Avrupa Merkez Bankası'nın Euro Bölgesi'ndeki borç krizini rahatlatma amaçlı planı dünya piyasalara güven aşıladı. Euro hızla değer kazanıyor. Avrupa, ABD ve Asya borsaları da yükselişte.
Abone olAvrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Euro Bölgesi'ndeki borç krizini rahatlatma amaçlı planı dünya çapında piyasalara güven aşıladı.
Euro, Amerikan doları karşısında son iki ay içindeki en büyük yükselişini kaydetti.
Avrupa, ABD ve Asya borsaları da yükselişe geçti.
Cuma sabahı itibariyle euro yüzde 0,3 değer kazanarak 1,2673 dolar düzeyine ulaştı.
Ağır borç yükü altındaki İspanya ve İtalya'nın 10 yıllık devlet tahvili satış maliyetleri düşmeye başladı.
İspanyol tahvillerinin faiz oranı mayıs ayından beri ilk defa yüzde 6'nın altına, yüzde 5,77'ye düştü:
İtalyan tahvilleri de yüzde 5,19 faizle satışa sunuluyor.
Avrupa borsaları da güne iyi haberlerle başladı. Dünü yüzde 3 yükselişle kapatan Paris'teki Cac40 endeksi yüzde 1'den fazla artış gösterdi. Frankfurt'taki Dax endeksi de ilk iki saatte yüzde 0,65 artış kaydetti. Alman endeksi dünü yüzde 2,9 artışla kapatmıştı.
Bundesbank karşı çıkıyor
Diğer yandan, Alman merkez bankası Bundesbank, AMB'nin tahvil alımı planına karşı çıkıyor.
Bundesbank Başkanı Jens Weidmann bir açıklama yaparak planı, "hükümetleri banknot basarak finanse etmekten farksız" diye nitelendirdi.
AMB Başkanı Mario Draghi'nin açıkladığı plan, ağır borç yükü altındaki Euro Bölgesi ülkelerinden sınırsız tahvil alınmasını öngörüyor.
Ancak bu ülkelere, resmen kurtarma paketini talep etmeleri ve anlaşma şartlarına uymaları şart koşuluyor.
ING stratejisti Alessandro Giansanti, bu adımın "piyasalara güven aşıladığını" vurguluyor: "Gördüğünüz gibi yönelik uzun vadeli tahvillere, oysa önceki yükselişlerde kısa vadelilere yönelim oluyordu."
Deutsche Bank'ın G10 FX uzmanı George Saravelos'un beklentisi ise şöyle: "Draghi, euronun risk primini düşürdü. Euronun kısa vadede 1,27 doların üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz."
Asyalı ve ABD'li yatırımcılar da memnun
Bugün Japonya'nın Nikkei 225 endeksi yüzde 2,2 yükselirken, Kore'nin Kospi endeksi yüzde 2,6, Hong Kong'un Hang Seng endeksi de yüzde 2,4 artış kaydetti.
Euro, 99,63 yen ile Japon parasını da devirdi.
Euro Bölgesi'nde İspanya ve İtalya gibi büyük ekonomiler, bu yıl borçlanma maliyetlerinde karşılanamayacak seviyelere ulaşmıştı.
Bu durum, bu ülkelerin uluslararası yatırımcılardan borç alamayarak bölgenin borç krizini atıracaklarına dair endişelere neden oldu.
Yatırımcılar, bu tarz gelişmelerin sadece Euro Bölgesi'ni değil, küresel ekonomiyi canlandırma sürecini zedeleyeceğine dair korkularını dile getirdi.
Asya'nın ihracata dayalı bazı ekonomileri de küresel talebe bağlı olduklarından dolayı, böyle bir durumdan kötü etkilenecekti.
ABD de piyasalar yükselişe geçti. Dow Jones endeksi, son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Uzmanlara göre AMB'nın planı yatırımcılara moral vererek daha riskli yatırımları göze almalarını sağladı.
Société Générale'den Vincent Chaigneau, "AMB'nin planı zaman sağlıyor. Bu da risk alma isteğinin geri geleceğine işaret ediyor" diyor.
Ancak uzmanlar, AMB'nın planının borsalarla ilgili endişeleri azaltmasına rağmen krizin henüz aşılmadığını hatırlattı.
Chaigneau bunu şöyle ifade ediyor: "Draghi bir muharebeyi kazandı, ancak Euro Bölgesi savaşını tek başına kazanamaz. En zor görev, hükümetlerin liderlik ve derin reformlar yerine kasılıp durmaktan vazgeçmesi."