13 Ocak 2012 Basın Özeti

Abone ol

İngiliz basınından seçtiklerimiz:Cameron silah satışı nedeniyle ateş altında, Economist'ten Türkiye yorumu, Eski York düşesine Türkiye’de dava, Suriye’de uçuşa yasak bölge mi ilan edilecek? 'Londra'da bir oda' sergisi.

Londra Emniyet Müdürlüğü'nün Libya'ya gizli nakil iddialarını soruşturacağı haberi İngiltere gazetelerinin tümünde geniş yer buluyor.

Scotland Yard, Kaddafi karşıtı isyanın önde gelen iki üyesinin iddiaları üzerine, İngiliz istihbaratının bu kişileri Libya'ya teslim edip etmediğiyle ilgili iddiaları soruşturacak.

Ancak Guardian, soruşturma haberinin İngiliz istihbarat servisi yetkililerinin, terör şüphelilerine işkence yapıldığını bildikleri iddiaları nedeniyle yargılanmalarına gerek olmadığına karar verildiği sırada geldiğine dikkat çekiyor. Yeni soruşturmada Libyalı isyancıların Trablus komutanı Abdülhakim Belhac, İngiliz istihbarat servisini kendisini ve karısını Kaddafi yanlılarının eline bırakmakla suçluyor. Libya'daki isyancı güçlerin komutanı olan Belhac, 2004 yılında işkence gördüğünü ve Bangkok'tan Libya'ya CIA ile MI6'in ortak operasyonuyla götürüldüğünü söylüyor. Hükümetin konuyu ele alması için ise, yapılacak bu yeni soruşturmanın tamamlanması beklenecek.

Independent gazetesi ise Tony Blair hükümetinde görev yapmış kimi bakanların yeni soruşturma kapsamında sorgulanabileceklerini duyuruyor ilk sayfasından. 2001 ve 2006 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı yapmış olan Jack Straw söz konusu bakanlardan biri. Yetkililerin verdiği bilgiye göre Straw, o dönemde hükümet politikaları gereği, MI5 ve MI6 operasyonlarına onay vermek durumunda kalmış olabilir.

Cameron silah satışı nedeniyle ateş altında

Times gazetesi, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın göreve geleli iki yıl olmasına rağmen ilk kez bugün Körfez'deki en büyük müttefiki Suudi Arabistan'ı ziyaret ettiğini yazıyor. Gazeteye göre Kral Abdullah, geç gelen ziyaretten gocunmuş durumda. Cameron bugün Kral Abdullah'ın yanı sıra veliaht Prens Nayif'le de görüşecek. Başbakanlık görüşmeler sırasında İngiltere Suudi Arabistan ilişkilerinin geliştirilmesi amaçlandığını söylüyor. Suudi Arabistan yıllık 15 milyar sterlinlik ticaret hacmiyle İngiltere'nin en büyük ticari ortağı. Suudiler ayrıca İngiltere'ye 62 milyar sterlin yatırım yaptı. Ancak Times'ın aktardığına göre Cameron'ın ziyareti başlarken milletvekilleri de başbakana geçen yılki ayaklanmalara rağmen neden hala bu ülkeye silah satıldığı konusunu soruyor. Hükümete bağlı komisyon, Bahreyn, Mısır, İsrail, İran ve Lübnan'a çeşitli silah satışı planlarını da sorguluyor. Gazeteye göre Suudi Arabistan'daki görüşmelerde İran ve nükleer tehdit tartışılacak ama silah satışı da önemli bir yer teşkil edecek.

Economist’ten Türkiye yorumu

Economist dergisi internet sitesinde Türkiye'ye ilişkin bir fotoğraf albümüne yer veriyor.

"AKP, 2002'de Türkiye'de göreve geldiğinde bir çokları İslami bir gündemi olmasından korkmuştu." denilen giriş yazısında "ama bugün daha çok korku yaratan şey, çoğu kişinin gözünde yaklaşan otoriter yönetim." görüşü dile getiriliyor.

"Erdoğan, 1960'dan bu yana önceki dört yönetimi deviren ordu karşısında sivil iktidarı adil biçimde tahsis etti. Ama kimileri hükümetin, gazetecilere zulüm dahil olmak üzere, meşru muhalefete yönelik tacizi haklı çıkarmak için darbe korkusunu kullandığına inanıyor. İddia edilen bir darbe planı için uzun zamandır yürütülen Ergenekon soruşturmasında yüzlerce kişi tutuklandı ama tek bir mahkumiyet bile çıkmadı.

"İnsan haklarını takip eden Avrupa Konseyi, 10 Ocak'ta, Türkiye'de "adalet yönetiminde sürüncemede kalan, sisteme bağlı eksiklikleri" anlatan bir rapor yayımladı. Hükümet, bağımsız yargı sisteminin, sadece işini yaptığında ısrar ediyor. Ancak Türkiye bölgesel gücünü gösterip Avrupa Birliği'yle üyelik görüşmelerine devam ederken, eleştiriler karşısında tutumunun ince elenip sık dokunmasını bekleyebilir."

Giriş yazısının altında, 7 ayrı fotoğrafla Türkiye'de son dönemdeki kimi gelişmeler toparlanmış.

Albümde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu hakkında Silivri cezaevini toplama kampına benzettiği için soruşturma başlatılmasından eski genelkurmay başkanı İlker Başbuğ'un darbeye teşebbüs suçlamasıyla tutuklanmasına bir çok konu yer alıyor. 1980 darbesi sonrası cumhurbaşkanı Kenan Evren'in hakkında iddianamede ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya olmasından basın özgürlüğü mücadelesi ayrıca Ahmet Şık ve Nedim Şener hakkındaki davalar da yer verilen başlıklardan.

Eski York düşesine Türkiye’de dava

Eski York Düşesi Sarah Ferguson'a Türkiye'de dava açılması İngiltere gazetelerinde yer bulan konulardan.

Daily Telegraph, 2008 yılında ITV kanalı için Saray'daki bir çocuk yurdunu gizlice filme çeken Ferguson'un ''özel hayatın gizliliğini yurtta kalan 5 çocuk yönünden ihlal ettiği'' gerekçesiyle 22 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılmasının istendiğini duyuruyor. Gazete, Türkiye'nin programın o dönemde Avrupa Birliği'ne üyelik çabalarına karşı karalama kampanyası olduğunu iddia ettiğini yazıyor.

Gazete, İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın dün Türkiye'den hukuki yardımlaşma talebi geldiğini doğruladığını, ancak işbirliği yapıp yapmayacakları konusunda açıklama yapmadığını belirtiyor. Daily Telegraph kaynaklarının, yaşanan olay İngiltere yasalarına göre suç sayılmadığından Düşesin de sınırdışı edilmeyeceğini söylediklerini vurguluyor.

Independent gazetesi de "Sarah Ferguson kimsesiz çocuklara zulmü filme çekmek için Türkiye'ye gitmişti. Şimdi geri gelmesi isteniyor ama cezaevine." diye yazıyor. "Eski düşesin sözcüsü suçlamalar hakkında yorum yapmayı reddetti. Ancak yakın çevresi Independent'a yaptıkları açıklamada Düşesin endişe duymadığını anlattı." Gazete, İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın herhangi bir açıklama yapmadığını, ancak Türk basınında çıkan haberlere göre savcıların, İngiltere'nin güvenlik gerekçesiyle işbirliğini reddettiğini söylediğini belirtiyor.

Suriye’de uçuşa yasak bölge mi ilan edilecek?

Times gazetesi Suriye'de ordudan ayrılanları korumak amacıyla uçuşa yasak bölge ilan edilmesinin planlandığını yazıyor. Önde gelen bir Rus güvenlik yetkilisinin sözlerini aktaran Times, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ordudan ayrılanların oluşturduğu isyancı güçleri korumak için uçuşa yasak bölge planları üzerinde çalıştıklarını belirtiyor. Gazete, Pentagon'un Libya'dakine benzer bir bölge ilan etme planları olmadığının ısrarla altını çizdiğine dikkat çekerken, basında Türkiye ile Ürdün'ün Arap Birliği'nin barış planları çöktüğü takdirde siviller için Suriye içinde korunaklı alanlar oluşturmaya hazırlanıyor olabilecekleri yolunda bir çok haber çıktığını hatırlatıyor.

Londra’nın merkezinde alışılmadık sergi

"Londra için bir oda." Guardian gazetesi, Londra'nın göbeğinde yıl sonuna kadar açık kalacak alışılmadık bir sanat etkinliğini sayfalarına taşıyor. Waterloo köprüsüne yakın, Southbank bölgesinde yer alan Queen Elizabeth Salonu'nun çatısına yerleştirilen bir tekne, bu etkinliğin can damarı. Ziyaretçiler, bir geceliğine 120 sterlin ödemek kaydıyla Big Ben'in çanları eşliğinde Thames nehrine ve St Paul Katedraline bakarak uyanabiliyor. Felsefeci Alain de Botton'un katkılarıyla mimar David Kohn ve sanatçı Fiona Banner'ın tasarladıkları tekne, bir kabin, yemek odası, banyo ve kütüphaneden oluşuyor. Gece başına iki kişinin kalabildiği mekanda, Haziran ayına dek boş yer yok zira biletler satışa sunulduktan 12 dakika sonra tükenmiş. Ancak habere göre meraklıları için Haziran ayı sonrası için biletler, 19 Ocak'ta satışa sunulacak.

Günün Önemli Haberleri