112 Acil'i öyle nedenlerle arıyorlar ki...
Abone olSağlık hizmetlerinin en kritik görevlerini yürüten 112 Acil Hizmetleri çalışanları kendilerine gelen asılsız ihbarlardan dert yanıyor
112 Acil Hizmet çalışanlarının derdi bitmek bilmiyor.
Sağlık-Sen Genel Başkanı kaçırdığı otobüse yetişmek isteyenden,
tamir edilen telefonun testi, yemek tarifi gibi birçok aramanın
geldiğini açıkladı.
112 Acil Hizmetleri'nin etkin ve yerinde kullanımı için henüz bir bilinç oluşmadığını belirten Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, 112 çalışanlarından bu yönde şikayet aldıklarını söyledi. Asılsız ve basit ihbarlar nedeniyle gerçek acil vakalara yetişmenin engellendiğini belirten Memiş vatandaşlarda bu bilincin oluşturulması için çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.
Vatandaşa 112 çağrısının nasıl yapılacağı, hangi vakalar için hizmet verildiği, şartlarının ve imkanlarının neler olduğu ile ilgili kamu spotu ve afiş çalışmaları yapılması gerektiğini belirten Memiş, "112 çalışanlarından öyle şikayetler almaktayız ki gerçekten çok şaşırtıcı şeyler. Köyünde yaşayan bir teyzenin otobüse yetişmek için 112 ambulansını çağırması, cep telefonu tamircilerinin yaptıkları telefonu test etmek amacıyla 112'yi araması, yemek tarifi almak isteyenler gibi hem çalışanı zor durumda bırakan hem de gerçekten acil bir durumu olan vatandaşların hizmet almasını engelleyen bu tür davranışlar maalesef bazen insanların hayatlarını kaybetmelerine neden oluyor. Canını dişine takıp vakaya koşan sağlık çalışanları bu şekildeki suistimal vakalara ulaştığında hem moral ve motivasyon kaybı yaşamakta hem de hizmetin doğası gereği ortaya koyduğu özverisinin hiçe sayıldığını düşünmektedir. Bu konuda uygulanan cezai yaptırımların arttırılması sorumsuz davranan vatandaşları caydırmada önemli bir etken olacaktır." dedi.
"SORUN HİZMET SUNUMUNDA DEĞİL, VATANDAŞIN HİZMETİ KULLANIMINDA"
Türkiye'nin 10 yıl öncesi ile kıyaslandığında sağlık alanında
çağ atladığını kaydeden Memiş 10 yıl önce 107 bin kişiye bir
ambulans düşerken Türkiye'de şu anda ortalama 27 bin kişiye bir
ambulans düştüğünü söyledi. Bugün her ambulansın 10 yıl öncesine
göre 2 kat hizmet verdiğini ve Türkiye'nin 112 hizmetlerinde gıpta
ile bakılan Avrupa ülkelerinin standartlarına ulaştığını belirten
Memiş, sorunun hizmetin sunumunda değil bazı vatandaşların
hizmetten nasıl yararlanması gerektiğini bilmemesinden veya art
niyetli davranmasından kaynaklandığını söyledi.