10 yıl içinde herkes ameliyat olacak!

Abone ol

Türkiye’den bir grup doktor tıbbın karanlık yüzüne ışık tutmak için harekete geçti ve eleştirilerini bir kitapta buluşturdu: Tıp Bu Değil.

Tıp çok mesafe kat etti. Türlü hastalıklara türlü ilaçlar bulundu, teşhis ve tedavide devrimler oldu, modern cihazlar modern hastanelerle birleşince mucizeler sıradan oldu...

Bu madalyonun bir yüzü; diğer yüzündeyse modern Batı tıbbına ciddi eleştiriler var. İlaç şirketlerinin manipülasyonları ve pazarlamaları, aslında pek bir şeyin değişmediğini gösteren korkunç rakamlar, “insan” doktorların ve insan odaklı sağlık sisteminin ortadan kalkması ve dahası... Türkiye’den bir grup tıp insanı bu eleştirilerini bir kitapta buluşturdu: Tıp Bu Değil (İthaki Yayınları).

Editörlüğünü Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu’nun yaptığı kitapta Prof. Dr. Ahmet Özdoğan gibi KBB’ciler, Prof. Dr. Gülümser Heper gibi kardiyologlar, Prof. Dr. Ahmet Aydın gibi beslenme ve metabolizma uzmanları, Uzman Dr. Kaan Arslanoğlu gibi psikiyatrların bugünün tıbbına ve doktorlarına eleştirileri yer alıyor. Bu bir ilk kitap ve devamı gelecek. Bu yazıdaysa kitaptaki çarpıcı tespit ve rakamlarla beraber editör İlknur Arslanoğlu ile yapılan kısa söyleşiyi okuyacaksınız.

SİSTEM HEKİMLERİ YOK EDİYOR’

Tıp Bu Değil, bir hareket mi? Ne kadar genişleyecek ve içinde kimler yer alacak?
Bunun bir hareket olması düşüncesi başından beri var. Ama bu, sıkı bağları olmayan, kitapta görüldüğü gibi esnek, geniş yelpazeli bir platform olabilir olsa olsa. Bunun bir liderlik sorunu taşımasını da kaygıyla karşılarım.

Bu kitabın devamında neler gelecek?
Genişletilmiş yeni baskılar gelecek. Ayrıca tanıtım ve sorgulama toplantıları, söyleşiler ufukta görünüyor. İlk defa burada söylediğim bir öngörüm var: Tıp fakültesi ders programlarının kitaptaki felsefeye uygun şekilde gözden geçirilmesi.

Bu hareketle kendi varlığınızı yok etmiyor musunuz?
Hekim kimliğime sesleniyorsunuz herhalde. Aslında devam eden bu sistem hekimlerin elinden saygınlığını, meslek onurunu, iş sevgisini, insan sevgisini, umudunu ala ala varlığını yok ediyor.

Bunları söyleyerek kimlerden tepki alıyorsunuz? Veya “insanları doktor ve ilaçtan soğutacaklar” eleştirisine ne dersiniz?
Şu ana kadar olumsuz tepki almadık, olumlu hayli aldık. Bir meslektaşımız, bizim kışkırtmamız yüzünden kötü muamele gördüğüne inanır da hakkımızda böyle bir nefret dalgası kabarır diye az da olsa aklımdan geçirmedim değil. Ama yazdıklarımız doğru okunursa işin yönü oraya doğru gitmiyor.

Modern tıbbın bugünkü en temel problemi ne?
Yazımda da belirttiğim gibi, her tarafı dökülüyor. Diğer yandan bilgim ve deneyimim arttıkça modern tıbbın bazı olanaklarını büyük bir zevkle, yerinde kullanmaya çalışan bir profesyonelim. Tıp pratiğinin en sıcak şekilde içindeyim. Galiba sorunuzun yanıtını buldum: Modern tıbbın tek tek ilacı, teknolojisi, bilgi birikimi değil kötü olan. En kötü yanı örgütlenme, yerinde kullanma ve paylaşımı.

Günün Önemli Haberleri