15 Haziran 2012 Basın Özeti

Abone ol

İngiltere basınında bu sabah, Başbakan David Cameron'ın Leveson soruşturması kapsamında verdiği ifade ve İngiltere Merkez Bankası'nın açıkladığı bankalara yönelik fon dikkat çekiyor.

İngiltere'de bu sabah, Başbakan David Cameron'ın medya ve siyaset ilişkisinin etik anlamda irdelendiği Leveson soruşturmasında verdiği ifade öne çıkıyor.

Guardian gazetesine göre soruşturmanın en dikkat çeken bölümü, Başbakan Cameron ile News International şirketinin eski yöneticisi ve telekulak skandalının kilit isimlerinden Rebekah Brooks'un kişisel ve profesyonel arkadaşlığına dair yöneltilen sorular oldu.

Rebekah Brooks'un, Muhazakar Parti'nin 2009 yılında düzenlediği kongre öncesi Cameron'a attığı "Yarın seni destekliyorum. Yalnızca seninle gurur duyan bir arkadaşın olarak değil aynı zamanda profesyonel olarak bu işin içinde birlikte olduğumuz için" mesajı, haberde öne çıkarılan unsurlar arasında.

Haberde, bu mesajın ne anlama geldiği sorusuna Cameron'ın, Brooks'un editörü olduğu The Sun gazetesinin, Muhafazakârları destekleme kararı alması ile ilgili olduğu cevabını verdiği hatırlatılıyor.

Başbakan'ın medya ve siyaset ilişkisinin giderek kötüleştiği yönünde verdiği ifadeye de değinen gazete, Cameron'ın telekulak skandalı nedeniyle kapatılan News of the World gazetesinin editörü Andy Coulson'ın da basın danışmanı olarak atanmasının doğru bir karar olmadığı yönündeki sözlerine dikkat çekiyor.

Kültür Bakanı Jeremy Hunt'a tartışmalı BSkyB uydu kanalının ihalesini devretmesi ile ilgili sorular üzerine Cameron'ın verdiği "Jeremy Hunt'ın bu işi yapamayacağını söyleyen biri olsaydı ona bu görevi vermezdim" cevabı da haberde öne çıkan ayrıntılar arasında.

'Otoritesi zayıfladı'

Guardian başyazısında da, Cameron'ın ifadesi boyunca sürekli terlediğini ve rahatsız olduğunu ifade ederken, soruşturmanın otoritesini zayıflattığı yorumunu yapıyor.

Independent gazetesi de Başbakan David Cameron'ın ifadesi sırasında sürekli kullandığı "Hatırlamıyorum" sözünü baş sayfasına taşırken, bazı tartışmalı konulara özellikle değinmediğini yazıyor.

The Times gazetesi ise başyazısında, Başbakan David Cameron'ın ifadesini "tatmin edici" olarak değerlendiriyor.

Gazete, soruşturmanın medya ve siyaset ilişkisi üzerine olması gerekirken yalnızca Rebekah Brooks'un eski yöneticisi olduğu News International ve siyaset ilişkisine yoğunlaştığı eleştirisini yapıyor.

The Times, Başbakan Cameron'ın bazı sorular karşısında şaşırdığını ancak BSkyB ihalesini yürüten Kültür Bakanı Jeremy Hunt ve basın danışmanı olarak atadığı Andy Coulson hakkında ikna edici açıklamalar yaptığını yazıyor.

'Merkez Bankası alarm tuşuna bastı'

The Daily Telegraph gazetesi, manşetine İngiltere Merkez Bankası'nın, ülkenin mali krize sürüklenmesini önlemek için bankalara fon ayıracağı yönünde yaptığı açıklamayı taşıyor.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne ve Merkez Bankası Başkanı Mervyn King'in dün yaptıkları açıklamaya dayandırılan haberde, euro bölgesinde ikinci bir kredi krizi yaşanmaması için bankalara ve küçük işletmelere 140 milyar sterlin'lik acil fon sağlanacağı yazıyor.

Haberde, euro bölgesindeki kriz nedeniyle sermaye toplamakta zorlanan bankların, fon sayesinde Merkez Bankası'yla varlıklarını para karşılığında takas edip borç isteyen müşterilerinin taleplerini karşılayabileceklerine dikkat çekiliyor.

Daily Telegraph gazetesi, bankalara sunulan ve birkaç hafta içinde hayata geçirilmesi beklenen yen fonla birlikte İngiliz bankalarının euro krizinden fazla etkilenmeyeceği ve sermaye toplamak için uluslararası piyasalara yönelmeyecekleri yorumunu yapıyor.

İngiltere bankalarının euro bölgesindeki krizden etkilenmesini önlemek için açıklanan acil eylem planını manşetine taşıyan bir diğer gazete de Guardian.

Gazete, İngiltere Maliye Bakanı George Osborne'un, Avrupa ve İngiltere'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en büyük ekonomik krizle karşı karşıya olduğu yönündeki açıklamasına dikkat çekiyor.

İngiliz banklarına ayda 5 milyar sterline yakın sağlanacak fonun, birkaç gün içinde hayata geçireleceği belirtilen haberde, açıklamanın Yunanistan'daki genel seçim öncesi piyasalarda güven yaratma amacıyla geldiği yorumu yapılıyor.

Independent gazetesi, bankalara sağlanacak acil fonu manşetine "Merkez Bankası Başkanı alarm tuşuna bastı" başlığıyla taşırken, ülkede artan evsizlerin sayısına dikkat çekiyor.

Merkez Bankası'nın bankalara acil fon sunmasını, ikinci bir kredi krizinin önlenmesi için atılan bir adım olarak değerlendiren Independent gazetesi, 2008 yılındaki ekonomik krizde de benzeri bir önlem alındığını ve 200 milyar sterlin likit enjeksiyonu yapıldığını hatırlatıyor.

Ekonomik kriz tehdidi altındaki ülkede son bir yılda evsizlerin sayısında yüzde 14'lük artış kaydedildiğini belirten gazete, devletin sağladığı konaklamadan faydalananların oranının da yüzde 44 arttığını yazıyor.

Anneler zayıflıyor, babalar şişmanlıyor

Babalar Günü yaklaşırken, Daily Telegraph gazetesinde yeni baba olanların sağlığıyla ilgili bir haber dikkat çekiyor.

Haberde, hamilelik sonrası anneler hızla kilo verme telaşına girdiği, yeni baba olanların ise, eşlerinin aksine kilo aldığı belirtiliyor.

İngiltere Erkek Sağlığı Forumu ve Benenden Sağlık Merkezi'nin ortak araştırmasına dayandırılan habere göre, eşlerinin hamilelik süresi boyunca yeteri kadar spor yapamayan, hazır gıda tüketen ve uykusuz geceler geçiren baba adaylarının üzerinde oluşan baskı kilo almalarına neden oluyor.

Yeni baba olanların yüzde 40'nın, yorgunluk nedeniyle hamilelik sonrası ev işlerine yardımcı olamadığını belirten gazete, yüzde 5'inin çocuklarına kitap okurken uyuya kaldığını yazıyor.

Gazeteye konuşan bir araştırmacı, "Babalar Günü yaklaşırken, modern babaların sağlıklarının iş ve aile hayatı arasında değişen baskılar nedeniyle giderek kötüye gittiğini" söylüyor.

Daily Telegraph'ın haberine göre, işlerini kaybetme korkusu ve ülkeyi tehdit eden ekonomik kriz de babaların kilo almasına neden olan sebepler arasında.

Günün Önemli Haberleri