10 günlük bebeğin kalbine 'stent' takıldı
Abone olVücuduna kan pompalayan kalbindeki 'duktus damarı' dar olduğu için 10 günlük bebeğe 'stent' takıldı.
Konya'da vücuduna kan pompalayan kalbindeki ''duktus damarı'' dar olduğundan vücuduna kan gitmeyen ve bu nedenle vücudu moraran, soluk alıp vermede güçlük çeken 10 günlük Elif bebek damarına stent takılarak yaşatıldı.
Edinilen bilgiye göre, 42 haftalık hamile olan Zeynep Arslan (18) doğum sancıları artınca Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Arslan, burada sezaryen yöntemiyle adını 'Elif' verdiği bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Hastaneden 3 gün sonra taburcu olan Arslan, bebeğini evlerinde emzirmeye hazırlanırken kızının soluk alıp vermede güçlük çektiğini ve morardığını fark etti.
Tekrar bebeğiyle doğum yaptığı hastaneye giden Zeynep Arslan ile eşi Celal'e bebeklerini her an kaybedebileceklerini ve her duruma hazırlıklı olmaları gerektiği bildirildi. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından Elif bebek, Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi.
Kuvözde hastanenin yeni doğan ünitesinde tedavi altına alınan bebeğin vücuduna kan pompalayan ''duktus damarı''nın dar olduğu ve kalbinde iki delik bulunduğu tespit edildi.
Yaşamla ölüm arasında gidip gelen, müdahale edilmediğinde her an hayatını kaybedecek olan bebeğin söz konusu damarına stent takıldı.
Bu şekilde genişletilen damar sayesinde Elif bebeğin rahat nefes alıp vermesi ve vücuduna kan akışı sağlandı. İlerleyen dönemlerde cerrahi operasyonla söz konusu damarın birleştirilerek kalbindeki iki deliğin kapatılacağı bildirildi.
BEBEĞİMİZ ARAMIZDA OLDUĞU İÇİN ÇOK MUTLUYUZ
Anne Zeynep Arslan, yapılan kritik müdahaleyle çocuklarının hayatta kaldığını söyledi. Şimdi 13 günlük olan bebeklerini kaybetme korkusuyla yaşamanın kendilerini çok yıprattığını belirten Arslan, ''Bebeğimiz aramızda olduğu için çok mutluyuz. Morardığında nefes alamadığında çok korkuyordum. Yaşadığımız korkulu günleri şimdilik arkada bıraktık'' dedi.
Baba Celal Arslan da Konya'da böyle bir ameliyatın yapılabileceğini bilmediği için bir çok hastaneye başvurduğunu ancak çocuk küçük olduğundan kimsenin tedavi konusunda cesaret edemediğini savundu.
Bu durum karşısında siyasi büyüklere internet yoluyla ulaşmaya çalıştığını dile getiren Arslan, bu sırada Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan müdahaleyle kızının hayatta kaldığını ifade etti.
KALP HASTASI HER YÜZ ÇOCUKTAN BİRİNDE GÖRÜLEBİLİYOR
Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran, Elif bebeğin kalbinde iki ayrı delikle birlikte kesintili aorta ve duktus damarının dar ve tıkalı olduğunu söyledi.
Darlığın ve beraberinde bulunan kalp ve damar sistemiyle ilgili bozuklukların ciddiyetine bağlı olarak tedavi edilmeyen ciddi darlığı olan dünyaya yeni gelen bebeklerin yüzde 60'ının ilk yıl içinde öldüğünü belirten Prof. Dr. Oran, şunları kaydetti:
''Vücuduna kan pompalanmadığı için nefes almakta güçlük çeken bu nedenle moraran bebek bize geldiğinde durumu çok ağırdı. Acil müdahale edilmesi gerekiyordu. Her an bebeği kaybedebilirdik. Cerrahi tedavi öncesi girişimsel müdahaleyle dar olan duktus damarına stent uygulaması yapıldı. Ancak ilerde uygun bir zamanda tam düzeltme ameliyatının yapılması gerekecek. Çok nadir görülen bir rahatsızlık. Kalp hastası her yüz çocuktan birinde görülebilen bir durum. Bu yüzden bu çocukların yaşatılması için anında müdahale etmek gerekiyor. Yoksa bu tür hastaları kaybediyoruz. Biz de yaptığımız müdahaleyle şimdilik kan dolaşımının rahat olması için damarı genişlettik.''