15 Ağustos İngiltere basın özeti
Abone olIrak'ta IŞİD'in ilerleyişine karşı nasıl bir yol izleneceği tartışmaları İngiliz basınında geniş yer buluyor. Rusya ve Ukrayna arasında tırmanan gerilim de gazetelerdeki diğer önemli gündem maddesi.
İnigiliz gazetelerinde Irak'ta ve Ukrayna'da yaşanan gelişmelere
geniş yer veriliyor.
Irak'ta eski adı IŞİD olan İslam devleti örgütüne karşı mücadelede Batılı ülkelerin üstlendiği roller öne çıkarılırken, Ukrayna'da ise Kiev ve Moskova arasında gerilimin giderek tırmandığı haberleri gazetelerde yer alıyor.
Financial Times gazetesi tam sayfa ayırdığı Irak analizinde İslam devleti örgütüne karşı mücadeleye bakılıyor.
"Silahlı ve tehlikeli" başlıklı analizin alt başlıklarından birisi ise "Bölgesel rakipler IŞİD'in doğuşuna nasıl yardımcı oldu" şeklinde.
Analizin bu bölümünde "IŞİD ortaya çıkmadan önce Türkiye, İran
ve Suudi Arabistan Suriye'de ve Irak'ta dolaylı savaşlar
yürütüyorlardı" deniyor.
Yazının Türkiye'ye ilişkin bölümü şöyle:
"Türkiye Suriye'ye gidip cihada katılmak isteyenlere açık çek verdi. Ülkenin Suriye sınırı militanlar için bir tür toplanma noktasına dönüştü. Her ne kadar resmi kaynaklar doğrulamasa da MİT müsteşarı ve Erdoğan'ın sağ kolu Hakan Fidan bu operasyonların merkezinde olduğu defalarca söylendi. Erdoğan ise konuşmalarında Sünniliğe giderek daha fazla vurgu yapar hale geldi."
Türkiye'nin 2013'te Suriye ve Irak'taki Kürtleri bir şekilde barış süreecine entegre etme çabasına da değinen yazıda, "Artık bu strateji IŞİD tehdidine karşı bir tampon bölge oluşturma amacı halinge gelmiş durumda" deniyor.
Times gazetesinde ise eski adı IŞİD olan İslam devleti örgütüne katılan İngiliz vatandaşlarına dair bir haber yer alıyor.
Londra'da yaşarken hiphop şarkılarıyla küçük bir ün kazanan Abdel Majed Abdel Bary'nin şimdilerde Suriye'de radikal İslamcı militanlarla yan yana savaştığı ifade ediliyor.
Bary'nin twitter üzerinden paylaştığı bir fotoğrafta elinde kesilmiş bir baş bulunduğu da belirtiliyor.
Haberde Bary'nin nasıl Suriye'ye gitmeye karar verdiğine dair verilen detaylar şöyle:
"Londra'dayken L Jinny lakabını kullanan Bary, amatör hiphop kliplerinde sürekli olarak sistemi eleştiriyordu. İngiltere Merkez Bankası önünde çektiği bir video klipte kapitalizmi eleştirirken, bir diğer şarkısında bilgisayar korsanlarının grubu olduğu belirtilen Anonymus'a desteğini anlatıyordu. Arkadaşları Bary'nin radikal İslam'a kayışının ise şimdi yasaklı hale gelen Islam4UK grubunun toplantılarına gitmeye başlamasla gerçekleştiğini söylüyor."
Haberde Bary'nin ismini Ebu Kalaşnikof olarak değiştirdiği ve arkadaşlarına "Allah yolunda her şeyimden vazgeçtim" dediği belirtiliyor.
Haberde İngiltere parlamentosunun savaşmak için Suriye'ye giden İngilizlerin vatandaşlıktan atılıp atılmaması konusunu tartıştığı da vurgulanıyor.
Guardian gazetesinin birinci sayfasında yer alan bir haberin başlığı ise, "İngiltere Kürtleri silahlandırmaya hazır" şeklinde.
Haberde Başbakan David Cameron'un İslam devleti örgütüne karşı savaşan Kürt birliklerine silah desteği vermeyi kabul ettiği belirtiliyor ve "Bu adımla birlikte İngiltere dolaylı yoldan da olsa Irak'taki krizin içine çekiliyor" deniyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'un Kürtlere silah yardımı planını bugün Brüksel'de diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerindeki mevkidaşlarına anlatacağı da belirtiliyor.
Guardian gazetesine konuşan hükümet kaynakları ise alınan son kararla İngiltere'nin doğrudan bir silahlı çatışmanın içine çekilmediğini vurguluyor.
Gazeteye konuşan yetkililer, "Kürtlerin silah yardımı talebine olumlu yanıt verilmesi İngiltere'nin insani yardım politikaları ile uyumlu" diyor.
Gazetelerde öne çıkan ikinci önemli konu ise Rusya ve Ukrayna arasında giderek yükselen tansiyon.
Daily Telegraph gazetesi bir dizi Rus zırhlı aracının ve tankının dün gece sınırı geçerek Ukrayna'ya girdiğini yazdı.
Gazete olayı, "Batılı gazeteciler tarafından birinci gözden ilk kez görülen bir gelişme" olarak niteledi.
Rusya'nın doğu Ukrayna'ya yardım taşıdığını iddia ettiği 270 kamyonluk konvoyun ise sınıra yakın bir noktada beklemeye devam ettiği belirtiliyor.
Haberde Batılı ülkelerin ve Kiev yönetiminin yardım konvoyu adı altında Rusya yanlısı ayrılıkçı militanların destekleneceğinden endişe ettiği de hatırlatılıyor.
Rusya'dan Ukrayna'ya geçiş yapan en az 23 araçlık askeri konvoyun güneş batana kadar beklediği, ardından farlarını yakmadan harekete geçip sınırı geçtiği belirtildi.
Haberde, "Her ne kadar bu büyük bir işgal operasyonu gibi gözükmese de Rusya'nın Ukrayna'daki ayrılıkçılara askeri teçhizat götürdüğünü gösterdi" denildi.
Independent gazetesinde yer alan bir analizde ise Rusya ve Ukrayna'nın savaşın eşiğine geldiği ifade ediliyor ve Avrupa'Nın artık gelişmeleri oturup izleme lüksünün kalmadığı vurgulanıyor.
Yazıda, "Rusya'nın 'yardım' konvoyunun akıbeti belirsiz. Taraflar arasında sinirler çok gerildi. Her an kazara ya da planlanmış biçimde iki ülkenin askerleri arasında silahlı çatışmalar başlayabilir. Doğu Ukrayna'da zaten ciddi bri insani kriz yaşanıyor. Durumun daha da kötüleşmemesi için Avrupa adım atmalı" deniyor.
Avrupalı yetkililerin daha çok Irak ve Gazze'deki gelişmelerle ilgilendiği belirtilen yazıda, "Son haftalarda Ukrayna'daki durumun diplomatik açıdan gözardı edilmesi hiçbir şekilde haklı gösterilemez. Avrupa'da devam eden bir iç savaş var. Gerilimin ve şiddet sarmalının tırtmanmasının bir nedeni de uluslararası ilgisizlik" deniyor.