13 Hazirancılar harekete geçecek mi?

Abone ol

12 Haziran bitti, Meclis oluştu. Gözler ikinci kritik tarihte. 15 Haziran...

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Başbakan Erdoğan ezici zaferini açıkladığı balkon konuşmasından sonra yaptığı açıklamada, "Benim için oranlar değil oylar daha önemli" derken haklıydı. Karşımızda oylarını 5 milyon arttıran bir iktidar partisi ile 3.5 milyon arttıran bir ana muhalefet partisi var.

O nedenle CHP'nin başarısız olduğunu söylemek çok doğru değil ama oylarının beklentinin altında kaldığını görmek de gerek.

Seçim sistemi de milletvekili dağılımı ile "ortak Anayasa" yapın demiş oldu.

Bundan sonra ne olacak? 4 parçalı Meclis nasıl çalışacak? Seçim sonuçları partilerin yönetimine nasıl etki edecek?

CHP'DEKİ 13 HAZİRANCILAR NE YAPACAK?

Önce CHP'ye bakalım. Kılıçdaroğlu'nun liderliği ile seçime kadar baltaları gömen parti içi muhalefet şimdi o baltaları çıkartacak mı? "13 Hazirancılar" olarak ifade edilen isimler harekete geçecek mi?

CHP eski lideri Deniz Baykal daha önceki seçimlerde olduğu gibi değerlendirme için biraz beklemeyi seçti. Sonuçların CHP içinde beklentinin altında bir oy alındığı için ciddi bir tartışma yaratacağı kesin, ancak bunun Kılıçdaroğlu'nun liderliğinin çok sorgulanmasına neden olmayacağı görünüyor. Daha demokratik bir parti yapılanması sözü veren Kılıçdaroğlu'nun kurultay için düğmeye basması sürpriz olmaz. Ancak bunun yakın bir tarihte olması beklenmiyor.

MHP'DE KURULTAY ŞART

Asıl iç tartışmayı ise kaset skandalları ile sarsılan MHP yaşayacak. MHP lideri Bahçeli'nin dediği gibi, 'halk MHP'ye sahip çıkarak Meclis'e girmesini sağladı', ancak bu parti içindeki suları durdurmayacak. MHP'de parti yönetimini yenileyecek bir kurultay şart ve yakın zamanda gerçekleşecek görünüyor. Bu kurultayın bir başkanlık yarışına sahne olup olmayacağını ise önümüzdeki süreç gösterecek. Daha önce genel başkanlık yarışına giren Ümit Özdağ'ın Meclis dışında kaldığını da hatırlatalım.

BDP'NİN PAZARLIK GÜCÜ ARTTI

Seçimin AKP'nin yanında asıl kazananı ise BDP'nin desteklediği bağımsız adaylar oldu. BDP seçim sonucunu, "Sandıktan demokratik özerklik çıktı" diye yorumladı. Tablonun bütününe baktığımızda BDP'liler Meclis'e Levent Tüzel'in genel başkanlığını yaptığı EMEP ile KADEP'in genel başkanlığını yapan Şerafettin Elçi'yle birlikte üç parti sokmuş oldu. Bağımsız adayların büyük kısmı BDP'ye geçecek, ancak Tüzel ve Elçi kendi partilerinin de temsili için BDP'ye de geçmeyebilir.

Bu arada Türkiye kritik 12 Haziran tarihini atlattı, Meclis şekillendi. Ancak bir başka önemli tarih için de geri sayım başladı. O da Öcalan'ın eylemsizlik sürecinin yeniden değerlendirmeye alınacağını açıkladığı 15 Haziran tarihi.

Bu kritik tarih nedeniyle gözler Başbakan'ın balkon konuşmasındaydı. 'Doğusundan batısına Türkiye'deki her eksimin kendini ifade edeceği bir Anayasa' sözü veren Başbakan Erdoğan'ın konuşması beklentiyi ne kadar karşıladı bilinmez ancak BDP'lilerin seçimde kazandıkları büyük gücün pazarlık şansını arttırdığı kesin. Şimdiden AK Parti tek başına Anayasa sürecine giremez ama bazı maddelerin değişikliği için BDP ile uzlaşabilir yorumları yapılmaya başlandı.

Seçilen milletvekilleri mazbatalarını alıp Meclis'te yeminlerini ettikten sonra kısa bir tatile çıkacak. Ayların yorgunluğunu atan milletvekillerini hareketli bir çalışma süreci bekliyor.

Günün Önemli Haberleri