12 maddelik Akdeniz beslenme tarzı

Abone ol

Beslenme uzmanı Profesör Taylan Kümeli'nin Akdeniz ikliminden etkilenen insanlar olarak 12 maddelik bir Akdeniz tarzı beslenme öneresi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Prof. Dr. Taylan Kümeli, sağlıklı yaşama ve sağlıklı beslenme tavsiyelerinde bulundu.

Kümeli, ekmek tartışmalarına katılarak, “Ekmek düşmanlığı saçmalıktır” dedi. TGRT Haber’in konuğu olan Kümeli, bütün ünlü diyet listelerini bir kenara atarak, “Önceliklte diyet düşüncesini hayatımızdan çıkarmalıyız ve sağlıklı yaşama alışkanlıkları kazanmalıyız” dedi.

"DİYET YOK; SAĞLIKLI YAŞAMAK VARDIR"

'Dukan, Atkins, Sentez, protein diyetleri... Hangisi faydalıdır?' sorusunu cevaplayan Kümeli, "21'inci yüzyılda artık, en başta; 'diyet' sözcüğünü bir kenara bırakıp 'sağlıklı yaşam' demeliyiz... Hep bir zaman dilimi içerisinde algılıyoruz beslenmenin düzeltilmesini; hâlbuki, hayata yayılmış, doğru beslenme alışkanlıkları kazanmalıyız" dedi.

"DİYETLER, 'PARMAK İZİ' GİBİ OLMALI"
Kümeli, popüler kültürün insanları sonuç odaklı yaşamaya ittiğini belirterek, "Atkins Diyeti, Beverly Hills Diyeti, bikini diyeti, zon diyeti ve bir sürü diyet türleri, dünyanın her yerine aynı olan genelgeçer beslenme doğrularından çok; sadece insanların verdikleri kiloya şartlanmış. 3 kilo, 5 kilo, 10 kilo, 20 kilo verdiren diyetler konuşuluyor. Oysa 'Sentez Diyeti' adı altında ele aldığımız öğünler bütünü; sağlıklı beslenmeyi hayatımıza en doğru şekilde geçirmeyi öneriyor. Öncelikle insanların, obezitenin artış oranının farkına varmasını sağlamalıyız. Her 100 kişiden 30'u fazla kilo problemi yaşamaktadır. Obezite, dünyanın en ciddi problemlerinden biri olarak algılanıyor. Sentez Diyeti'nde kişilerin biyokimyasal özelliklerini kenara bırakmamalarını sağlayan bir norm ile kilo verilmesini amaçlıyoruz. Karbonhidrattan, proteinlere; yağdan, hormonlara ve enzimlere kadar kişinin vücut haritasından yola çıkıyoruz. Nasıl glikozunuz var, insilüniniz ne alemde, demir minareliniz nasıl, üre ve ürik asitiniz nasıl, bunları öğreniyor; kendi vücudunuz tanıyorsunuz. Parmak izleri gibi; herkesin ayrı bir diyeti olması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

"EKMEK DÜŞMANLIĞI SAÇMALIKTIR"
12 MADDELİK AKDENİZ TARZI BESLENME

'Diyet yapmanın da bir felsefesi olmalı' diyen Taylan Kümeli, pragmatik diyetlerden uzak durulması tavsiyesinde bulunup, "Akdeniz ikliminden etkilenen insanlar olarak 12 maddelik bir Akdeniz tarzı beslenme önerebiliriz. Bu diyetin en önemli özelliği, günlük ihtiyacınız olan kaloriyi; sebze, meyve, kurubaklagil, ekmek, badem, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlardan edinmenizi sağlar. Elbette kırmızı et var; ama haftada iki kez... Elbette katı; yani doymuş yağlar vardır; ancak beslenmenizin yüzde 20'sinde... Esas öz; bütün beslenmenizi hazırlarken, zeytinyağı kullanmaktır. Peynir ve süt ürünleri kullanılacaksa, az yağlı olanları tercih edilmelidir. Mümkün olduğunca; balığa öğünlerde yer verilmelidir. Sağlıklı beslenmek varken; hayvansal gıdalara sabitlenmek tehlikelidir. Bu arada ekmek, enerji kaynağının özüdür. Ekmek düşmanlığı da saçmalıktır. Akdeniz beslenmesi, yüzde 65 karbonhidrat, yüzde 30 protein, yüzde 5 yağ kaynaklıdır. Dolayısıyla ekmek, olmazsa olmaz diyet öğesidir. Ekmeksiz, sağlıklı beslenme olamaz" dedi.

"BÜTÜN BEYAZLAR TEHLİKE SAÇIYOR"
Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Kümeli, "Vücudumuz çok mükemmel organize edilmiş bir mekanizma... Vücudumuz ne kadar doğal ürün ile karşılaşırsa, o kadar rahat hareket ediyor. Eğer biz, vücudumuza alacağımız herhangi bir besini ne kadar işlenmiş olarak alırsak; o kadar zararlıdır. Buğdayı işleyip işleyip beyazlatırsanız, o ölçüde tehlike saçar. Şeker de öyle... O yüzden beyaz ekmek yenmesin! Beyaz ekmek, çok hızlı kana karışarak, tokluk hissinin daha çabuk gitmesine ve acıkmamıza yol açıyor. Beyaz ekmek tukaka değil; ama onun yerine çok tahıllı ekmek daha faydalıdır" tavsiyesinde bulundu.

"YEMEYİ DÜŞÜNMEKTEN VAZGEÇİN"
'Kendini yemekten alıkoyamayanlara' uyarılar yapan Kümeli, "Önce yemeyi düşünmekten vazgeçmek ile başlayabilirsiniz. Elbette hepimiz boğazımı doyurmak üzere hareket ediyoruz, 'ekmek parası için çalışmak' diye bir de deyim bile var. Hepimiz için beslenmek, doymak, tokluk hissetmek mutluluk kaynaklarından bir tanesi; ama en önemlisi hayatımızı yemek dışında başka pencereler de açmak gerekir. Yemek yemenin dışında hayatta daha güzel şeyler olduğunu; sağlıklı olmanın, daha iyi görünmenin, vücudun hareket ederken daha rahat olduğunu hissetmeyi fark etmeliyiz. Aç karnına alışveriş yapıyorsanız, sakız çiğneyin yoksa zarar edersiniz. Doymuş yağdan uzak durun ve posalı gıdalarla beslenin" diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri