100 milyar doları rahatlıkla geçeriz
Abone olMerkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, makro ekonomik hedefleri değerlendirdi. Başçı, büyümeye ilişkin tespitlerini aktardı.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın son çeyreğinde enflasyonda belirgin bir düşüş gözleneceğini, cari açıkta da geçen yılın ekim ayında başlayan iyileşme eğiliminin devam etmesinin beklendiğini belirtti. Başçı, büyümenin de 2012 yılı boyunca ılımlı seyretmesinin öngörüldüğünü bildirdi.
Merkez Bankası ve Dünya Gazetesi ile Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası'nın işbirliğinde Elazığ'da ''Para Politikaları'' konulu toplantı düzenlendi.
Başçı, buradaki konuşmasında, bankanın döviz rezervlerinin bugün itibariyle 93 milyar doların üzerinde olduğunu, bu rakamın daha da artacağını tahmin ettiklerini söyledi. Başçı, şunları kaydetti:
''Bunu iki kanaldan artırıyoruz. Birincisi ihracatçılarımıza Eximbank üzerinden reeskont kredisini Türk lirası veriyoruz, tahsil ederken döviz cinsinden tahsil ediyoruz. Dolayısıyla bu döviz rezervlerimizi doğrudan artırıyor. Buradan yılın tamamı için rezervlerimizde 8 milyar dolarlık artış bekliyoruz. İkincisi bankaların, Türk lirası zorunlu karşılık yerine arzu ederlerse altın veya döviz getirmelerine izin veriyoruz. O şekilde de döviz rezervlerimiz artmış oluyor. Bu iki kanaldan gelen artışlarla yıl sonunda benim tahminim 100 milyar doları rahatlıkla geçeriz diye düşünüyorum eğer olağanüstü bir gelişme olmazsa...''
''Altın rezervleri İstanbul Altın Borsası'nda da tutulacak''
Başçı, altın dahil rezervlere bakıldığında burada da artış olduğunu ve bu artışın devam edeceğini bildirdi.
Bu konuda yeni bir adım daha atacaklarını anlatan Başçı, ''İstanbul Altın Borsası ile çalışmaları bitirmek üzereyiz. İstanbul Altın Borsası İstanbul'da da saklama hizmeti sağlamaya başlayacak. Dolayısıyla bundan sonra Merkez Bankası kasasında saklanan altın rezervine ilave olarak İstanbul Altın Borsası'nda tutulan kısmı da başlatıyoruz ve altın rezervlerimizin daha büyük bir kısmı Türkiye'de tutulur hale gelecek'' dedi.
Başçı, diğer kısımların TCMB adına İngiltere Merkez Bankası'nın kasasında ya da ABD Merkez Bankası'nın Newyork'taki kasalarında tutulduğunu da söyledi.
''Türkiye'deki ılımlı büyüme devam edecek''
Başçı, özel sektör yatırımlarının devam ettiğini, iş gücüne katılımın oldukça yüksek olduğunu ve işsizlik oranlarının düştüğünü, sanayi üretimi verilerinin de ılımlı büyüme ile uyumlu olduğunu bildirdi.
Satınalma Yöneticileri Endeksi'ne dikkati çeken Başçı, bu endeksin öncü bir gösterge olduğunu belirterek, ''Bu endeks Türkiye'de 50 sınırlarına kadar geldi, ancak son açıklanan veri, 51'in üzerinde. Dolayısıyla burada da ılımlı bir büyüme devam ediyor'' diye konuştu.
Başçı, büyüme rakamlarını değerlendirirken de ''Yılın ikinci çeyreğinde, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'da (GSYH) önceki çeyreğe göre artı bir rakam bekliyoruz. İlk çeyrekteki nispeten zayıf görünüm, daha ziyade hava koşulları gibi bazı arz yönlü etkilere bağlı diye düşünüyoruz. Türkiye'deki ılımlı büyüme devam edecek'' dedi.
Kapasite kullanımının biraz zayıfladığını, ancak ''Lehman Krizi'' gibi bir resmin şu anda ortada olmadığını belirten Başçı, enflasyon açısından bakıldığında en azından enflasyonist riskin olmadığına dair bir gösterge olduğunu söyledi.
Yatırım harcaması beklentisinin de hafif azalmasına rağmen sıfır çizgisinin üzerinde seyrettiğini anlatan Başçı, reel kesim ve tüketici güven endekslerinin de ılımlı büyüme ile uyumlu olduğunu kaydetti.
Erdem Başçı, anket sonuçlarına göre iş bulma olanaklarında da bir sıkıntı olmadığını ifade etti.
''Enflasyondaki düşüş sürecek''
Merkez Bankası Başkanı enflasyona ilişkin olarak da burada kaydedilen düşüşün, özellikle yılın son çeyreğinde devam etmesinin herkesin beklentisi olduğunu söyledi.
Kesin rakamlar için ise Temmuz sonunda yayınlayacakları enflasyon raporunun beklenmesinin doğru olacağını dile getiren Başçı, şöyle devam etti:
''Çekirdek enflasyon göstergeleri de aşağı doğru dönmeye başladı. Çekirdek enflasyon göstergesi I endeksi burada, tüm gıda kalemlerini, enerji kalemlerini dışlayan, tütün ve altın kalemlerini dışlayan endeks, ki endeksin yaklaşık yarısını oluşturuyor. En son 7,43 seviyesinde gerçekleşti. Bizim hedefimiz kaç? Enflasyon hedefimiz, yüzde 5. Dolayısıyla alınacak daha mesafe var. Burada kademeli düşüşün devam edeceğini tahmin ediyoruz. Mal ve hizmet enflasyonuna bakıldığında, yakın zamanda hizmet enflasyonunda çok hafif bir artış gözledik ama mal enflasyonu düşmeye devam ediyor. Her şey normalken hizmet enflasyonunun mal enflasyonuna göre biraz daha yukarıda olması beklenir. Türkiye'de de enflasyon normal patikaya oturduğunda büyük ihtimalle hizmet enflasyonu, mal enflasyonuna göre bir miktar daha yüksek olacak.
Enflasyon çift hanelere kadar çıktı ama beklentilerde hemen hemen hiç bir bozulma olmadı. 2 yıl sonrası için en son rakam 6,39, 12 ay sonrası için ise 6,93. Burada hiç bozulma olmaması olumlu. Demek ki biz bunların geçici olduğunu iyi bir şekilde anlatabilmişiz ve ikna edici olmuş ancak bu rakamlar iyi mi? Hayır, bu rakamların daha aşağılara gelmesi gerekir. Bizim enflasyon hedefimiz yüzde 5. Ne zaman ki ankete cevap verenler, 2 yıl sonrası için yüzde 5 derse, biz (başardık) diyeceğiz. Bunu, başkanlığım süresinde yapabilmeyi arzuluyorum. Bu yönde büyük bir arzu ve kararlılık içindeyim. Anket cevapları 24 ay sonrası için yüzde 5 noktasına gelirse, (Ben işimi doğru yaptım) diye düşüneceğim.''
''Yeni bir tahmin vereceğiz''
Merkez Bankası'nın Nisan ayında açıkladığı Enflasyon Raporunda yıl sonu için enflasyonun orta noktasını yüzde 6,5 olarak tahmin ettiklerini hatırlatan Başçı, son gelişmelerin kendi tahminlerinden biraz daha iyi olduğunu söyledi. Başçı, gelişmeleri izlediklerini ve ayın sonunda yeni bir tahmin vereceklerini bildirdi.
Petrol fiyatlarının 120 dolardan 100 dolar seviyelerine düşmesinin enflasyonu olumlu etkilediğini belirten Başçı, ''O yüzden yüzde 6,5'i belki bir miktar aşağı yönlü revize etme ihtimalimiz var, ama bu herhangi bir gevşeklik anlamında değil. Bunu, para politikasında bir gevşeme anlamında okumayın. Enflasyon yıl sonunda yüzde 5'e ne kadar yakın olursa bizim için o kadar iyi. Onun için para politikası bundan sonra gerektiği kadar sıkı olacak. Gerekmediği kadar da sıkı olmayacak'' dedi.
''Cari açıktaki iyileşme eğiliminin devam etmesi bekleniyor''
Merkez Bankası olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını, bunun için enflasyon ile ilgili bu kadar rahat konuşabildiğini ifade eden Başçı, şöyle dedi:
''Yapısal reformlarla ilgili adımlar atıldı. Şu anda biz fiyat istikrarına odaklı düşünüyor ve çalışıyoruz. Özet olarak yılın son çeyreğinde enflasyonda belirgin bir düşüş gözlenecek. Bu konuda herkes mutabık, çünkü baz etkisi var. İç ve dış talep arasındaki dengelenme öngörüldüğü şekilde sürüyor. Cari açıkta Ekim 2011'de başlayan iyileşme eğiliminin devam etmesi bekleniyor. Bu, yavaş ama sürekli bir iyileşme olacak. Büyümenin 2012 yılı boyunca ılımlı seyretmesi öngörülmekte. Bu, Türkiye'nin kendi dinamikleriyle olan bir şey, burada dikkatli olunması lazım. Biz sıkılaştırıcı taraftayız, politika tarafında... Türkiye hala iç talep tarafından büyüme eğiliminde. O yüzden bir problem görmüyoruz. Problem görürsek de gereğini o anda yaparız, yeterince esnekliğimiz var. Dolayısıyla para politikası temkinli duruşunu sürdürecektir.''