10 YTL’lik kot pantolon 300 YTL
Abone olTaklitçilikle suçlanan Vakko mağazalarından Çin malları çıktı..
Vakko, bir KOBİ'nin kendi adına tescil ettirdiği Luella markasını gasp etmekle suçlanıyor. Uyarılara rağmen markayı kullanmaya devam eden Vakko'nun İstinye Park ve Akmerkez'deki mağazalarına mahkeme kararıyla baskın düzenlendi.
Luella markalı tüm ürünler toplatılırken; Sarıyer ve İstanbul cumhuriyet savcılıkları soruşturma başlattı. Baskın, bir süredir tekstil sektöründe yaşanan çarpıcı bir gerçeği yeniden gözler önüne serdi. Vakko'nun Çin'de yaptırdığı 10 yeni liralık kotları Luella markasıyla 380 yeni liraya sattığı öne sürülüyor.
Olayın üzerinden 5 ay geçmesine rağmen dava açılamadı. Bunun sebebi ise davanın kime açılacağı konusundaki tartışma. Vakko, sorumlu olarak mağaza satış yetkililerini öne atarken Luella'nın isim hakkını elinde bulunduran İzyelken Tekstil'in ortakları, "Şirket yöneticileri yargılanmalı." diyor.
Ortaklardan Bora Ergüden, "Bunlar kendilerini o kadar güçlü görüyorlar ki pervasızca hareket edebiliyorlar. Çin'den getirdikleri fason malların üzerine bizim markamızı koyup fahiş fiyatlara rahatlıkla satıyorlar." suçlamasında bulunuyor.
Nurşah Tekstil, 2003 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne başvurarak Luealla marrkasını tescil ettirdi. Daha sonra İzyelken Tekstil firması, tescil hakkını Nurşah'tan aldı. Bu arada devirden önce Nurşah tarafından İngiltere'de bulunan Luella Bartley isimli firmaya dava açıldı. Marka tescilini yaptıran firma, İngilizlerin haksız olarak aynı ismi kullandığı gerekçesiyle İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi'ne başvurdu. Dava halen devam ediyor.
Bir yandan uluslararası bir hukuk mücadelesini üzerine alan İzyelken ise geçtiğimiz yıl başı öncesinde yurtiçinde başka bir sürprizle karşılaştı. Vakko, İstanbul'daki tüm billboardlara reklam vererek Luella markasını Türkiye'ye getirdiklerini ilan eden bir yılbaşı kampanyası başlattı. Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'ye göre, markanın Türkiye'de başka firmalar tarafından kullanılması, satışı, dağıtımı ve ithali yasak. Firma buna dayanarak noter aracılığıyla Vakko'ya ihtarname gönderdi. Ancak Vakko, kampanyasına devam etti. Bunun üzerine firma Sarıyer ve İstanbul cumhuriyet başsavcılıklarına müracaat ederek ürünlerin toplatılmasını istedi.
İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi, talebi inceledikten sonra ürünlere el koyma kararı verdi. Ardından alışveriş merkezleri İstinye Park ve Akmerkez'e baskın düzenlendi. Adli emanete götürülen ürünlere bakılınca son dönemlerde tekstil sektörünün önemli bir gerçeğiyle karşılaşıldı. Üzerine Luella markası konulmuş birçok ürün Çin menşeliydi.
VAKKO MAĞAZALARI KAPATILABİLİR
Marka kavgası etrafında tartışılan bir başka konu ise sorumluluğun kime ait olduğu. Savcılık, 'şüpheli' sıfatıyla her iki mağazanın satış sorumlularının ifadesine başvurdu. Vakko'nun İstinye Park Satış Sorumlu Y.U. savcılığa verdiği ifadede, "Luella marka ürünlerin hepsini yurtdışından resmi izinle getirdik." diyerek suçlamaları reddetti. Ancak İzyelken ortakları, bu savunmayı yersiz görüyor.
Kararnamenin 61. maddesinin açık olduğu hatırlatılarak, "Buna göre, sadece üretim ve satış değil yurtdışından ithali de açık bir şekilde yasaklanmıştır." diyorlar. Marka Koruma Kararnamesi'ne göre, sorumlular hakkında 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası veya 46 bin YTL'ye kadar ağır para cezası ya da her ikisi birden öngörülüyor. Ayrıca işyerlerinin bir yıldan az olmamak üzere kapatılması veya aynı süre ticaretten men cezasına çarptırılması da gündemde.
Zaman