BIST 9.445
DOLAR 34,56
EURO 36,03
ALTIN 2.999,94
HABER /  DÜNYA

Amerikayı iyi izlemeli

Amerikalıların ve özellikle gençlerin sisteme yönelik inançları çok zayıfladı.

Abone ol
1960'lı yılların sonu ile 1970'li yılların başında Amerika şehirlerinin sokaklarında protestocu gençlerin şu sloganı sıkça duyulurdu. 'Hell no, we won't go!' Vietnam'daki savaşa karşı olan ve askere gitmeyi reddeden gençlerin en favori sloganı buydu o zamanlar. Zorunlu askerlik sistemi olduğu için binlerce genç insan askere alınmamak için Kanada'ya kaçmış ve siyasi sığınma hakkı istemişlerdi. Sonuçta 50 bin ila 60 bin kişinin bu şekilde Kanada'ya gittiği de ortaya çıktı. Şimdilerde Amerika'da profesyonel askerlik sistemi var ama buna rağmen tarihin tekerrür etmeye başladığını görüyorum. Kendi tercihleriyle asker olan bazı gençler, Irak'taki savaşa gönderilme olasılığı ortaya çıkınca askerden kaçıp Kanada'ya gitmeye başlamış. Şu ana kadar bu şekilde askerden kaçan insan sayısı 400'ü bulmuş bile. Kaçıp giden askerler gerekçe olarak Irak'ta başvurulan savaş yöntemlerini benimsemediklerini öne sürüyorlarmış.

Vietnam Savaşı Amerikan toplumunda büyük bir çözülmeye neden olduydu. Şimdi de Irak Savaşı aynı şekilde çözülmeye yol açıyor. Amerikalıların ve özellikle gençlerin sisteme yönelik inançları çok zayıfladı. Bu inancı güçlü tutmak için bir dizi yöntem devreye sokan Amerikan yönetimi ise Irak Savaşı sürdüğü sürece ne yapabileceğini pek bilmiyor. Sadece kitle psikolojisi düzeyinde değil siyasi düzeyde de sorun büyük. Vietnam Savaşı'nın yarattığı siyasi ortam, bir başkanın istifasına, gözden düşmesine ve neredeyse yargılanmanın ucuna gelmesine neden olmuştu. Toplumdaki terör korkusunu canlı tutarak ayakta kalmaya çalışan Başkan Bush'un başkanlığının geleceği pek parlak gözükmüyor. Ara seçimlerde Bush'un partisi Kongre'deki çoğunluğu kaybedecek ve Demokratlar çoğunluğu ele geçirecek.

Başkan Bush'un Irak Savaşı yalanları nedeniyle yargılanması fikrine soğuk bakmayan insanlar da sesini yükseltmeye başladı toplumda. Şu ana kadar yoğun tepkiler, baskı altında tutuldu. Çünkü 11 Eylül sonrasında toplumda yaygınlaştırılan terör korkusu canlı tutuluyor. Askerden kaçan gençlerinkine benzeyen birkaç toplumsal muhalefetin daha ortaya çıkması durumunda, sistemdeki çözülme hızlanacaktır ve yeni denge arayışları da başlayacaktır. Evet Amerika'nın global hedefleri vardır ve bunlar kendince önemlidir ama bir de iç siyaset gerçeği de vardır bu da unutulmamalı. Bazen iç siyasi gelişmeler nedeniyle global hedeflerin balans ayarına sokulması gerekebilir.

Yani Irak'tan sonra İran için de amaçları bulunan Amerika, yakın gelecekte bir anda hızla dönüş yapıp iç gerçekleri düzenlemek için kendi içine kapanıverirse hiç de şaşırmayalım. Kısa dönem içinde Türkiye'den talepleri yoğun şekilde gündeme gelecek Amerika'nın bu taleplerine cevap oluştururken her olasılığı göz önüne almak gerekecek.

Çünkü Amerikan askeri çekildiğinde kendi kasabasında alışık olduğu yaşama geri dönecek ama biz bu komşularımızla ve kendi realitemizle baş başa kalacağız. Bu nedenle rasyonel kararlar almak için Amerikan politikasını ve toplumsal hareketlerini yakından ve bilgili bir şekilde izlemek lazım.

Kaynak: