11 Eylül İngiltere Basın Özeti
Abone olTimes gazetesi "Gönülsüz Obama ABD'ye Orta Doğu'da savaşa dönme emri veriyor" diyor. Financial Times'a göre Türkiye ekonomisinde büyüme beklenenden yavaş. İskoçya'da yapılan son kamuoyu araştırmasına göre halkın yüzde 53'ü bağımsızlığa karşı.
ABD Başkanı Barack Obama'nın, ülkesinin Irak Şam İslam
Devleti'ne (IŞİD) karşı stratejisinin açıkladığı konuşma, İngiliz
gazetelerinin ilk baskılarına yetişmemiş. Ancak konuşmanın içeriği
daha erken belli olmaya başladığından, gazetelerde strateji ile
ilgili çok sayıda haber ve yorum göze çarpıyor.
Daily Telegraph'daki haberin başlığı, "Obama IŞİD'e karşı Suriye'de de hava saldırıları başlatmaya hazır".
Gazete Suriye'deki hedeflere saldırılar düzenlenmesinin, örgüte yönelik olarak geçen ay başlatılan "çok sınırlı" bir misyonun önemli oranda genişletilmesi anlamına geleceğini vurguluyor.
İngiltere ise henüz ABD'nin hava saldırılarına katılıp katılmamaya karara vermiş değil. İngiltere Savunma Bakanı Philip Hammond, hedef IŞİD olsa da, rejim güçlerinin etkili füzesavarları ve yasal sorunlar yüzünden Suriye'de durumun Irak'tan daha farklı ve karışık olduğu uyarısında bulunmuştu.
Hammond'un uyarısına dikkat çeken Daily Telegraph haberinde,
Suriye'nin uzun süredir Arap dünyasındaki en teçhizatlı orduya
sahip olduğunun bilindiğini aktarmış.
"ABD Orta Doğu'da savaşa dönüyor"
Times'taki haberin başlığı ise "Gönülsüz Obama ABD'ye Orta Doğu'da savaşa dönme emri veriyor".
Gazeteki haberde IŞİD'e karşı Suriye'de de hava saldırıları düzenleneceği ve oluşturulacak koalisyona en az 40 ülkenin katılacağı belirtiliyor.
Times'ın dikkat çektiği noktalardan biri de, Irak Savaşı'na katılmayan Fransa'nın dün IŞİD'e yönelik hava saldırılarına katılmaya hazır olduğunu açıklaması.
"Bölge liderleri Obama'ya güvenmiyor"
"Obama bölgede bazı liderler nezdinde yeterince güvenilir değil."
Financial Times'taki haberde bu satırlar dikkat çekiyor. Gazete Arap ülkelerinin, ABD'nin, IŞİD'le mücadeleye yardımcı olmalarına yönelik girişimlerine şüpheyle baktıklarını belirtiyor.
Gazeteye göre bunun nedeni ise bölgede birçok kesimin radikallerin güçlenmesinden geçmişte izlediği politikalar ve ataleti nedeniyle Obama Yönetimi'ni sorumlu tutması.
Financial Times'a konuşan Beyrut Amerikan Üniversitesi'nden Rami Khouri'nin görüşleri ise şöyle:
"Batı'nın militarizmi ile otokratik rejimlerin sahadaki faaliyetlerinin kombinasyonu beni kaygılandırıyor. Zira bölgede radikaller bu şekilde güçlendiler. IŞİD püskürtülecek ve zaptedilecek. Ancak insansız hava araçlarının kullanılması muhtemelen cihatçıların yeni kişileri saflarına katması ile sonuçlanacak. Son 25 yıldır edindiğimiz tecrübe bu yönde."
"Abbud suikasti IŞİD'e yarayabilir"
Independent ise Suriye'deki İslamcı muhalif grup Ahraru'ş Şam'ın lideri Hasan Abbud'un önceki gün öldürülmesinin önemine değinmiş haberinde.
Gazeteye göre Abbud'un öldürülmesi IŞİD'e karşı verilen mücadeleye de fazlasıyla zarar verecek.
Independent, "Abbud'a Suriye'de düzenlenen suikast, daha fazla isyancıyı IŞİD'in kollarına itebilir" diyor.
Gazete Ahraru'ş Şam'ın IŞİD'le savaşan İslamcı grupların en büyüğü ve en güçlüsü olduğuna dikkat çekmiş.
Yaklaşık 20 bin kişiden oluşan grubun yeni lideri, Özgür Suriye Ordusu'nun eski komutanlarından Ebu Caber Maskani olmuştu.
Independent, "Yanıtı merakla beklenen soru, bu kişilerin Maskani'ye sadık mı olacağı, yoksa yeni bir lider etrafında mıu birleşecekleri. Birçok kişi savaşçılardan bir kısmının, liderleri daha ılmlı ve Batı'nın desteklediği gruplarla birlikte hareket etse de, benzer bir ideolojiyi paylaştıkları IŞİD'e ya da Nusra Cephesi'ne katılmalarından korkuyor."
"Türkiye'de büyüme beklenenden yavaş"
Financial Times'ın dünya haberleri sayfalarında bugün Türkiye'den de bir haber var. Haberin başlığı, "Türkiye'de büyüme beklenenden yavaş".
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün yılın ikinci çeyreğinde ekonominin yüzde 2,1 büyüdüğünü açıklamıştı.
Piotr Zalewski imzalı haberde, açıklanan oranın tahminlerin çoğunun altında olduğuna dikkat çekiliyor.
Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 4,7 büyümüştü.
Financial Times, Türkiye'de aylarca süren siyasi belirsizlik ile Irak ve Suriye'de son aylarda şiddetin artmasından bahsetmiş haberinde.
Gazete, Dolar/TL kurunun dün bir ara 2,21'e çıktığını ve Türk Lirası'nın son beş buçuk ayın en düşük düzeyine gerilediğini belirtiyor.
Financial Times'a konuşan Finansbank'ın baş ekonomisti İnan Demir, son büyüme oranının "hayal kırıklığı yarattığını ancak bunun esasında beklenmedik bir durum olmadığını" söylemiş.
İnan Demir sanayi üretimindeki düşüşe, mali piyasalardaki belirsizliğe ve Türkiye'deki siyasi çalkantıya atıfta bulunmuş.
Financial Times'taki haberde Irak'ın Türkiye'nin en büyük ikinci ticari ortağı olduğundan, Türkiye'nin Irak'a ihracatının geçen yıla kıyasla Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarında sırası ile yüzde 21, yüzde 46 ve yüzde 27 azaldığından da bahsediliyor.
Gazeteye göre, Türkiye'de büyümenin yavaşlaması faiz oranlarının azaltılmasının da sınırlarını gösterir nitelikte.
Merkez Bankası Ocak ayındaki büyük faiz artırımı sonrası faiz oranlarında dört kez indirime gitmişti.
Financial Times'taki haber ise şöyle noktalanmış:
"Enflasyonun çift hanelere ulaşmasının söz konusu olmasına karşın, Cumhurbaşkanı Erdoğan kampanyasında inatla faizlerin daha fazla indirilmesi gerektiğinden söz etti. Bu da Türkiye'de Merkez Bankası'nın siyasi baskıya boyun eğebileceği yolundaki endişeleri artırıyor."
"Mali çalkantı İskoçya'yı vuruyor"
İngiliz gazetelerinde bugün de manşetlerde, İskoçya'da 18 Eylül'da yapılacak bağımsızlık referandumuna ilişkin haberler var.
Ülkenin en büyük üç partisinin liderleri dün "Hayır" kampanyasına destek için İskoçya'ya gitmişti.
Independent parti liderlerinin İskoçya için ortak bir mücadele yürüttüklerini belirtiyor.
Guardian referandumdan "Evet" sonucu çıkması halinde, İskoçya'da verilecek konut kredilerinin sınırlandırılabileceğini aktarıyor.
Times'ın manşeti ise "Mali çalkantı İskoçya'yı vuruyor".
Gazete ülkenin önde gelen bazı şirketlerinin "bağımsızlığın tehlikeleri" yolundaki uyarılarını artırdıklarını yazıyor.
İskoç sigorta şirketi Standard Life bağımsızlık referandumundan "Evet" sonucu çıkması halinde İskoç olmayan müşterilerini korumak için İngiltere'de şirketler kurabileceğini açıklamıştı.
Daha sonra bu durumda, ülkenin en büyük bankalarından The Royal Bank of Scotland genel müdürlüğünü, Lloyds da şirket merkezini Londra'ya taşıyacağını duyurmuştu.
Daily Telegraph ise ekonomik korkuların İskoçya'nın bağımsızlığı destekleyenlerin hızını kesmi göründüğünü aktarıyor.
Gazetenin sonuçlarını bildirdiği Survation adlı şirketin kamuoyu araştırmasına göre, "Hayır" oyları yüzde 53 ile altı puan önde.