15 günde kekemeliğe son

Abone ol

Düzgün konuşamadığı için toplumdan uzaklaşan, içine kapanan kekemeler artık bir bilgisayar eğitim programı ile on beş günde bu sorundan kurtuluyor.

Düzgün konuşamadığı için toplumdan uzaklaşan, içine kapanan kekemeler artık bir bilgisayar eğitim programı ile on beş günde bu sorundan kurtuluyor.

Beyaz Sanat Konuşma Merkezi, geliştirdiği KEKEMELODİ adlı Programıyla kekemeleri 15 günde normal konuşur hale getiriyor. Doğru nefes alma, ayna terapisi ve özgüven çalışmalarıyla yapılan eğitim sonunda kekemeler için yeni bir hayat başlıyor. Hayatı korku ve endişe içinde geçen kekemeler eğitim sonunda özgüvenin ve rahat konuşabilmenin mutluluğunu yaşıyor.

Toplumun yüzde üçü kekeme

Kekemeliğin, psikolojik sebeplerle konuşmadaki ritmin bozulmasıyla ortaya çıkan bir durum olduğunu söyleyen Beyaz Sanat Kekeme Eğitim Merkezi'nin kurucusu İsrafil Hancı, özgüven eğitimi ve ciddi çaba gösterilerek sorunun 15 günde çözümlenebildiğini belirtiyor. Kekemeliğin oluşumunda ilk sebebin korkular olduğunu ifade eden Hancı, "Çocuklarımızı cinler, periler, öcüler, kediler, köpekler gibi saçmalıklarla korkutuyoruz. Doğrudan anlatmasak da ortamda duyuyor, yalnız kaldığı zaman duyduklarını hatırlayıp korkuyor. Ayrıca baskıcı bir aile ortamı da kekemeliğe sebep oluyor. Çocuğun özgüveni zayıflıyor. Yeni doğan kardeşe gösterilen ilgi büyük çocukta özgüven sorunu oluşturuyor. Bu da konuşmasına yansıyor." diyor.

Türkiye genelinde 2 milyona yakın kekeme olduğu tahmin ediliyor. kekemelik büyük oranda 2–7 yaş arasında oluşuyor. Eğitim programı, okuma-yazma bilenlere yönelik olduğu için 8 yaşından küçükler eğitime alınamıyor.

KEKEMELODİ Programı

Merkezde, kendi geliştirdikleri KEKEMELODİ isimli bir programla 15 gün gibi kısa bir sürede yüzde yüze yakın bir sonuca ulaştıklarını kaydedenBeyaz Sanat Konuşma Merkezinde, yıllardır bu konuda çalışmalar yapmış ve alanında uzman isimler görev yapıyor.

Bir haftada konuşma başlıyor

Merkeze gelen öğrenciler, önce yedi gün süren arınma dönemiyle başlıyorlar. Bu dönemde eski konuşma alışkanlıklarını unutmak ve yeni bir alışkanlık kazanmak için sağ kulakları pamukla kapatılıyor ve bir hafta boyunca susma uygulaması yapılıyor. Toplumda ve aile içinde hiç konuşmuyor; sadece her gün merkeze gelerek bilgisayarda en az 3 saat yavaş ve melodik bir sesle metin okuyorlar. Bir haftalık arınma döneminin ardından öğrenciler rahat ve akıcı bir konuşmaya başlıyor. Konuşmaya başladıktan sonraki 3 günlük akort döneminde de eğitmenler tarafından konuşma ayarı yapılıyor. Kalan beş günlük senfoni döneminde ise; toplum huzurunda konuşma ve sunumlar başlıyor ve yeni konuşma alışkanlığı pekiştiriliyor; öğrencilerin özgüvenini artırmaya yönelik çalışmalar, sosyal aktivitelerin yanında diyafram, ayna uygulaması gibi teknikler kullanılarak maksimum verime ulaşılıyor. Programı ciddiye alıp tembellik etmeden çalışan öğrencilerin geçirilen bir haftanın sonunda yavaş ve melodik bir sesle normal konuşmaya başladıklarını belirten Hancı, şu bilgileri veriyor: "Bazı kekemelerde ağız hareketlerinde kasılma, el, ayak hareketleri gibi tikler oluşur. Ayna terapisiyle de kendi davranışlarını görerek bunu nasıl düzelteceklerini öğreniyorlar."
Günün Önemli Haberleri