BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Amerikayı tahtından indirecek dörtlü

Amerika'nın lideri olduğu yeni dünya düzeni sallanıyor. Dört ülke çok yakında pazarın lideri olmanın hesaplarını yapıyor.

Abone ol

Rusya, Çin, Hindistan ve Brezilya'nın dahil olduğu BRIC ülkeleri, Rusya'nın Yekaterinburg şehrinde ilk zirvesini gerçekleştirdi.

Gelişmekte olan ekonomileri ile dünya gayri safi milli hasılasının yüzde 15'ini oluşturan dörtlünün 2050'de ekonomik büyüklükte dünya lideri olması öngörülüyor. Son on yılda dünya ekonomisindeki paylarını iki katına çıkaran BRIC ülkelerinin toplam rezervleri de 2,8 trilyon dolara ulaşmış durumda.

İki gündür aynı şehirde devam eden Şangay İşbirliği Örgütü zirvesinin ardından bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Çin Devlet Başkanı Hu Jintau, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ve Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva ortak bir açıklama yaptı. Liderler enerji alanında işbirliğinin geliştirilmesini ve enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesini istedi.

Enerjinin üretim, tüketim ve ulaşım aşamalarında dört ülkenin koordinasyon sağlaması istenen açıklamada, "Enerjide istikrar sağlanarak, belirsizliklerin giderilmesi öngörülmektedir. Bizler enerji kaynaklarının ve enerji arzının çeşitlendirilmesini destekliyoruz. Yenilenebilir enerji, enerji yollarının güvenliğinin sağlanması, yeni enerji altyapılarının inşası ve enerji alanında yeni yatırımların planlanması buna dahil." denildi.

Zirvede liderlerin ana gündemi ise dolar karşısında alternatif rezerv kurunun oluşturulması vardı. Liderler dolara bağımlılığı azaltmak için karşılıklı bono alış verişinin desteklenmesini istedi. BRIC ülkelerinin İMF'ye daha fazla kredi sağlayarak bu yapı içinde etkinliğini artırmayı hedeflediği de kaydediliyor. Rusya'nın 10 milyar dolarlık kredi sağlama açıklamasının ardından, Brezilya ve Hindistan'ın da İMF'den fon alacağı kaydediliyor.

Küresel mali yapıda gelişmekte olan ülkelerin daha fazla yer almasını talep eden BRIC ülkeleri, Hindistan ve Brezilya'nın Birleşmiş Milletler'deki etkisinin de artırılmasına destek verdi. BRIC ülkelerinin gelecek yıl gerçekleşecek ikinci zirvesi Brezilya'da yapılacak.

Yeni dünya düzeni vurgusu

16 maddeden oluşan ortak açıklamada uluslar arası mali yapının, küresel ekonomide meydana gelen değişimlere paralel olarak yeniden düzenlenmesi talep edildi. Açıklamada uluslar arası finans kurumlarında demokratik ve şeffaf bir yapının oluşturulması istendi.

Çok kutuplu dünya vurgusu yapılan açıklamada şu tespitlerde bulunuldu: "Demokratik ve çok kutuplu bir dünya düzenin kurulmasını destekliyoruz. Yeni düzen uluslar arası hukukun üstünlüğü, eşitlik ve karşılıklı saygı ilkelerine dayanması gerekiyor. Tüm ülkelerin işbirliği ve kolektif karar alma süreçlerinde yer almaları önemli."