13 Ocak İngiltere basın özeti
Abone olFinancial Times'a göre Fransa'daki saldırılarla ilgili olarak, "Türkiye ve Rusya'da komplo teorileri havada uçuşuyor". Guardian ise "Türkiye lideri Abbas'ı Osmanlı sirkinde ağırladı" diyor.
Bugünkü İngiliz gazetelerinde yine Fransa'da geçen hafta
düzenlenen saldırılar sonrası aranan Hayat Boumeddiene ile ilgili
çok sayıda haber var.
Boumeddiene'in, Paris'te Perşembe günü bir kadın polisi öldürüp, bir kişiyi yaralayan; Cuma günü ise bir Yahudi marketine düzenlediği saldırı sonrası polis tarafından öldürülen Amedy Coulibaly'nin imam nikahlı eşi olduğu iddia ediliyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Boumeddiene'in 2 Ocak'ta Türkiye'ye gittiğini, 8 Ocak'ta da Suriye'ye geçtiğini doğrulamıştı.
Daily Telegraph gazetesindeki haberin başlığı, "Süpermarket katilinin dul bıraktığı kadın Suriye'ye geçerken, Türkiye suçlamayı reddediyor".
Gazete haberinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Hayat Boumeddiene'in Suriye'ye kaçmasının sorumlusunun Türkiye olmadığını söylediğini aktarıyor.
Haberde ayrıca Başbakan Davutoğlu'nun cihatçıların ülkelerine
yaptığı çağrı da yer alıyor. Başbakan, bu kişilerin hareketleriyle
ilgili olarak Türkiye'yle daha fazla istihbarat paylaşılması
gerektiğini söylemişti.
Daily Telegraph ise Batılı ülkelerin hükümetlerinin Türkiye'yi uzun süredir El Kaide ve IŞİD'in topraklarını, yabancı savaşçıları getirmek için bir kanal olarak kullanmakla suçladıklarını hatırlatıyor.
Haber, Alman İç İstihbarat Servisi Başkanı Hans-Georg Maassen'in şu sözleriyle noktalanıyor:
"Şimdi, Türklerin sınır güvenliğini artırmak için daha fazla önlem almalarına her zamanlinden çok ihtiyaç var."
Guardian gazetesindeki haberde de Türkiye'nin, Coulibaly'nin partnerinin başka bir adamla (Mehdi Sabri Belhouchine) birlikte Suriye'ye gittiğini doğruladığı belirtiliyor.
Türk medyasında, Boumeddiene ve Belhouchine'in şüpheli bulundukları ve İstanbul'ta takip edildiklerine dair haberler çıktığı da eklenmiş.
İkilinin kaldığı Kadıköy'deki Bade Otel'in sahibi ve görevlileri yorum yapmayı reddediyor.
Guardian'daki haberde, gmrgü tanıklarının Boumeddiene ve Belhouchine'in otelde kaldıkları iki gün boyunca sadece iki kez dışarı çıktıklarını söylediği bilgisi de yer alıyor.
'Hayat, Suriye'deki hayata dayanamayacak'
Times gazetesindeki bir haberde ise Boumeddiene'in adı açıklanmayan bir ilkokul arkadaşının, Fransız Le Parisien gazetesine yaptığı şu açıklamalar yer alıyor:
"Hayat, Amedy'e çok yakındı. Elbette Amedy onu planlarıyla ilgili olarak bilgilendirdi. Bence ikisi de Hayat'ın Suriye'de saklanması gerektiğinde fikir birliğine vardı."
"Onun (Hayat'ın) Suriye'de olması beni çok korkutuyor. Dayanamayacak. Onu zorla evlendirecekler, kampa ya da benzer bir yere yerleştirecekler. Amedy demir parmaklıklar ardındayken, Hayat yalnızdı, sıkıntılıydı, çılgına dönmüştü."
"(Hayat) Son dönemde bana dinle ilgili text mesajları gönderiyor, bağışlayıcı olmaktan bahsediyordu. Bazen düşüncesizce hareket eder o. Kendi sözleriyle heyecanlanır. Dinden bahsettiğimiz bir gün bana peçe takan kadılara bazen hakaret edilen Fransa'dan ayrılmamı ve yurt dışına gitmemi tavsiye etmişti. Bana 'Fransa işe yaramaz bir ülke' derdi."
'Türkiye ve Rusya'da komplo teorileri havada uçuşuyor'
Financial Times'ın iç sayfalarındaki haberin başlığı ise "Türkiye ve Rusya'da komplo teorileri havada uçuşuyor".
Gazete önce, Fransa'da geçen hafta düzenlenen saldırılar sonrası önceki gün Paris'te düzenlenen "Birlik Yürüyüşü"ne katılanlar arasında, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da olduğunu hatırlatmış okurlarına.
Haber şöyle devam ediyor:
"Türkiye ve Rusya'da siyasi liderlerin saldırıları defalarca kınamış olmalarına karşın, iki ülkede de paralel bir rivayet ortaya çıktı. Komplo teorisyenleri, cinayetlerden yabancı istihbarat servislerini sorumlu tutuyor."
Financial Times iki ülkede de, bu teorilerden bazılarının hükümet yanlısı kesimlerce doğru bulunduğuna dikkat çekiyor. Gazeteye göre bu durum da stratejik önemi yüksek iki ülkenin de Batı'ya kızgınlık ve şüpheyle baktığını gösteriyor.
Gazeteye konuşan İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Royal United Services Institute'tan Aaron Stein şunları söylemiş:
"En azından Türkiye'de, insanların ikili oynamaları tehlikeli görünüyor. Kınama açıklamalar uluslararası düzeyde işe yarıyor. Siyasi tabanınıza cazip gelen çılgınca görüşleri ısrarla dile getiren destekçilerinize müsamaha gösterseniz de..."
Financial Times haberinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in sözlerini de hatırlatmış. Gökçek Fransa'daki saldırılara atfen, "Bu tip olayların arkasında kesinlikle (İsrail istihbarat servisi) Mossad var. Mossad bu olayları çıkartmak suretiyle İslam düşmanlığını körüklüyor" demişti.
Gazete Gökçek'in, saldırılar ile Fransa'nın Filistin'i tanıma yönünde adımlar atması arasında bağlantı kurduğuınu da eklemiş.
Financial Times'taki haber şöyle noktalanıyor:
"Rusya'da da Kremlin yanlısı bazı yorumcular, cinayetleri ABD'nin jeopolitik entrikalarına bağlamaya çalıştı. Rusya'nın önde gelen bulvar gazetelerinden Komsomolskaya Pravda, "Paris'teki terör saldırılarını Amerikalılar mı sahneye koydu?" manşetiyle çıktı. Gazete internet sitesinde de, Washington'un niçin saldırıları organize etmiş olabileceğine dair nedenlerin sıralandığı bazı mülakatlar yayımladı. Bu mülakatların birinde, Kremlin yanlısı bir düşünce kuruluşunun başkanı olan Alexander Zhilin, ABD'nin terör saldırısı ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ı cezalandırdığını iddia etti. Zhilin Hollande'ın 6 Ocak'ta verdiği bir mülakatta Avrupa Birliği'ne Rusya'ya uyguladığı yaptırımları kaldırması çağrısında bulunduğunu hatırlattı."
'Abbas Osmanlı sirkinde ağırlandı'
Guardian gazetesinin iç sayfalarındaki bir haberin başlığı ise "Türkiye lideri Abbas'ı 'Osmanlı sirkinde' ağırladı". Gazete, Fransız haber ajansı AFP'den sayfalarına taşıdığı haberde, Milliyet gazetesi yazarı Kadri Gürsel'in dün attığı "Osmanlı sirki sarayda" tweetine atıfta bulunmuş.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'da Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ı ağırlamıştı.
Guardian'daki haber ise şöyle başlıyor:
"Mızraklı muhafızlar, zincirli zırhlarla donatılmış savaşçılar, parıldayan altın miğferler ve hatta iyi niyetle ortaya atılmış birkaç takam bıyıklar...Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas bir tarih filminin setine gittiğini düşündüğü için affedilebilirdi. Ancak Ankara'da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmeye gitmişti."
Abbas'ı karşılama töreni için Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın merdivenlerinde yerlerini alan savaşçılar, tarihteki 16 Türk devletini temsil ediyor. Cumhurbaşkanlığı forsunda da 16 yıldız var.
Guardian'daki haberde, bazı sosyal medya kullanıcılarının Abbas için Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen karşılama töreni ile ilgili olarak şaşkınlıklarını dile getirdikleri belirtiiyor.
Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sarayın "Yeni" Türkiye'nin sembolü olduğunu söylediği, muhaliflerin ise saray inşasını "anlamsız bir savurganlık" olarak görerek kınadıkları da hatırlatılıyor.