14 Kasım 2011 Basın Özeti
Abone olİtalya'da ipleri devralan Mario Monti'den beklentiler; Arap Birliği üyeliği askıya alınan Suriye öfkeli; Brezilya'daki gecekondu baskını ve Türkiye'de aynı aileden çıkan iki kardeş -biri Pkk'lı diğeri asker.
Financial Times gazetesinin manşetinde, ''İtalya süratle
Monti'yi işbaşına getirdi'' diye yazıyor.
Gazete, teknokratlara emanet edilmesi planlanan olağanüstü hükümetin başına İtalyan iktisatçı Mario Monti'nin atandığının, Silvio Berlusconi'nin istifası üzerinden 24 saat geçmeden açıklandığına dikkat çekiyor.
Financial Times, parlamento dışından atanan eski Avrupa Komisyonu üyesi Mario Monti'nin henüz açıklamadığı kabinesinin de kendisi gibi ağırlıklı olarak parlamento dışı teknokratlardan oluşmasının beklendiğini belirtiyor.
Gazete, yeni hükümetin yemin töreninin çarşamba günü yapılabileceğini ve bunun ardından İtalyan parlamentosunun her iki kanadında güven oylamasına gidileceğini yazıyor.
Guardian gazetesi ise İtalya'daki gelişmelere attığı başlıkta,
ülkenin yeni bir döneme adım attığını, Silvio Berlusconi'nin ise
siyaset sahnesinden ayrıldığını yazıyor. Fakat gazete, 75 yaşındaki
Berlusconi'nin tekrar geri dönmesinin ihtimal dışı olmadığına
işaret ederek, sahneden ''şimdilik'' ayrılmış olabileceğini
belirtiyor.
Euro'nun geleceği
Independent, ''Euro'nun geleceği İtalya'nın yeni lideri Mario Monti'nin ellerinde'' diyor ve İtalya'nın 2 trilyon dolara varan borçlarıyla başa çıkması gereken teknokrat başbakanı zorlu bir sınavın beklediğini yazıyor.
Gazeteler, istifasını veren eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin televizyona çıkarak liderlik döneminin savunmasını yaptığını bildiriyorlar.
İtalya'daki hükümet değişimi, ülkenin borçlanma faizinin kritik bir baraj olan yüzde 7 seviyesinin üzerine çıkmasını izliyor. Bu oran İtalya'nın borçlarını çevirebilmesini imkansız hale getiren bir gelişme olarak görülmüştü.
Suriye'nin öfkesi
Daily Telegraph gazetesi, ''Dostlarının terkettiği Beşar Esad, Arap Birliği'ne öfkeli'' diye yazıyor. Gazete, Arap Birliği'nin Suriye'de süregiden şiddet olaylarına tepki olarak Şam'ın üyeliğini askıya alması üzerine, Beşar Esad yandaşlarının elçilk ve konsolosluk binalarına saldırılar düzenleyerek öfkelerini belli ettiğini bildiriyor.
Daily Telegraph, Suudi Arabistan ve Katar'ın yanısıra, Fransa ve Türkiye'ye ait diplomatik binalara da protestocu kalabalığının saldırdığını aktarıyor.
Telegraph, bir zamanlar kilit önemde stratejk bir müttefik olarak görülen Türkiye'nin Beşar Esad'dan desteğini çekmiş olmasının özellikle büyük bir darbe olduğunu belirtiyor.
Suriye'deki olaylar ardından Ankara uluslarası topluma seslenerek, ''Suriye'deki ciddi gelişmelere tek bir ses halinde yanıt verme'' çağrısını yaptı. Keza Fransa da Suriye yönetimini kınayan ülkelerden biri oldu.
Suudi Arabistan ise, Suriye yönetimini büyükelçilikleri korumak için gereken önlemleri almamakla suçlarken, Suriyeli yetkililer ise Arap Birliği'nin aldığı kararın birlik tüzüğünü ihlal ettiğini ileri sürüyor.
'Cesur tutum'
Arap Birliği'ni ''Batı'nın ve ABD'nin çıkarlarına hizmet etmekle'' suçlayan Suriye, Daily Telegraph'ın satırlarından verecek olursak, ''Üyeliğinin askıya alınması kararının geri çevrilmesi ve Arap Birliği'nin Birleşmiş Milletler yaptırımlarına destek çıkması ihtimalini bertaraf etmek amacıyla'' Birliği çarşamba günü Fas'ta olağanüstü toplantıda bir araya getirecek.
Times, Suriye'nin Arap Birliği'nin kurucu ülkelerinden biri olduğuna dikkat çekiyor. Gazetenin ifadesiyle, ''Yakın zamana değin muhafazakar ve temkinli bir diktatörler klubüyken, Arap Baharı'nın esintilerinin Arap Birliği'ni de dönüşüme uğrattığını'' görüyoruz.
Times, bugünkü baş yazılarından birinde de, Arap Birliği'nin Suriye'ye karşı takındığı cesur tutumundan dolayı övgüyü hakettiğini belirtiyor.
Savaşan kardeşler
Daily Telegraph, Türkiye'nin güneydoğusunda kardeşlerden biri Pkk saflarında savaşırken diğerinin Türkiye ordusunda askerlik hizmeti yaptığı ailelere ayna tutuyor. Gazete, bu durumun çok sayıda ailede yaşandığını söylüyor.
Telegraph'ın örnek verdiği Güngen ailesinin kızı Emine, 14 yaşında dağa çıkarak Pkk'ya katılmış. Emine Türkiye ordusuna karşı savaşırken, Daily Telegprah 20 yaşındaki erkek kardeşi Ramazan'ın ise geçen yıl zorunlu askerlik hizmetini yapmak için orduya girdiğini yazıyor.
Gazete, Emine ve Ramazan'ın anneleri Mevlüde Güngen'in, ''Her ikisinin de başına birşey gelecek diye korku içindeyim.'' dediğini yazıyor. Daily Telegraph'ın sözlerini aktardığı anne, ''Uçaklar kızımın bulunduğu dağları bombalıyor. Oğlumu ise askerde kızkardeşinden dolayı cezalandıracaklar diye korkuyorum. Kürtler Türk ordusunda esrarengiz bir şekilde ölebiliyor.'' diyor.
'Silahlar bırakılsın'
Gazetenin sayfalarında, Emine'nin Pkk saflarına kuzeni Heybet ile birlikte katıldığı anlatılıyor; ki Heybet'in da erkek kardeşi Türkiye'de askerlik yapan bir genç.
Çocukları iki ayrı tarafta savaşan anne Mevlüde, Heybet'in Türkiye'nin düzenlediği bir hava saldırısında öldürüdüğünü Pkk'ya bağlı bir televizyon kanalında öğrendiğini ve hiçbir haber almadığı kızı Emine'nin de bu saldırıda ölmüş olmasından endişe ettiğini anlatıyor.
Daily Telegraph, Mevlüde Güngen'in ''İki taraftan da kimse ölmesin. Her iki taraf da silahlarını bıraksın.'' sözlerini aktarıyor.
Gecekondu operasyonu
Guardian, Rio'nun gecekondu mahallesine Brezilya ordusunun tanklarla operasyon düzenlediğini bildiriyor. Gazete, operasyona 3 bini aşkın askerin katıldığını yazıyor.
Independent gazetesi, 2014'de Dünya Kupası'na ve iki yıl sonra 2016'da Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak olan Rio de Janeiro'yu uyuşturucu çetelerinden temizlemek için güvenlik güçlerinin büyük çaplı operasyonlar başlattığını belirtiyor.
Son operasyonun odağındaki gecekondu mahallesi, kentin zengin semtlerinin ortasında yer alan 120 bin nüfuslu Rocinha. Gazeteler, mahallenin uzun süredir uyuşturucu çetelerinin egemenliğinde olduğunu yazıyorlar.
Brezilya'da en çok şiddet olayının meydana geldiği Rio eyaletinin yetkilileri, 2008'den beri operasyonlar düzenliyor.