14 saat istedi 27 dakikada pes etti
Abone olÇalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşülen Toplu İş İlişkileri görüşmelerinde CHP'li Süleyman Çelebi, 14 saat konuşmak için söz istedi, konuşmaya başladı ancak...
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşülen Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı'nın 25 maddesi daha kabul edildi.
Tasarıda sendikaların yetki almasını düzenleyen 41. maddesi üzerinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, "14 saat konuşacağını" söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Çelebi'ye, "Burası aile, sağlık komisyonu" karşılığını verdi. Komisyon Başkanı Cevdet Erdöl'ün "Burada kulak burun, ortopedi, kardiyoloji, genel cerrahi, kadın doğum uzmanı, çocuk ve eczacılar var" demesi gülüşmelere neden oldu. Bunun üzerine Çelebi, "Ben doğurmayacağım ama kim doğurur bilmiyorum" karşılığını verdi.
Türkiye'de sendikal barajın DİSK için çıkarıldığını öne süren Çelebi, bu düzenlemenin yeni tasarıda da yerini koruduğunu belirtti. Alt komisyonda işkolu barajının yüzde 3'ten yüzde 1'e indirildiğini, ancak sendikaların yüzde 1 ile de barajı aşamayacağını savunan Çelebi, "Bakan binde 5 rakamını nerede buldu? Araştırma yaptı; TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK'e bağlı sendikalar bile yüzde 1 ile barajı aşamıyor. Üçlü baraj sistemi var; yüzde 1 işkolu, 50 artı 1 işyeri, yüzde 40 işletme barajı...Bunu Türkiye olarak izah etmekte güçlük çekeceğiz" dedi.
CHP olarak olmazsa olmazlarının barajsız bir sistem olduğunu, aksi takdirde yasanın kadük olacağını ileri süren Çelebi, 'Baraj aslında yüzde 1'e inmiyor, yüzde 3'tür aslında. 4 yılın sonunda yüzde 1'e inecek. Bu sendikal örgütlülüğü zedeleyecek bir düzenlemedir. Barajsız sistemde sarı ve radikal sendikalar var. Baraj konulunca bunlar kalkmıyor" görüşünü belirtti.
Çelebi, 27 dakikada konuşmasını tamamladı.
CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, taslakta işkolu barajının binde 5 olarak yer almasına rağmen Bakanlar Kurulunda 7 bakanın buna imza atmadığını ileri sürerek, "Bunun sorumlusu kim; TİSK mi, TOBB mu, TİM mi?" diye sordu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, milletvekillerinin konuyla ilgili soru ve eleştirilerini yanıtlarken, uzlaşmaya önem verdiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Binde 5 barajını göndermemizin nedeni, son istatistikler çerçevesinde 52 sendikayı yetkisiz duruma düşürmek gibi bir şeye hoşgörüyle bakmamız mümkün değil. Binde 5'i gönderirken 'Bakanlar Kurulu bu konularda nihai bir değerlendirme yapacak' dedik. Konuyu ayrıntılı olarak Bakanlar Kurulunda takdim ettim. Baskı olmadığı açık, fikirler etrafında şekillenen bir tablo var. Yasa geç kaldı. Bakanlığın geciktirmesi, tarafgirliği, savsaklaması söz konusu değildir. Yapılan çok sağlıklı bir düzenlemedir. Barajın sıfır ya da daha düşük olması konusunda defalarca görüşümüzü belirttik. Ama gerçekçi olmak durumundayız. Her ülkenin kendine has şartları var. Onlara uygun olarak uluslararası kuruluşların yorumları var. Demokrasi bir süreçtir."
Tasarının görüşmeleri 42. madde üzerinde sürüyor.