11 Asırlık kilisenin haline bakın!

Abone ol

Öşvank Kilisesi'nin 5 yıl önce çalınan sütununun yerine konulan kütük çürümeye yüz tutunca, destek olarak kriko kullanıldı.

Gürcü Kralı Kuropalat Adarnese'nin oğulları David ve Prens Bagralt tarafından 963- 973 yılları arasında yaptırılan ve yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan Öşvank Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilecek.

Uzundere Belediye Başkanı AK Partili Halis Özsoy, her yıl yüzlerce turistin ziyaret ettiği Öşvank Kilisesi'nin restorasyonunu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacağını belirtti. Çamlıyamaç Köyü'ndeki Öşvank Kilisesi'nin 963 yılında Gürcüler tarafından yapıldığını kaydeden Özsoy şunları anlattı:

KÖYLÜLER KİLİSEYİ YIKILMAKTAN KURTARDI

"Tahribata uğrayan, deprem geçiren ve kullanılmayan kilise zamanla yıpranmış. Yıpranan bölümlerden birisi de kiliseye girişteki sütun. Bu sütun yerinden çıkınca, kilisenin ana taşıyıcı sistemi zarar görmesin diye köylüler tarafından 2008 yıllarında ağaç direk dikildi. Fakat bu ağaç direk de zamanın tahribatına dayanamadı ve çürümeye başladı. Köylüler dahiyane bir proje geliştirerek, ağacın yanına vidalı bir kriko sistemiyle tutturmaya çalıştılar. Bu da köy halkının tarihi eserlere ne kadar sahip çıktığını gösteriyor. Buranın restorasyonu için Kültür ve Turzim Bakanlığı tarafından ihalesi yapıldı. Bununla ilgili projeler hazırlanıyor. Öşvank Kilisesi göründüğü kadar küçük değil. Arka tarafta yatakhane ve yemekhane gibi çeşitli sosyal ihtiyaçların görüldüğü bölümler var. O bölümle ilgili de şu anda restitüsyon çalışmaları devam etmekte. Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na sunulacak ve kabul edildiğinde çalışmalara başlanacak."

Bölgeye gezmeye gelen yerli ve yabancılar turistler 11 asırlık kilise kadar, eseri ayakta tutabilmek için verilen mücadeleye de ilgi gösteriyor.

ÖŞVANK KİLİSESİ

Öşvank Kilisesi Uzundere İlçesi'nin Çamlıyamaç Köyü'ndedir. Manastırdan günümüze kilise, üç şapel, yemekhane ve el yazmalarının kopya edildiği ve korunduğu kütüphane binası ulaşmıştır. Kilisenin üzerindeki yazıtlara göre 963- 973 yılları arasında, Gürcü Kralı Kuropalat Adarnese'nin oğulları David (krallığı 961- 1001) ve Prens Bagrat (ölümü 966) tarafından inşa ettirilmiş ve Vaftizci Yahya'ya (Ioannis Prodromos) adanmıştır. 1022 yılında bölgenin Bizans İmparatorluğu denetimine geçmesinden sonra kilisenin yıkılan kubbesi Bizans İmparatoları II. Basileos (Ö. 1025) ve VIII. Konstantin (Ö.1028) tarafından onartılmıştır.

Bölgedeki piskoposluk merkezlerinden biri olan Öşvank Manastırı 11'inci yüzyılda elyazmalarıyla ünlü önemli bir kültür merkezidir. Bu önemini 15'inci yüzyıla kadar korur. Manastır Kilisesi, 19'uncu yüzyılın sonundan 1980 yılına kadar cami olarak kullanılır. 1985 yılında ise T.C. Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilerek korunması gereken taşınmaz kültür varlıkları arasına alınmıştır.

Günün Önemli Haberleri