BIST 9.976
DOLAR 34,08
EURO 38,05
ALTIN 2.833,14
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Amasya tarihinde bilinmeyenler

Araştırmacı- Yazar Amasya tarihine, sosyal hayatına ve kültürüne ışık tutacak bir çok belge ve yeni bilgiler kazandırdı

Abone ol

Araştırmacı-Yazar Hüseyin Menç tarafından hazırlanan 'Milli Mücadele Yıllarında Amasya' adlı eserin dördüncü, 'Fotoğraflarla Geçmişte Amasya' adlı eserin ise üçüncü baskısı yeni bilgi ve belgelerin ilavesi ile Amasya Belediyesi Kültür Yayınları'na kazandırıldı.

'Milli Mücadele Yıllarında Amasya' adlı eserin ilk baskısının 1992 yılında yapıldığını ve 2010 yılına kadar 4 defa basıldığını belirten Hüseyin Menç, “1918 yılında başlayan araştırmamız 1922 yılına kadar uzanmaktadır. Milli Mücadele devam ederken Amasya'da vuku bulan çeşitli siyasi, sosyal ve kültürel olaylara da pencere açılırken, eserimiz ayrı başlıklar altında bir bütünlük içinde toplandı. Bu şekliyle daha farklı bir yakın tarih ortaya çıktı” diye konuştu.

İlk baskısı 2007 yılında hazırlanan 'Fotoğraflarla Geçmişte Amasya' adlı eserde ise ilk iki baskıda kullanılan fotoğraflarla birlikte çoğu ilk defa yayınlanan birbirinden değerli 50 değişik fotoğraf ilave edildiğini anımsatan Menç, “Elimizde daha yüzlerce fotoğraf mevcuttur. Bu fotoğraflar Amasya tarihine, sosyal hayatına ve kültürüne ışık tutacak niteliktedir. Zamanı geldikçe bu fotoğraflarla yeni yayınları Amasya dostlarıyla paylaşmak borcumuzdur” dedi.

'Milli Mücadele Yıllarında Amasya' adlı eserden bin adet, 'Fotoğraflarla Geçmişte Amasya' adlı eserden ise 3 bin adet bastırıldığını bildiren Menç, eserlerin basılmasını sağlayan Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir'e teşekkür etti.
Menç, söz konuşu çalışmalarıyla Amasya'nın tarihi konusunda araştırma yapacak olan kimselere de yeni belgeler sunmuş olmanın mutluluğunu yaşadığını kaydetti.