12 Eylül idamına ilk suç duyurusu
Abone ol12 Eylül'de idam edilenlerden Ramazan Yukarıgöz'ün ailesi Kenan Evren'le ilgili suç duyurusunda bulundu...
Referandumun ardından 12 Eylül'le ilgili hesaplaşmalar yavaş yavaş başlıyor. 12 Eylül darbesinin ardından üç arkadaşıyla birlikte idam edilen Ramazan Yukarıgöz’ün kardeşi Yılmaz Yukarıgöz, Kenan Evren’in yargılanması için savcılığa şikâyette bulundu...
12Eylül darbesine yargı yolu açan geçici 15. maddenin Anayasa değişikliğiyle birlikte yürürlükten kaldırılmasının ardından üç arkadaşıyla birlikte idam edilen Ramazan Yukarıgöz’ün kardeşi Yılmaz Yukarıgöz, Kenan Evren ve diğer sorumlular hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Sultanahmet Parkı’nda basın mensuplarına açıklama yapan Yılmaz Yukarıgöz, 12 Eylül darbesini yapanların, anayasal düzeni ortadan kaldırmak, cinayet, işkence, sürgün, tecavüzler ve insan haklarını ihlal etme etmekten bu zamana kadar 12 Eylül Anayasası’nı değiştirmeyen hükümetlerin de suçu ve suçluyu övmekten yargılanması gerektiğini belirterek, bu tür insan hakları ihlali suçlarında zamanaşımının söz konusu olmadığını söyledi.
Demokrasiyi ortadan kaldırdılar
Yukarıgöz tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen dilekçede, ülke yönetimini tamamen ele alan 12 Eylül darbecilerinin eski Türk Ceza Kanunu’nun 146/1’inci maddesinde yer alan anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs etmek suçunu işledikleri ve teşebbüsü gerçekleştirdikleri, demokratik olarak kabul edilen sistemi ortadan kaldırdıkları belirtildi.
Savunma hakları ellerinden alındı
Darbecilerin, devrimcileri, aynı maddeden yargılayarak demokratik düzeni değiştirmeye teşebbüs suçlamasıyla idam ettikleri ifade edilen dilekçede, 17 Ocak 1981’de ağır yaralı olarak yakalanan 23 yaşındaki Ramazan Yukarıgöz, Ömer Yazgan, Erdoğan Yazgan, Mehmet Kanbur ve İsmail Gökalp’in 15 gün süren ve tüm savunma hakları ellerinden alınarak yapılan yargılama sonucu idam cezasına çarptırıldığı kaydedildi.
Ceza veren hâkim rüşvetten hapis yattı
Dilekçede, Ramazan Yukarıgöz’ün İstanbul’da devam eden Devrimci Sol ana davası sanıklarından olduğu, Gölcük’teki Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’ne bu dava ile birleştirilmesi talebiyle verilen dilekçelerin reddedildiği vurgulanarak, askerî mahkeme heyetinden Deniz Yüzbaşı Hâkim Eyüp Menteş’in, başka bir örgüt davasına ilişkin idam cezasıyla yargılanan kişinin ailesinden rüşvet alırken suçüstü yakalanarak, sekiz yıl ağır hapis cezasına çarptırıldığı anlatıldı.
Organlarını bağışlayacaklardı
Bu nedenle, mahkemenin tekrar yapılması için yapılan başvuruların reddedilerek, yaşı küçük olması nedeniyle İsmail Gökalp dışındaki dört kişinin 29 Ocak 1983 tarihinde İzmit Kapalı Cezaevi’nde idam edildiği hatırlatılan dilekçede, bu kişilerin idamlarından 10 dakika önce yazdıkları mektupların ise ailelerine 26 yıl sonra iade edildiği, yine organlarını bağışlamak için yazdıkları mektupların da yırtılarak çöpe atıldığı kaydedildi.
İade-i itibar istendi
Dilekçede, darbeye iştirak edenlerin itibarlarının ellerinden alınıp, idam edilenlerin itibarlarının verilmesi, darbecilerin mal varlıklarına el konulması, emekli maaşlarının kesilmesi, darbe mağdurlarının tüm sosyal hakları ve kayıplarının devlet tarafından karşılanması istendi. Bu arada İHD Hakkari ve Van şubeleri de Evren ve diğer darbeciler hakkında suç duyurusunda bulundu.