100 bin kişiye iş imkanı

Abone ol

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nce hazırlanan İhracatçı Eğilim Araştırması'nın sonuçları açıklandı.

Yeni rekor hedefleyen ihracatçılar, yılın sonu yaklaşırken üretim ve ihracatta iddialı. Son üç ay için üretim artışı bekleyenlerin oranı yüzde 36,9, ihracat artışı bekleyenlerin oranı yüzde 41,4.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından gerçekleştirilen “İhracatçı Eğilim Araştırması”nın 2013 yılı üçüncü çeyrek (temmuz-ağustos-eylül) sonuçları ve ihracatçıların yılın son çeyreğine ilişkin beklentileri açıklandı.

DÜNYAYA BAKIŞ OLUMLU

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, yılın önceki dönemlerine oranla dördüncü çeyreğe (ekim-kasım-aralık) yönelik beklentilerin belirgin bir şekilde olumlu yönde olduğunu bildirdi. Dünya, Avrupa ve Türkiye ekonomisinde olumlu gelişmeler beklendiğini kaydeden Büyükekşi, bu havanın ek istihdam yaratma ve yatırımları genişletme iştahını artırdığını söyledi.

Bugün sinin haberine göre, Bu kapsamda, örneğin; ihracatçıların yüzde 36,9’u yılın son 3 ayında üretim artışı, yüzde 41,4’ü ihracat artışı ve yüzde 31,9’u kapasite kullanım artışı bekliyor. Aynı kalacak diyenlerin oranı ise sırasıyla yüzde 41,8, yüzde 39,1 ve yüzde 44,4 oldu. İhracatçılar yılın son aylarında özellikle Rusya, ABD, Çin, Brezilya, Afrika pazarlarına göz dikti. Birçok ihracatçı bu ülkelere ilk kez girmek için hareketi geçti.

100 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI

Yılın son üç ayıyla ilgili yeni istihdam beklentileri de olumlu. İhracatçıların yüzde 30,4’ü beyaz yakalı, yüzde 35,7’si mavi yakalı ve yüzde 11,7’si Ar-Ge personeli istihdam etmeyi planlıyor. Yeni istihdama ‘hayır’ diyenlerin oranı ise sırasıyla yüzde 51,2, yüzde 45,9 ve yüzde 62,6 oldu. İhracatçı firmalar yılın son çeyreğinde ortalama yüzde 1 istihdam artışı öngörüyorlar. Bunun da tahmini olarak 100 bin yeni istihdam anlamına geldiği ifade edildi.

YATIRIM PLANI

İhracatçıların, yılın son üç ayına ilişkin yeni yatırım beklenti de dengeli. Yüzde 50,7’si yurtiçinde, yüzde 78,3’ü yurtdışında yatırım yapılmayacağını ifade etti. Yurtiçinde yeni yatırım planı yüzde 22,1, modernizasyon planı yüzde 19,5, ka-pasite artırımı planı ise yüzde 18,5 oldu.

ENERJİ MALİYETLERİ TEMEL SORUN

İhracatçılardan önemli sorunları arasında enerji maliyetleri yüzde 60,9 ile ilk sırada. Bunu yüzde 47,6 ile döviz kurları, yüzde 41,6 ile hammadde ve ara malı fiyatları ile yine yüzde 41,6 ile finansman maliyetleri izliyor.

Günün Önemli Haberleri