BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Amerikayı endişe sardı

Ermeni tasarısı sonrası ABD, Türkiye'nin radikal bir karar almasından korkuyor. Wilson sıkıntılı.

Abone ol

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin kabul ettiği Ermeni tasarısının Genel Kurul'dan geçmemesi için Kongre üyelerini ikna çabalarını sürdüreceğini söyledi.

ABD Büyükelçisi, "Türkiye ve ABD arasındaki ortaklık güçlüdür ve öyle olmaya devam edecektir. Hayati menfaatlerimizi gözetmeye ve ortak değerlerimizi kuvvetlendirmeye kararlıyız" dedi.

Yazılı açıklama yapan Wilson, ABD Başkanı George Bush, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Amerikan yönetimi ve kendi adına herkesin 106 sayılı tasarıya kesin olarak karşı olduğunu ifade etti.

Wilson, "Dış İlişkiler Komitesi'nin tasarıyı, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda oylanmak üzere geçirme kararı beni derinden üzmüştür" dedi.

Tasarının kabul edilmemesini içtenlikle umduğunu ve Kongre üyelerini bu yönde ikna etme yönündeki çabalarını sürdüreceğini kaydeden Wilson, "I. Dünya Savaşı ve 20'nci yüzyılda yaşanan pek çok trajediden biri de Osmanlı Ermenilerinin büyük çaptaki ölümleri olmuştur. Bu dönemin dikkatlice incelenmesi ve tarihi bir araştırma yapılması gerekmektedir" diye konuştu.

"Türkler ve Ermeniler arasında karşılıklı anlayış ve uzlaşma izlenecek doğru yol olmaya devam edecektir" diyen Büyükelçi, Türkiye ve ABD arasındaki ortaklığın ise güçlü olduğunun altını çizdi.