141 yıllık rüya bugün gerçek oldu!
Abone olÇine Barajı, 2. AK Parti hükümeti döneminde Başbakan Erdoğan tarafından hizmete açıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 8 yıldır Türkiye'nin 81 iline aynı mesafede hizmet götürdüklerini belirterek, "Bizde partizanlık yok Türkiye haritasını farklı renklere boyamak yok. Bizde 'Oy verenler, oy veremeyenler' demek yok" dedi.
Aydınlılar'ın ilk olarak 32. Osmanlı Padişahı Abdülhamit'ten talep ettiği ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 59 hükümetin rüyası haline Çine Barajı, 2. AK Parti hükümeti döneminde Başbakan Erdoğan tarafından hizmete açıldı.
Açılışa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Nihat Ergün, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Hüseyin Avni Coş, DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker, AK Parti Aydın Milletvekilleri Atilla Koç, Mehmet Erdem ve Ahmet Ertürk, AK Parti İl Başkanı Sadık Atay, daire müdürleri ve binlerce vatandaş katıldı.
Çine Barajı'nın açılışı nedeniyle Aydın'ın dört bir tarafından binlerce kişi Çine'ye akın etti. Muğla-Aydın karayolunu üzerinde bulunan baraj şantiyesi girişinden baraj gövdesinin bulunduğu alana kadar olan alanda büyük bir araç ve yaya yoğunluğu yaşandı. Helikopter ile Çine Barajı'nı havadan izleyen Başbakan Erdoğan, baraj alanındaki helikopter pistine indi. Önce baraj gövdesi üzerinde incelemelerde bulunan Erdoğan, daha sonra kendisini görmeye gelen vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Büyük bir izdihamla karşılanan Erdoğan'a Çine Barajı üzerinde kendisi ve merhum Başbakan Adnan Menderes'in bulunduğu bir yağlı boya tablo hediye edilirken; Erdoğan, baraj bölgesindeki ağaçlandırma alanına eliyle fidan dikti.
136.5 metre yüksekliği ile Türkiye'nin ve Avrupa'nın 1'inci, dünyanın ise 5'inci büyük barajı olma özelliğine sahip Çine Barajı Türkiye'de Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) yöntemi ile inşa edilen ilk baraj özelliğini de taşıyor. Sulama, taşkın koruma ve enerji üretim maksatlı inşa edilen baraj Çine Ovası'nda 6 bin 279 hektar, Koçarlı Ovası'nda 13 bin 79 hektar, Söke Ovası'nda 3 bin hektar olmak üzere toplam 22 bin 358 hektar araziyi sulayacak, ayrıca 10 bin hektar araziyi de taşkından koruyacak. Bu arada, barajda yıllık 118 milyon kWh enerji üretilecek. Baraj Aydın ve çevresinde taşkınlar nedeniyle oluşan yıllık 100 milyon TL'yi aşan zararı da önlenecek.
Çine Barajı'nın tamamlanmasının büyük bir başarı olduğunu savunan Vali Coş, meydana gelen sel afetleri nedeniyle Aydın'da çok büyük zararların ortaya çıktığını hatırlatarak, "Aydın tarihinin en önemli günü yaşıyor. Baraja yaklaşık 625 yıllık kullanım ömrü biçiliyor. Baraj aktif duruma geçtikten sonra bir damla su bile değeri bilinerek, denize boşa akıtılmayacak. Çine Barajı devletimizin gücünü ve kudretini gösterdiği kadar; aynı zamanda devletimizin Aydın'a ve Aydınlı'ya karşı da gösterdiği ilginin bir somut göstergesidir" diye konuştu.
Aydın'ın 1.5 asırdır beklediği barajı yapmanın kendilerine nasip olduğunu ifade eden Bakan Erdoğlu da, hem Bakanlığı hem de DSİ Genel Müdürlüğü döneminde Çine Barajı'yla yakından ilgilendiğini kaydederek, "Buraya geldiğimde bu ödeneklerle bu barajın sittin sene bitmeyeceğin gördüm. O zamanki ödeneklerle baraj 76 yılda ancak bitecekti. Bu barajın bir an evvel bitmesi için talimat verdik ve üzerimize düşeni yaptık. Bugün 141 yıllık rüyanın gerçekleşmesi ve sözümüzü tutmuş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.
Çine Barajı sonunda Çine, Söke, Koçarlı ve Aydın Ovası'na hayat verecek, sulamaya katkı yapıp, çiftçimizi taşkınlardan koruyacak ve enerji üretecek. Hem çiftçimize hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak olan Çine Barajı hepimize hayırlı olsun" şeklinde konuştu.
Çine Barajı'nın Aydın, Ege Bölgesi ve tüm Türkiye'ye hayırlı olmasını temenni eden Başbakan Erdoğan, Çine Barajı'yla birlikte 9 büyük tesisi vatandaşların hizmete sunacaklarını söyledi. Çine Barajı için daha önce 10.10.2010 tarihini söz verdiklerini anımsatan Erdoğan, "Çine Barajı bugün su tutmaya başladı. Bu baraj kendi alanında Avrupa'da1. ve Dünyada da 5'in durumda. Bugün İzmir ve Çankırı içme suyu ishale hatlarını da tamamladık. Bir açılış töreniyle 5 adet barajı, 2 adet içme suyu ve 3 adette sulama tesisinin açılışını yapıyoruz. Bir şeye değinmeden yapamayacağım. Zira dertliyim. Bunu sizinle paylaşmayacaksam, kimle paylaşacağım. Bazı siyasi parti temsilcileri 'Başbakan 6. kez gidiyor, 7. kez gidip açılış yapıyor' diyorlar. Acaba Çine Barajı için kaçınca kez diyecekler bunu merak ediyorum. Bazı STK'larda onların peşine takılarak 'Başbakan 4. ve 5. kez devletlin imkanlarıyla açılış yapıyor' diyorlar. Ben onlara sabah bu açılış için kilometrelerce uzunluğunda kuyruk oluşturan sizleri örnek gösteriyorum.
Benim burada gördüğüm bu manzara bana Osmanlının Domaniç'ten çıkışını hatırlattı. Bizim alkımız bu yatırımı bekliyordu. Bu barajlar çatlak toprakları sulayacak ve taşkınlar artık üreticimize zarar veremeyecek. Bugün açılışı yapılan 10 tesisin maliyeti yaklaşık 2,5 katrilyon. Bu eserlerin milletimize ve devletimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
"ADNAN MENDERES'İN HATIRASINA SAHİP ÇIKTIK"
Adnan Menderes'in Çine Çayı ve Büyük Menderes Nehri ile ilgili olarak yazığı bir şiiri okuyan Başbakan Erdoğan, Çine Barajı'nın hikayesinin 141 yıl öncesine kadar gittğini kaydetti. Aydınlıların dönemin padişah Sultan Abdülaziz'den Çine Çayı üzerine bir bent yapılmasını talebinde bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu: "Merhum Başbakanımız Adnan Menderes, Yassı Adada bulunur yi aşan zararı da önlenecek.
Çine Barajıken yakınlarına; 'Bir gün buradan çıkarsam hiç bir şeye karışmayacağım. Çine Çayı'nın kenarındaki söğüt ağaçlarının altına oturacağım' demişti. Maalesef merhum Menderes memleketine geri dönemedi, maalesef merhum Menderes Çine Çayı'nın kenarındaki söğütlerin altına oturamadı. Ama biz onun emanetine sahip çıkıyoruz. Çine Barajı'nın adını 'Adnan Menderes Çine Barajı' koyuyoruz. İnşaatına 1995 yılında başlanan bu barajda 2003 yılına kadar yüzde 30'luk bir seviye tamamlanırken; iktidarımız döneminde barajı tamamladık. Bizim dönemimizde sağlanan ödenekler olmasaydı, bu baraj 81 yılda tamamlanacaktı. 5 Ağustos'taki Aydın ziyaretimizde söz verdik; şimdi hem adını koyduk hem açılışını yapıyoruz. Bunun için çok heyecanlıyım. Bu baraj bu boyutlarıyla ülkemiz adına büyük bir gurur kaynağı olarak yükseliyor. Taşkın koruma, sulama ve enerji üretimi bakımından Çine Barajı ülkemize büyük bir kaynak oluşturacak. Bu güne kadar 770 bin TL harcanan bu barak ekonomimize yılda 100 milyon TL gelir
sağlayacak ve ayrıca 75 milyon TL taşkın zararlarını önleyecek".
"TÜRKİYE' HARİTASINI FARKLI RENKLE BOYAMIYORUZ"
Siyasetin hizmet sunma sanatı olduğunu savunan Başbakan Erdoğan, "Siyaset hiçbir ayrım yapmadan doğu ile batıyı, kuzey ile güneyi bir tutarak her bir vatandaşa hiçbir ayrım gözetmeksizin hizmet üretme sanatıdır. 8 yıldır 81 vilayetimizin tamamına ilçe, belde, köy ve yaylalara kadar hizmet götürdük. KÖYDES ve BELDES projelerimiz bunun ifadesidir. İzmir'e Gördes Barajı'ndan 40 kilometre ishale hattı döşeyerek içme suyu geçirdik. Aslında bunu yapma görevi İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait. Baktık belediye bunun projesini bile yapamıyor. DSİ'ye talimat verdik ve İzmir'in içme suyu sorununu çözdük. 'Orada bir CHP'li belediye var' deyip, ayrım yapmadık ve vatandaşımıza hizmet götürdük. Biz vatandaşımıza hizmetkar olmak için buradayız. Hiçbir ayrım yapmaksızın hizmet üretiyoruz. Planlama yaparken, proje ve yatırımları hazırlarken bizden öncekilerin yaptığı gibi 'Getirin şu oyları. Nerden ne oy çıktı bakalım' demedik. Biz insana hizmet etmek için siyaset yapıyoruz.Siyaseti insan için yapıyoruz. Hiçbir seçim ve referandum sonrası Türkiye haritasını farklı renklere boyamadık. Tam tersine 'Oraları nasıl kazanabiliriz, eksikleri nasıl giderebiliriz' diye hareket ettik. Hiçbir zaman partizanca hareket etmedik. Sosyal devlet ve kucaklayan bir devlet olmanın; 'Yaradılanı yaradandan' ötürü sevmenin gereğini yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
"BARAJLARI VE GÖLETLERİ DANIŞTAY VE ANAYASA MAHKEMSİNE GÖTÜRÜRLERDİ"
Kendilerini eleştiren siyasi parti liderlerinin 4 ay öncesine kadar Türkiye'nin öteki tarafında gidemediklerini öne süren Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı: "Bizim ısrarlarımızla Ankara'dan çıktılar. Ama o şehirlerin önceki hallerini bilmedikleri için ne yapılması gerektiğini bilemiyorlar. Bu ülkenin eski halini bilmedikleri için yeninin de kıymetini fark edemiyorlar. Allah'tan fark etmiyorlar. Bu devasa eserleri fark etselerdi maazallah onları da Danıştay'a ve Anayasa Mahkemesine
götürürlerdi. Barajları, göletleri ve sulama kanallarını Danıştay ve Anayasa Mahkemesine götürürlerdi. Biz Türkiye aşkı ile hizmet üretirken makam ve mevki beklediğimiz için yapmıyoru yi aşan zararı da önlenecek.
Çine Barajız. Biz milletimizin çağdaş muasır medeniyetlida önlenecek. Çine Barajı'nın tamamlanmaser seviyesinde yaşamını sürdürebilmesi için çalışıyoruz. Bizde partizanlık yok Türkiye haritasını farklı renklere boyamak yok. Bizde 'Oy verenler, oy veremeyenler' demek yok. Ülkemizin her karışına hizmet götürmeye devam edeceğiz. Halkımız bu yolculukta bizim her şeyimizdir. Sizler gücümüze güç katıyorsunuz. Sizleri gördükçe daha çok çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Bizi izlemeye devam edin. Allah yar ve yardımcımız olsun"
ÇİNE BARAJI'NIN 141 YILLIK ÖYKÜSÜ
Büyük Menderes Nehri'nin en büyük kolu olan Çine Çayı'nın neden olduğu taşkın karşısında büyük bedeller ödeyen Aydınlılar, ilk olarak 1869 yılında 32. Osmanlı padişahı 1. Abdülaziz'den çay üzerine bir bent yapılmasını istedi. 1. Abdülaziz ve 5. Murat döneminin ardından talebin iletildiği 2. Abdülhamit'in "Sırası gelince yapılır" yanıtı vermesinin ardından Sultan Mehmed Reşat ve Sultan Mehmet Vahidettin döneminde de bu istek yerine getirilmedi.
5 Osmanlı padişahı ve 59 cumhuriyet hükümetinin rüyası haline gelen Çine Barajı için ilk somut adım 15 Haziran 1990 tarihinde atıldı. Bu tarihte yapılan ihalenin ardından işi alan müteahhidin işi bırakması nedeniyle ikinci ihale 3 Aralık 1993'te gerçekleşti. İkinci kez müteahhitler tarafından yarım bırakılan proje için 27 Eylül 1995'te üçüncü defa ihaleye çıkıldığı ve baraj inşaatına da 4 Aralık 1995'e başlandı. Ancak ödenek yetersizliği yüzünden 2004'e kadar barajın ancak yüzde 30'u tamamlanabildi.
Gövde inşaatına 1 Ekim 2004'te başlanan Çine Barajı'na 2002'ye kadar olan hükümetler döneminde toplam 104 milyon 515 bin lira ödenek aktarıldı. 2003 ile 2010 yılları arasında, AK Parti hükümetleri tarafından toplam 669 milyon 527 lira ödenek sağlandı. Aydınlıların 141 yıl beklediği Çine Barajı, temelinin atılmasından 15 yıl sonra toplam 770 milyon 516 bin 87 TL harcanarak tamamladı. Mevsimlik işçilerin yanı sıra sürekli olarak 550 işçinin çalıştığı baraj inşaatında bugüne kadar meydana gelen iş kazalarında 6 işçi hayatını kaybetti.
10.10.2010'DA 10 DEV TESİS HİZMETE AÇILDI
Başbakan Erdoğan, Çine Barajı ve HES açılışıyla birlikte Aydın'dan ülke genelinde yapımı tamamlanan 4'ü baraj, 2'si içme suyu ve 3'ü de sulama tesisi olmak üzere 10.10.2010 tarihinde 10 dev tesisin açılışını gerçekleştirdi. Çine Barajı ve HES açılışından dışında Başbakan Erdoğan tarafından hizmete açılan diğer tesisler ise şöyle; Denizli Gölemezli Saray Köy Sulaması Üçüncü Kısım, Hatay Erzin Dörtyol Sulaması, İzmir İçme Suyu İsale Hattı Ikinci Merhale Birinci Kısım, Denizli Tavas Yeni Dere Barajı, Çankırı Akhasan Barajı, Adana Yumurtalık Ovası Sulaması, Konya İnönü Yaylası Gölet'i ve Sulaması, Çankırı Suyu Arıtma Tesisi ve Afyonkarahisar Sinanpaşa Kurçay Barajı ve sulaması.
Başbakan Erdoğan, tarafından bugün hizmete açılan 10 tesis ile 50 bin hektar alan sulu tarıma açılacak. 13 bin 782 hektar alanı sulayan şebeke rehabilite edilecek. 74 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edilecek. Yıllık 118 milyon kWh hidroelektrik enerji üretilecek. 9 bin hektar alan taşkından korunaca yi aşan zararı da önlenecek.
Çine Barajık. Toplu açılış töreniyle hizmete açılan 10 tesisin toplam maliyeti ise 2 milyar 338 milyon 232 bin 202 TL.