13 uzmandan kansere karşı çözüm önerisi
Abone olAlanında uzman 13 akademisyen toplandı, yüzyılın amansız hastalığı kansere çare aramanın yollarını yazdı.
'Kansere Çözüm Var' adını taşıyan kitap, kansere giden
yola döşenmiş'mayınlar'ı haber veriyor ve çareler
sunuluyor.
Aralarında Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Tıbbı onkolojinin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Erkan Topuz, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Din Psikoloğu Doç. Dr. Öznur Özdoğan'ın da bulunduğu 13 önde gelen uzman tarafından kaleme alınan 'Kansere Çare Var' isimli kitap, kansere yakalanmamak için alınacak önlemler ve kanserle mücadelenin yollarını anlatıyor.
Korunma yolları, tedavide izlenecek adımlar ve tedaviyle birlikte uygulanacak tamamlayacı önlemlerle ilgili somut ve uygulanabilir reçetelerin yer aldığı kitap, sağlıklı insanların ve özellikle çocukların kanserden korunmaları için bir rehber niteliğinde. İşte uzmanlardan kanser nedenleri ve kanserden korunma için pratik, uygulanabilir çareler:
KAKTÜS YETİŞTİRİN
Prof. Dr. Erkan Topuz: Kanser tedavi edilebilir bir hastalık ama en önemli unsur korunma. Özellikle cep telefonları, televizyon, bilgisayar, florasan lamba, yüksek enerjili ısıtıcılar gibi radyasyon yayan cihazlardan uzak durun. En ucuz radyasyonsavar kaktüstür. Evinizde ve işyerinizde büyük kaktüs yetiştirin. Ev temizliğini sirke, limon suyu, kabartma tozu, çamaşır sodası ve zeytinyağı ile yapın. Çocuğunuz her hastalandığında röntgen çektirmeyin. A,C ve E vitaminleri ile Çinko ve Manganez gibi mineraller radyasyona karşı savaşta önemli bir yer tutuyor.
SUYUNUZU DEĞİŞTİRİN: Karaturp, tere ve havuç suyu akciğer kanserine karşı etkili. Ekmeğin kabuğu bağışıklık sistemini güçlendirir. Acı biber el ve ayak uyuşmalarına iyi gelir. Soğan, pırasa ve elmada bulunan 'quercetin' kanser riskini azaltır. Margarin türü katı yağlardan kesinlikle kaçınmalı. Beyaz undan uzak durulmalı. Şekerin her türlüsünden kaçınmalı. Üç ayda bir suyunuzun markasını değiştirin.
KANSERSAVAR ÜRÜNLER: Yumurta akı tümor küçültüyor. Omega 3 prostat kanserinden korur. Meme kanserine karşı etkili olan gıdalar, ekmek kabuğu, kimyon, esmer pirinç veya bulgur pilavı, karnabahar, beyaz lahana, brokoli, kuşkonmaz, kan portakalı, yeşil çay, baklagiller, yeşil mercimek, yer fıstığı, semizotu, ıspanak, maydanoz. Yumurtalık kanserine karşı keçi sütü, elma, pırasa. Mide kanseri tedavisinde meyan kökü ve elma suyu. Günde bir iki avuç yer fıstığı, kolon kanserini önlüyor.
SAÇINIZI BOYATMAYIN
Prof. Dr. Alp Özkan: Çocuklarımızı büyük alışveriş merkezlerinde uzun süre gezdirmeyelim. Yatakları ve oda dolapları gerçek ahşap olmalı. Sentetik halılardan uzak durun. Çocukların kıyafetlerine kuru temizleme yaptırmayın, oyuncaklarda tahtayı tercip edin. Yer temizliğinde kokusuz saf arapsabunu kullanın. Cam biberon kullanın. Anadolu mutfağına alıştırın. Çocuğunuzu emzirirken saçınızı boyatmayın. Çocukluk çağı kanserlerinde en çok yeşil çay, ısırgan otu, ökseotu, zerdeçal, sarımsak ve zencefil kullanılır.
CİPSLERE DİKKAT
Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer: Kanser ülkemizde dünya ortalamasının biraz üstünde artış gösteriyor. Erkeklerde akciğer, prostat ve mesane kanseri, kadınlar meme, tiroit, sindirim sistemi, rahim ağzı, yumurtalık, rahim ve deri kanserleri öne çıkıyor. Çocuk ve gençlerde ise beyin tümörleri öne çıkıyor. Fast foodların, şekerleme türü gıdaların, bazı hazır ve gazlı içeceklerin üzerine "çocuklar için sağlıklı madde içermemektedir" yazılmalı. Cipslerin üzerine ise 'kansorejen madde içerir" yazılmalı.
SİGARAYA VEDA
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta: Toplumun yüzde 43.6'sı sigara içiyor. Bize biri 'Nasıl kanser olurum?' dese ve yol göstermemizi istese en kestirmeden vereceğimiz adres sigaradır. Akciğer kanseri geç belirti veren ve özel belirtisi olmayan bir hastalıktır. Sigarasız hayat akciğer kanserini önler.