10 ay ceza alan Fazıl Say'a Yargıtay yolu açıldı
Abone olTwitter'da 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı' gerekçesiyle yeniden yargılanan piyanist Fazıl Say'a 10 ay hapis cezası verildi ve 'hükmün geri bırakılması' kararının kaldırılmasıyla Say'a Yargıtay yolu açıldı.
Twitter mesajları nedeniyle yeniden yargılanan piyanist Fazıl
Say'a 10 ay hapis cezası verildi ve "hükmün geri bırakılması"
kararı kaldırıldı.
Piyanist Fazıl Say hakkında Twitter'da paylaştığı mesajlar nedeniyle "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçlamasıyla İstanbul 19'uncu Sulh Ceza Mahkemesi'nde yapılan yeniden yargılamasında 10 ay hapis cezası verildi.
Mahkeme, Say'ın talebi doğrultusunda, "hükmün geri bırakılması" kararını kaldırdı böylece hüküm açıklandığı için Say'a Yargıtay yolu da açılmış oldu.
Duruşmaya Fazıl Say katılmazken, Say'ı avukatı Meltem Akyol temsil etti. Duruşmada şikayetçiler Ali Emre Bukağılı, Turan Gümüş, Orkun Şimşek ve avukatları da hazır bulundu.
Şikâyetçilerin avukatı Ahmet Gündel, sanık Say'ın hükmün
açıklanmasının geri bırakılması kararına itiraz ettiğini
hatırlattı. 29'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nin itirazı kabul
ettiğini belirten Gündel, "29'uncu Asliye Ceza Mahkemesi kendisini
Yargıtay yerine koymuştur. Bu karar hukuka aykırıdır. "dedi.
'Psikolojik rahatsız'
Say'ın daha önce de sosyal paylaşım sitesi üzerinden hakaretler ettiğini iddia eden avukat Gündel, "Bu insanın hareketlerine bakınca psikolojik rahatsız olduğunu görüyoruz. Sanığın psikolojik halinin cezai ehliyetini kısmen kaldıracağını düşünüyorum. Bu konuda araştırma yapılmalı. Sanığın cezası bize göre ertelenmemeli ve hapis cezası olmalıdır" dedi.
Fazıl Say'ın avukatı Meltem Akyol ise müvekkilinin beraatını talep etti. Avukat Akyol, müvekkilinin düşünce ve fikir özgürlüğünden değil dini değerleri aşağılamak suçundan yargılandığını belirtti.
Hâkim, avukata , "Müvekkilinizle görüştünüz mü? Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istiyor mu istemiyor mu?" diye sordu. Bunun üzerine avukat Akyol, "Müvekkilimle görüştüm. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararını kabul etmiyor. Verilen hükmün açıklanmasını istiyoruz." dedi.
Hüküm verildiği için Yargıtay'a gidebilecek
Davayı karara bağlayan mahkeme Say'ı ikinci kez aynı şekilde 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Ancak mahkeme ilk kararının aksine hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına itirazı dikkate alarak cezayı açıkladı. Açıklanan ceza sanığın sabıkasız olması nedeniyle ertelendi ve Say hakkında 2 yıl denetim süresi belirlendi.
Verilen cezaya ilişkin hükmün açıklanması ile Say için Yargıtay yolu açılmış oldu. Say aldığı 10 aylık hapis cezası için Yargıtay'a başvurabilecek.
Yasalar kapsamında ceza verilen ancak hükmün açıklanması geri bırakılan sanıklar, aldıkları cezaya Yargıtay yolu ile itiraz edemiyor.
Dava gerekçesi
Twitter'da paylaştığı ve Ömer Hayyam'a ait olduğu belirtilen bir rubai nedeniyle Ali Emre Bukağılı, Turan Gümüş ve Orkun Şimşek tarafından şikayet edilen Fazıl Say hakkında iddianame hazırlanarak, Mayıs ayında dava açılmıştı. "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak" ile suçlanan Say'ın ilk yargılaması, İstanbul 19'uncu Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülmüştü.