12 Eylül'ün 'askeri köyü'nden 'evet'
Abone olMuğla'nın Sultaniye Köyü'nde anayasa paketine 33 'hayır'a karşı 133 'evet' oyla tam destek geldi.
12 Eylül askeri darbesi döneminde köylerinin birinci derece askeri bölge ilan edilmesiyle işgalci durumuna düşen Sultaniye halkı, referandumda "evet" dedi.
Oy kullanılan iki sandıktan 133 "evet" ve 33 "hayır" çıkarken 9 oy geçersiz sayıldı. Köy halkı, sonuçtan çok mutlu olduklarını, bundan sonraki süreçte darbecilerden kurtulmak için haklarını sonuna kadar arayacaklarını ifade etti.
Askeri 'köy'
Muğla'nın Köyceğiz ilçesine bağlı, 49 haneli 200 yıllık Sultaniye köyü, 1985 yılında birinci derece askeri bölge ilan edilince halk, kendi topraklarında "işgalci" durumuna düştü. Köye 5 kilometre mesafeye askeri kamp yapıldıktan sonra giriş çıkışlara güvenlik gerekçesiyle, "Birinci derece askeri yasak bölgedir. Yol boyunca durmak, park etmek, yetki verilmiş resmi araçlar dışında, özel ve resmi araçlarla yayaların girmesi yasaktır" yazılı levhalar konuldu.
Köyü boşaltın talimatı
Köylülerin de köyü boşaltması istendi. Bölgede ev yapmak ve denize girmek yasaklandı. 25 yıldır işgalci muamelesi görerek kendi köylerinde esir hayatı yaşadıklarını anlatan vatandaşlar Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve ilgili bakanlıklardan sonra konuyu TBMM'ye de taşıdı. Meclis'in bir komisyon kurarak inceleme yapmasını isteyen köylüler, müracaat dilekçesinde, "1982 yılında Kenan Evren Paşa arazilerin tapulu olup olmadığını, eski veya yeni olduğunu hiç dikkate almadan köy arazisini Millî Savunma Bakanlığı'na teslim etmiş, bir de Bakanlar Kurulu kararı aldırtmıştır. Sayın büyüklerimiz, nasıl suç işleyen görevliler varsa, burada da çıkar peşinde olan emekli komutanlar var. Bunların araştırılmasını istiyoruz" dedi.
Sayıştay raporu bekleniyor
Buarada bir ay önce köye gelen Sayıştay denetçileri, köylülerle görüşerek arazilerin tapuları, evlerin, yolların ve camilerin ne zaman yapıldığı, orman durumu ve bölgedeki mezarlar hakkında bilgi topladı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'le yüz yüze görüşerek dilekçelerini veren köy sakinleri, Sayıştay raporu doğrultusunda kurulacak ve Millî Emlak Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü üyelerinin yer alacağı komisyonun kararını bekleyecek.