100 kişiden 86'sı hapı yuttu!
Abone olEmniyet yetkilileri, dolandırıcıların kandırma yöntemlerini anlattı
Emniyet yetkilileri, dolandırıcıların hedef seçtikleri kişileri kandırmak için uyguladıkları yöntemleri örneklerle anlatarak, dikkatli olunmasını istedi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı ve Adana Emniyet Müdürlüğü'nün internet sitesinde, vatandaşların, kötü niyetli kişilerin oyunlarına gelmemek için dikkatli olması gerekiyor. Dolandırıcıların en önemli sermayesinin "ikna edici konuşmaları" olduğuna dikkati çeken yetkililer, iyi niyetin suistimal edilmemesi için bilinçli hareket edilmesi tavsiyesinde bulunuyor.
Yetkililer, dolandırıcılık yöntemlerini örneklerle anlatarak, bu tarz kötü niyetli kişilere karşı nasıl tedbirler alınabileceğini belirtiyor. Dolandırıcıların özellikle yaşlıları hedef olarak belirlediği vurgulanırken, dolandırıcılık yöntemleri şöyle anlatılıyor:
"Bankadan emekli maaşını alıp giderken önünüze çıkan kişiler, bankada görevli olduğunu ve yanlış ödeme yapıldığını söyler. Bu kişiler paranın eksik kalan kısmının ödenmesi için bankaya davet edip, paranızı elinizden aldıktan sonra sizi başka bir bankoya pul veya makbuz almaya gönderebilir.
Kendilerini gümrük muhafaza memuru olarak tanıtan bazı kişiler, gümrükten ucuz fiyatla mal alacağını vaat edip paranızı alabilir.
Hastanede kendisini röntgen görevlisi olarak tanıtan zanlılar, röntgen çekimi için sizi başka bir odaya götürüp bileziklerinizi ve takılarınızı çıkarıp, kendisine vermenizi isteyebilir.
Evinize gelerek 'Yaptığımız çekilişten size hediye çıktı' şeklinde sözlerle kandırarak fahiş fiyatla mal satmaya çalışanlar olabilir.
Döviz ile ev kiralamak isteyenlere karşı dikkatli olun. Dolandırıcılar ev sahiplerine aile görüntüsü vererek kendilerini daha çok subay, astsubay, öğretmen olarak tanıtarak, depozito ile birkaç aylık kirayı peşin vermek istediklerini belirtirler. Ellerinde avro bulunduğunu söyleyerek Peru parasını ya da değersiz bir parayı avro diye verip, para üstü almak suretiyle ev sahiplerini dolandırırlar." Cep telefonlarıyla ilgili dolandırıcılık konularında da şunlar ifade ediliyor: "Cep telefonundan yapılan aramalarda kendisini emniyet görevlisi, askeri rütbeli veya hakim-savcı konumundaki şahısların eşlerinin rahatsız edildiğini ve kendilerinin bu şahısları yakalamak için çalışma yaptıklarını söyleyenler olabilir. Bu kişiler, telefonunuzun kartının kopyalandığını, yüksek miktarda görüşmeler yapıldığını ve bu kişilerin tespitinin yapılabilmesi için para göndermeniz gerektiğini belirtirler. Bu tarz kişilere asla inanmayın ve hemen durumu 115 Polis İmdat hattına bildirin.
Cep telefonunuza 'ödül kazandınız' şeklinde mesaj gönderip, mesaj gönderilen kişi arayıp ne ödülü kazandığını sorunca 'yüklü miktarda para ödülü kazandığını ancak ödülü alabilmek için para, kontör alıp şifresini göndermeniz gerektiği' söyleyenlere de itibar etmeyin."
100 KİŞİDEN 86'SI HAPI YUTTU
Yetkililer, dolandırıcıların güven sağlamak için kendilerini aile hekimi, hakim, asker veya polis olarak tanıttığına dikkati çekti.
Eve gelip kamu görevlisi olduklarını beyan eden kişilerden muhakkak kimlik sorulması gerektiği belirtilirken, ilgili kamu kurumunun da aranarak konunun teyit edilmesi gerekiyor.
Son dönemlerde kendisini aile hekimi olarak tanıtan kişilerin yaptığı dolandırıcılık olaylarına da işaret edilerek, bu tarz olaylara karşı bir çalışma şöyle anlatılıyor:
"Aile hekimliği adı altında yapılan hırsızlık ve dolandırıcılık olaylarına karşı Toplum Destekli Polis ekipleri bilgilendirme amaçlı yaptığı bir çalışmada, gidilen 100 evden 86'sında vatandaşlar, kendisini 'aile hekimi' diye tanıtan polise, kimlik dahi sormadan inanıp, 'tansiyon ilacı' diye verdikleri şekeri yuttu. O şeker, uyuşturucu veya uyutucu ilaç da olabilirdi." Yetkililer can ve malın korunmasında polisin önlemlerinin yanında vatandaşların alacağı tedbirlerin de büyük etkisinin olduğunu ifade etti.