10 bin kilometre taranacak

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kıbrıs’ın güneyinde de yaklaşık 10 bin 500 kilometrelik bir sismik aramanın yapılacağını beli...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kıbrıs’ın güneyinde de yaklaşık 10 bin 500 kilometrelik bir sismik aramanın yapılacağını belirterek, Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Gemisi’nin Akdeniz’e geçtiğinde ilk çalışma alanlarından bir tanesinin Kıbrıs’ın güney kısmı olacağını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) İcra Direktörü Maria Van Der Hoeven’ı makamında kabul etti. Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı’na Türkiye’nin dönem başkanlığı yapacak olmasının Türkiye’nin uluslararası arenadaki başarılarından bir tanesi olduğunu belirterek, "Yalnızca 28 tane ülkenin Bakanına o Başkanlığı yapmayacağız aynı zamanda çok seçkin ve enerji sektörünün uluslararası arenadaki başarılı CEO’larıyla da beraber bir toplantı yapmış olacağız" dedi. Kasım ayında yapılacak bu toplantının önümüzdeki 2 yıl için enerji politikalarına yön vermesi açısından da son derece değerli olduğunu söyleyen Yıldız, çevre hassasiyeti ve iklim değişikleriyle alakalı planların kurgulandığı bir yapının içinde olmak istediklerini ifade etti.
Yıldız, kabul sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir soru üzerine Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı’nın kurulma gerekçelerinden bir tanesinin de ’petrol krizi’ olduğunu bildirerek, "Bununla alakalı yaptırımları var. Her ülkenin kendi içinde tuttuğu stoğu kullandırmasıyla alakalı. Arz güvenliği ile alakalı sıkıntı yaşanması halinde Uluslararası Enerji Ajansı bu stokların bir kısmını kullandırtıyor. Şu anda bunu gerektirecek herhangi bir durum görülmüyor ama bölgemizde oluşan siyasi istikrarsızlığın özellikle Mısır’daki son gelişen olayların dahi buna olumsuz katkısını görüyoruz. Darbeyle alakalı hususları incelediğimizde bunun ekonomik o anda farkedemeyebilir ama bunun yansımalarını görüyoruz" dedi.
Enerji Borsası’nın kurulmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Yıldız, "EPİAŞ’ın merkezinin Ankara’da olmasıyla alakalı önemli bir görüş oluştu. Nihai kararımızı vermiş değiliz, Ankara’da mı yoksa İstanbul’da mı kuralım’ diye. Bunun kuruluş sermayesi yaklaşık 40 milyon TL civarında olacak ve 100’ün üzerindeki özel sektör temsilcilerin müracaatı söz konusu. Bu yalnızca Türkiye’nin değil aynı zamanda bölgenin de borsası halinde olacaktır. Şeffaf bir rekabetçi piyasa oluşması açısında EPİAŞ’a son derece önem veriyoruz. İster Ankara’da ister İstanbul’da olsun bunun serbest piyasaya çok ciddi yansımaları olacak" ifadelerini kullandı.
Bir soru üzerine, vergiyle alakalı uygulamalarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın konuştuğu az sayıda konunun olduğunu belirten Yıldız, Türkiye’nin bütün dinamikleri düşünüldüğünde buna Maliye Bakanlığı’nın karar verdiğini ifade etti.

KARADENİZ’DEKİ PETROL ARAMA FAALİYETLERİ
Bir gazetecinin, ’Karadeniz’de petrol aramak için yabancı şirketlerin ilgisinin devam edip etmediğini’ sorması üzerine Yıldız, "Karadeniz’deki petrol aramalarımız devam ediyor, Akdeniz’de de aynı şekilde. Bizim Karadeniz’deki petrol aramacılığında özellikle Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Gemisi alındıktan sonra da çalışmalarımız arttı. Karadeniz’de bugüne kadar 60 bin kilometre civarında iki boyutlu sismik aramalar yaptık. 14 bin kilometre civarında da 3 boyutlu sismikler yaptık. Yine uluslararası alanda boy gösteren şirketlerden Karadeniz’e ilgi duyanlar var. Shell’le yaptığımız anlaşmanın çalışmalarını hep beraber önümüzdeki dönemde göreceğiz" şeklinde konuştu.
Kıbrıs’ın güneyinde de yaklaşık 10 bin 500 kilometrelik bir sismik aramanın yapılacağını söyleyen Yıldız, Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Gemisi’nin Akdeniz’e geçtiğinde ilk çalışma alanlarından bir tanesinin Kıbrıs’ın güney kısmı olacağını dile getirdi.

BENZİN FİYATLARINDAKİ ARTIŞ
Benzin fiyatlarındaki artışa ilişkin bir soru üzerine Yıldız, "Türkiye’nin nüfusu her yıl bir milyon civarında artıyor ama trafiğe giren araç sayısı da her yıl bir milyon civarında artıyor. Bu ortalamaların üzerinde bir rakam o yüzden halkımızın refah seviyesi arttıkça bireysel otomotiv kullanmayla alakalı gayretlerinin de arttığını görüyoruz. İster fiyatı pahalı isterse ucuz olsun ama enerji verimliliği ve tasarrufu ile alakalı her konuda bizim israf etmeden kullanmamız lazım" dedi.
Yıldız, doğalgaz ve elektrik fiyatlarına ilişkin, "Ham petroldeki ve döviz fiyatlarındaki artışın bir yıl sürmesi halinde enerji sektöründe 3 milyar dolarlık bir eksi oluşuyor. Hiçbir zaman için bunu temenni etmeyiz. Şu ana kadar maliyetimizdeki artışları vatandaşımıza yansıtmadık ama maliyetimizde bir artışın olduğu kesin. ’Bunun uzun devam etmemesini temenni etmediğimi’ söyledim" değerlendirmesinde bulundu.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri