BIST 10.487
DOLAR 32,86
EURO 35,12
ALTIN 2.431,45
HABER /  GÜNCEL

Amca çocuklarının çektiği zulme bak

Amca çocuklarının adı aynı olunca hayat çekilmez oldu. Bu yetmezmiş gibi bir de eşlerinin isimleri de aynı çıktı..

Abone ol

Amcasının oğluyla aynı adı taşıyan gazeteci Ahmet Temurtürkan'ın ''isim benzerliği'' nedeniyle yaşadığı olaylar film senaryosunu aratmıyor.

Sivas'ın Divriği ilçesinde, 1957 yılında dünyaya gelen Ahmet Temurtürkan'ın amcasının oğlu olan gazeteci Temurtürkan da 1960 yılında doğdu ve ona da Ahmet ismi verildi.

Nüfusta, kayıtlı oldukları yer ve isimleri aynı olan amca oğullarının, yıllar sonra evlendikleri genç kızların da aynı ismi taşıması işlerin tamamen karışmasına yol açtı.

Gazeteci Ahmet Temurtürkan, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, amcasının oğlu ile isim benzerliğinin neden olduğu ilk karışıklığın Çankaya Nüfus Müdürlüğü'nden ''vukuatlı aile bildirimi' almasıyla ortaya çıktığını söyledi.

Nüfusta 18 yaşındaki oğlu Mert Temurtürkan yerine, amcasının oğlunun 18 yaşındaki kızı Ezgi Temurtürkan'ın kendi nüfusunda kayıtlı olduğunu öğrendiğini belirten Temurtürkan, ''Yaptığım araştırma sonucu oğlumun kaydının da işçi emeklisi olan amcamın oğlunun nüfusunda bulunduğu öğrendim. Divriği Nüfus İdaresine dilekçe ile başvurarak sorunu çözdüm ve oğlumun kaydını üzerime geçirdim'' dedi.

Amcasının oğlu ile vergi numarası konusunda da sorun yaşadığını anlatan Temurtürkan, şöyle konuştu:

'İkimizin vergi numaralarının karıştığını öğrendim. Benim vergi numaramla kendi numarasının karıştığını öne süren amcamın oğlunun isteği üzerine bankaya giderek durumun düzeltilmesini istedim. Bankadaki isim benzerliğiyle ilgili karışan kayıtları imza vererek düzelttim. Böylece ticaretle uğraşan amca oğlunun vergi numarasıyla ilgili sıkıntısı ortadan kalktı.''

EŞLERİN DE İSİMLERİ AYNI

İsim benzerliği nedeniyle yaşadığı sorunların bunlarla sınırlı kalmadığını, amcasının oğlu ile kendi eşinin de isimlerinin aynı olduğunu belirten Temurtürkan, ''Bu benzerlik de banka hesaplarının karışmasına neden oldu'' diye konuştu.

Eşi Güler Temurtürkan'ın bir bankadaki hesabına o zamanın parası ile 25 milyon lira yatırıldığını bildiren gazeteci Temurtürkan, şunları kaydetti:

''Amcamın oğlunun eşi ile eşimin ismi Güler. Amcamın oğlunun eşi Güler adına yatırılması gereken paranın gelmemesi üzerine karışıklık ortaya çıktı. Yanlışlık ilgili banka şubesi görevlileri tarafından anlaşılmış. Banka, eşimin imzası karşılığında yanlışlığı düzelterek ilgili parayı diğer hesaba transfer etti.''

MAAŞA HACİZ

İşçi emeklisi olan amcasının oğlunun Ankara'da bir ortak bularak restoran işletmeciliği yapmaya başladığını anlatan gazeteci Temurtürkan, ''Ancak işi sürdüremeyince mal sahibi ile bir süre kira konusunda anlaşmazlığa düştü. Mal sahibi amcamın oğlunu icraya verdi'' dedi.

İcra işleminin ardından amcasının oğlunun evine haciz geldiğini kaydeden Temurtürkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Avukat, evdeki malları amcamın oğlunun eşine emanet ediyor, yediemin olarak. Daha sonra, avukat, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) Ankara 18. İcra Müdürlüğü'nün 3174 sayılı yazısıyla başvurarak amcamın oğlunun maaşına haciz konulmasını istiyor.

SGK'da TC kimlik numarası, baba adı, ana adı, doğum tarihi gibi konularında herhangi bir araştırma yapılmadan sadece isim benzerliği sonucu benim maaşıma haciz işlemi başlatmış. Durumu aylar sonra fark ettim. Avukat ve icra dairesi ile yapılan görüşme sonucu durum açıklığa kavuştu, haciz işlemi sona erdi. Ancak maaşımda yapılan kesintileri aradan 6 ay geçmesine karşın alamadım ve avukata karşı alacak davası açtım.''

Yaşadığı olayları gülümseyerek anlatan Temurtürkan, ''Zamanında bu sorunları çözmek için hem ben hem eşim çok uğraştık. Başka bir sıkıntı olmazsa soyadımı değiştirmeyi düşünmüyorum'' diye konuştu.

DİĞER AHMET TEMURTÜRKAN

Gazeteci Ahmet Temurtürkan'ın amcasının oğlu Ahmet Temurtürkan da isim benzerliği nedeniyle kendisinin de bürokratik işlerde sorunlar yaşadığını ifade ederek, ''Nüfus kayıtlarında başlayan karışıklıklar, vergi numarası, banka hesapları ile devam etti. Eşlerimizin de isimlerinin aynı olması sıkıntıya yol açtı. Her şey anlaşılarak çözüldü, ancak bu süreçte çok sıkıntı yaşadık'' dedi.