BIST 10.648
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.450,33
HABER /  GÜNCEL

Ambulans helikopter sayısı artıyor

112 Acil Hizmeti, 1 Eylül'den itibaren, filoya yeni katılan ambulans helikopterlerle, havadan acil müdahale hizmetini genişletiyor.

Abone ol

112 Acil Hizmeti, 1 Eylül'den itibaren, filoya yeni katılan ambulans helikopterlerle, havadan acil müdahale hizmetini genişletiyor.

Koçoğlu Havacılık şirketi, Sağlık Bakanlığı ile yaptığı anlaşma çerçevesinde, satın aldığı Acil Hava Ambulans helikopterler ile bu çerçevede yaptığı çalışmalarla ilgili olarak Esenboğa havalimanındaki merkezinde bir tanıtım toplantısı düzenledi.

Operasyonlarına, 28 Ekim 2008 yılında, 2 helikopterle başladıklarını belirten Koçoğlu Havacılık Genel Koordinatörü Galip Ulu, ilk iki helikopterin birisinin İstanbul, diğerinin de Ankara'da kullanıldığını kaydetti.

Halen 7 ilde faaliyette bulunduklarını belirten Galip Ulu, 15 ilde daha etkin bir şekilde faaliyette bulunacaklarını söyledi.

Her helikoptere 3 pilotun düşeceğini kaydeden Ulu, ambulans helikopter olarak ta dünyada en çok tercih edilen markaların alındığını bildirdi.

Dünya genelindeki ambulans helikopterlerin yüzde 65'inin Fransa'da üretilen Avrupa ülkelerinin ortak firması Eurocopter modeli helikopterler olduğunun altını çizen Ulu, geri kalan yüzde 35'inin de İtalyan Agusta helikopteri olduğunu kaydetti.

Ambulans heyikopter filosunun 1 adet Eurocopter 145 modeli, 10 adet Eurocopter 135 modeli ile 6 adet Agusta modelinden oluşacağını anlatan Ulu, bütün helikopterlerin dünyanın en gelişmiş acil sağlık ekipmanıyla donatıldığını söyledi.

Dünyadaki uygulamalarda, ambulans helikopterlerde genelde bir tek pilotun bulunduğunu hatırlatan Galip Ulu, Türkiye'deki helikopterlerde ise uçuş emniyeti için iki helikopterin görev yapacağını belirtti.

Galip Ulu, ambulans helikopterlerde, bir doktor, bir yardımcı sağlık görevlisi ve iki pilotun bulunacağını vurguladı.

Ulu, Türkiye'deki acil hava ambulanslarının operasyon merkezinin Etlik Hastanesindeki helikopter pistinin olacağını ve buradaki Koçoğlu Havacılık Merkezinde, 12 saat boyunca bir doktor, bir yardımcı sağlık görevlisi ile iki pilotun hazır halde bekleyeceğini bildirdi.

Helikopterlerin güvenli olduğunu belirten Ulu, çift motora sahip helikopterlerin düşüş riskinin olmadığını, toplam 45 pilotun hepsinin de uzun uçuş tecrübesine sahip pilotlar olduğunu vurguladı.

Galip Ulu, yeni filoda, Ankara'da iki ve İstanbul'da da Avrupa ve Anadolu yakası olmak üzere iki helikopterin görev yapacağını söyledi.

Helikopterlerin, ikmal almadan iki saat boyunca uçabildiklerini belirten Ulu, bu yeni 15 bölge ile helikopterlerin birçok yere ulaşabilineceğini ifade etti.

HELİKOPTERLERDEKİ SAĞLIK EKİPMANI

Ambulans helikopterlerin tıbbi operasyonlarından sorumlu yetkilisi Dr. Altuğ Aysun, helikopterlerde, bir hastayı taşıyabilecek bir yatak ve anında teşhis ve ilk müdahaleye imkan verecek son derece gelişmiş acil müdahale ekipmanının bulunacağını kaydetti.

Ambulans helikopterlerde, ameliyat hariç, her türlü acil müdahale ve yoğun bakım yapılabildiğine dikkat çeken Altuğ Aysun, 112 merkezinden aldıkları çağrının ardından en geç 7 dakika içinde havalanarak olay merkezine giderek müdahaleye başladıklarını söyledi.

Kara ambulanslarının yarım saat içinde ulaşamayacağı yerlere kendilerinin yönlendirildiğini belirten Aysun, hastanın ya da yaralının bulunduğu merkeze en yakın yere indiklerini, ön değerlendirme aletleriyle, hasta ya da yaralılardan en ağır durumda olanları tespit ettikten sonra, ilk acil müdahaleyi yerinde yaparak, ağır konumdaki hasta ya da yaralıyı en yakın sağlık merkezine götürdüklerini, bu arada bir sağlık görevlisini de gerekmesi halinde, kara ambulansı gelinceye kadar olay yerinde bıraktıklarını kaydetti.

Aysun, hava ambulanslarının temel amacının hasta ya da yaralıyı hastaneye ulaştırmak değil, doktoru doğrudan ve acilen hastanın ayağına götürmek olduğunu söyledi.

Dr. Aysun, faaliyete başladıkları geçen yıldan buyana 1494 hasta ve yaralıyı taşıdıklarını belirterek, artan filo kapasitesiyle daha çok hasta ve yaralıya ulaşabileceklerini bildirdi.

KOÇOĞLU YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI

Koçoğlu Havacılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Koçoğlu da yeni katılımlarla birlikte, Avrupa'nın en büyük hava ambulans filosuna sahip ülkeler arasına girdiklerini belirterek, bu konudaki yatırımlarının devam edeceğini vurguladı.

Havacılıktaki yatırımlarını daha da artıracaklarını vurgulayan Uğur Koçoğlu, ambulans uçak ihalesine de ilgi duyduklarını kaydetti.

Ambulans helikopterler, Ankara, İstanbul ve İzmir'in yanı sıra, Adana, Van, Antalya, Erzurum, Diyarbakır, Kayseri, Bursa, Trabzon, Çanakkale, Afyon, Samsun ve Konya'da hizmet verecek.