1 Kasım seçimleri yeni seçmenler sonuçları nasıl etkiler?

Abone ol

1 Kasım erken seçimlerinde ilk kez sandığa gidecek 339 bin yeni seçmen seçim sonuçlarını nasıl etkileyecek? İşte ilk kez sandığa gidecek genç seçmenin parti tercihi...

1 Kasım erken seçimlerinde Türkiye genelinde 339 bin seçmen ilk kez oy kullanacak.

Peki ilk kez oy kullanacak genç seçmenin tercihi hangi partiler olacak?

İlk kez oy kullanacak olan genç seçmenin seçim sonuçlarını değiştirici etkisi var mı?

Aljazeera'nın haberine göre, yeni seçmenin seçim sonuçlarına etkisi ve uzman görüşleri şöyle:

FARUK ACAR: Gençlerin tercihleri genelde HDP ve MHP oluyor.

Andy-Ar araştırma şirketi sahibi Faruk Acar’a göre yeni seçmenlerin Türkiye ortalamasına mutlak surette bir etkisi olacak: 

“Yeni seçmenin oyu belirleyici olacak tabii ki. Yeni seçmen sayısı hiç olmayan bir partiyi iktidar yapmaz, barajı geçmesini sağlamaz ama neticede bir oya ihtiyaca olan bugünkü partilerin 1 Kasım’daki alacakları potansiyel oy, büyük bir denklemi kurmalarını sağlayabilir. Örneğin AK Parti’nin tek başına iktidar olma hedefi var. Yeni katılan seçmenler, bu neredeyse yaklaşık olarak 0.70 civarında bir oy yapıyor, yani yarım puanın üzerinde bir oy. AK Parti’nin ihtiyaç duyduğu hedef için bir puana hatta bir oya bile ihtiyacı var. Bu yüzden bu sayı onu kritik eşikten açıkçası tek başına iktidar pozisyonuna alabilir.”

Andy-Ar araştırma şirketi sahibi Faruk Acar

GENÇLER AK PARTİ VE CHP'YE OY VERMİYOR!

Ancak bu oyların hangi partilere gideceği önemli. Acar’a göre gençler partilerin seçim beyannamelerine bakarak oy vermiyor. Aileleri ile aynı partiye de oy vermiyorlar. AK Parti ve CHP gençlerin en az tercih ettiği partiler. Bu yüzden gençlerin tercihleri genelde HDP ve MHP oluyor. Bunun nedenlerini ise şöyle açıklıyor:

“Bugün istikbâl kaygısı, gelenekle ilgili flu bir ortamın olması ve özgürlükler konusunda iki partinin de yaklaşımı biraz daha gençlerden uzak olunca, orada bir samimiyet testine tutuluyor. MHP ve Türk milliyetçiliği vurgusunun daha ön planda olduğu ailelerin çocukları MHP’ye yöneliyor. Belki babası annesi AK Parti'ye oy veriyor ama milliyetçi bir aileden söz ediyorsak bunlar MHP’ye yöneliyorlar. Diğer taraftan Kürtler konusunda yaklaşımında demokrasi noktasında algıya dönüşmüşse mesela CHP'li bir ailenin çocuğu da HDP’ye oy verebiliyor. Bunu söyleyebiliriz. Çünkü aynı zamanda Selahattin Demirtaş sosyal medyada bir lider olarak 18-25 yaş grubuna, mesela “şapşikler” diyerek onların diline uygun bir yaklaşım sergileyebiliyor."

Sabancı Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Ersin Kalaycıoğlu
ERSİN KALAYCIOĞLU: Oy verme davranışı 20’li yaşların sonlarında başlıyor.

GENÇLER SANDIĞA GİTMEZ!

İstanbul Politikalar Merkezi Kıdemli Uzmanı ve Sabancı Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Ersin Kalaycıoğlu, gençlerin sandığa gitme oranı düşük olduğu için 339 bin yeni seçmenin çok fazla bir etkisinin olmayacağı görüşünde: 

“Gençler çok fazla katılmıyor onu biliyorum. O yüzden bunların önemli bir kısmı oy vermeyecekler muhtemelen. Siyasi parti tarafından iyi mobilize edilmezlerse hiç katılmayacaklardır. Zaten yeni seçmenlerin bir kısmı üniversite çağındadır ya da lise çağındadır. Dolayısıyla okullarıyla dertlidir onlarla uğraşıyorlardır. üniversitedeyse kayıtlı olduğu yere gitmesi lazım. Gidip gitmeyeceği bilmiyoruz. Oy verme davranışı 20’li yaşların sonlarında başlıyor. İleriki yaşlarda- daha fazla istikrar kazanıyor. Dolayısıyla çok büyük bir etkisi olmaması lazım.”

YENİ SEÇMENLER BU ŞEHİRLERDE SEÇİM SONUCUSU DEĞİŞTİREBİLİR

KOCAELİ:18 BİN YENİ SEÇMEN 

Bu kritik illerin bazılarında seçmen sayılarında ciddi değişiklikler var. Hatta bazı illerde seçmen sayısındaki artış, milletvekilinin belirleyen farktan fazla. Mesela MHP’nin 1231 oy daha fazla alabilse HDP’den bir vekil alacağı Kocaeli’de 1 Kasım seçimlerinde seçmen sayısında 18 bin 762 artış var.

AK Parti’nin 1033 oy daha fazla alabilseydi MHP’den bir vekil alacağı Samsun’da da 1 Kasım’da oy kullanacak seçmen sayısı, 7 Haziran'a göre 6 bin fazla. 

Amasya'da ise MHP 680 oy daha fazla alsaydı AK Parti'den bir vekil alacaktı. Amasya'nın da seçmen sayısı 487 arttı.

Böyle kritik illerde partilerin oy farkını kapatarak bir vekil daha fazla alabilmesi için her oy önemli.

   GÜMÜŞHANE: 5 BİN SEÇMEN KAYBETTİ

Diğer taraftan çeşitli nedenlerle ikâmetini başka illere aldıran seçmenler nedeniyle seçmen sayısı azalan yerler de var. Mesela Gümüşhane en fazla seçmen kaybeden illerden biri. 7 Haziran’da 98 bin 182 olan seçmen sayısı 1 Kasım için 93.071’e düşmüş. Yani 1 Kasım seçimlerinde 5 bin 111 seçmen kaybediyor. AK Parti bu ilde 2837 fazla oy alabilseydi MHP’den bir vekil alabilecekti. 1 Kasım’da 5 binden fazla seçmenini kaybeden Gümüşhane’de dengeler de yeni seçmen nüfusuna göre değişiklik gösterebilir. Aynı şekilde Çankırı’da da MHP 1587 oy alabilseydi AK Parti’den bir vekil alacaktı. Çankırı 1772 seçmen kaybetti. 

Günün Önemli Haberleri