BIST 9.420
DOLAR 34,38
EURO 36,28
ALTIN 2.838,82
HABER /  GÜNCEL

Amikten buğday fışkırdı

Amik Ovası'nda, bu yıl rekoltenin 600 bin tona ulaşmasının bekleniyor..

Abone ol

Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek, geçen yıl 452 bin ton ürün alınan Amik Ovası'nda, bu yıl rekoltenin 600 bin tona ulaşmasının beklendiği bildirildi.

Civelek, buğday ekim alanının geçen yıl 887 bin, bu yıl ise yaklaşık 950 bin dekarda yapıldığını söyledi.

Çiftçinin mısır ve pamuk tarlalarını dünya piyasasında değeri artan buğday tarlasına dönüştürdüğünü ifade eden Civelek, şöyle devam etti:

''Pamuk ve mısır yerine buğday ekimi yapan çitçinin yüzü güldü. Hasat döneminin başlamasıyla çiftçi ambarını doldurmaya başladı. Geçen yıl buğdayda 452 bin ton üretim yapıldı. Bu yıl ovada yaptığımız incelemede geçen yıla göre artış oldu ve 600 bin ton üretim bekleniyor.

YAĞIŞLARLA BİRLİKTE VERİM ARTTI

Birçok yerde kuraklık etkisini gösterirken, Hataylı çiftçiler olarak üretimi regüle etmenin sevincini yaşadık. Kentteki son yağışlarla birlikte verim arttı ve çiftçilerimiz buğdayda emeğinin karşılığını aldı. Türkiye'de beklenen 18,5 milyon ton rekoltenin büyük bölümü Trakya, Ege ve Akdeniz bölgesinden sağlanacak. Çünkü kuraklıktan dolayı İç Anadolu'nun bazı yerleri ile Güneydoğu Anadolu olumsuz etkilendi.''

Küresel ısınmadan çok fazla etkilenmeyen bölge çiftçisinin girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle sıkıntı yaşadığını belirten Civelek, çiftçinin üzerindeki yükün biraz olsun hafifletilmesi gerektiğini kaydetti.

MALİYETLER BİR AN ÖNCE DÜŞÜRÜLMELİ

Gübre fiyatının tonunun son 4 ayda 670 YTL'den 1150 YTL'ye çıkarak yüzde 100, mazot fiyatının geçen yıl 2 bin 200 YTL'den, 3 bin 200 YTL'ye yükselerek yüzde 44 zamlandığını ifade eden Civelek, şunları kaydetti:

''Çiftçinin üzerindeki bu ağır maliyetlerin bir an önce düşürülmesi gerekiyor. KDV ve ÖTV indirimleri yapılarak çiftçilerimizin diğer ülkelerdeki üreticilerle aynı kulvarda koşması sağlanmalı. Türkiye'de yapılan zamlarla şuan bin 150 YTL olan bir ton gübre fiyatına bir dönüm tarla alınabilecek düzeyde. Çiftçi bu durumda üretim mi yapsın tarla mı alsın, kararsız kalıyor. Çünkü sadece gübre almakla üründen beklenen verim alınmıyor. Bunun işçi maliyeti, elektrik parası, su giderleri gibi unsurları da var.''

''DESTEKLEMELER ZAMANINDA VE TAKSİTLENDİRİLMEDEN VERİLMELİ''

Desteklemelerin üreticileri koruma amaçlı olduğunu, ancak amacına uygun yapılmadığını savunan Civelek, destelemelerin zamanında ve taksitlendirilmeden verilmesi gerektiğini kaydetti.

Verilen mazot ve gübre desteklerinin yetersiz olduğunu belirten Civelek, ''Buğdayda dekara yaklaşık 3 YTL, gübreye 1 ile 3 YTL arasında destekleme yapılıyor. Ancak bu rakamlar yeterli değil. Çiftçinin biraz olsun nefes alabilmesi için rakamların yükseltilmesi, zamanında verilmesi ve taksitlendirme yapılmadan ödenmesi lazım'' diye konuştu.