletiliyor. Ülkemizde kullanılan kısa acil çağrı numaraları arasında en dolu (asıllı ihbar) çağrı miktarı 155'e yapılıyor. Türkiye'de 155 polis imdat çağrıları polis birimleri tarafından yerel düzeyde il veya ilçe müdürlüklerince karşılanıyor. Çağrının yerel düzeyde karşılanması, ihbarı alan çağrı merkezinin bağlı bulunduğu idare ile ihbarın gereğini yapacak saha ekiplerinin bağlı bulunduğu idarenin aynı birim olmasını sağlaması açısından uygulama pratikliği kazandırıyor. Çağrıyı karşılayan birimin ihbar konusu muhiti veya polisiye bir bakışla incelemesi, olaylara etkin müdahale açısından bir avantaj sağlıyor.
155 çağrıları il merkezi/büyük ilçeler ve küçük ilçeler olmak üzere farklı birimlerce karşılanıyor. İl merkezlerinde ve büyük ilçelerde haber merkezi adı verilen polis acil çağrı merkezlerinin bağlı bulunduğu bir şube (Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü) veya büro (Muhabere Elektronik Büro Amirliği) bulunuyor.