BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,00
ALTIN 3.011,45
HABER /  GÜNCEL

Aman bu numaralara cevap vermeyin!

Gün geçtikçe artan dolandırıcılık yöntemlerine bir yenisi daha eklendi

Abone ol

"Bulgar alan kodlu tanımadığınız numaralardan gelen aramalara yanıt vermeyin" diyen Mülkiyet Suç Dairesi Başmüfettişi Zlatka Padikokova, dolandırıcıların telefonda temas kurmayı başardıktan sonra öncelikle, "tanışma ortamı" oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Bulgaristan'dan Türkiye'deki vatandaşları telefonla arayıp ilişki kuran ve maddi çıkar sağlayan dolandırıcıların sayısında son zamanlarda artış yaşandığına çeken Bulgar polisi, "Görmediğiniz, tanımadığınız kişilere para yollamayın. Kalbinizin sesini değil, sağduyunuzun sesini dinleyin" uyarısında bulundu.

Ağırlıklı olarak "evlilik" ve "gönül ilişkileri" ile ilgili davetler içeren telefon aramalarıyla yapılan dolandırıcılık olaylarında, dolandırıcılar yeni senaryolar geliştirerek karşılarındakini etkilemeye çalışıyor. Türkiye'deki şahıslara çoğu zaman cep telefonlarından ulaşan dolandırıcılar, bu irtibatı kısa sürede parasal ilişkiye dönüştürmeye çalışıyor.

Bazen çok sayıda cevapsız arama yaparak Türk vatandaşlarını meraklandırmaya çalışan dolandırıcılar, cevapsız aramalara dönüş yapıldığında da, kısa bir tanışma sürecinin ardından asılsız yaşam hikayeleri ve vaatlerle karşılarındakini tuzağa düşürüyor.

Bulgar polisinin verdiği bilgiye göre, dolandırıcıların büyük bir bölümü Bulgaristan'ın kuzeydoğusunda yaşıyor.

TUTARLAR 5 İLA 142 BİN AVRO ARASINDA DEĞİŞİYOR

Bulgar polis makamları, dolandırıcıların ve olayların sayısında son bir yılda artış yaşandığına dikkati çekerek, Türk vatandaşlarından farklı tutarlarda paralar almayı başaran şahısların ceplerine giren tutarın 5 ila 142 bin avro arasında değiştiğini kaydetti.

Bulgaristan Ulusal Polis Genel Müdürlüğü'nde söz konusu olaylara ilişkin soruşturmaları yöneten Mülkiyet Suç Dairesi Başmüfettişi Zlatka Padinkova, son bir yıldır Türkiye'den gelen ihbar sayısının arttığını bildirdi.

İnterpol'ün Türkiye Temsilciliği ve Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği kanalı ile gelen ihbarlardan yola çıkarak 2012 yılında 40'a yakın soruşturma yapıldığını belirten Padinkova, dolandırıcıların hedefindeki Türk vatandaşlarına mesaj gönderdi.

TANIŞMA TEKLİFİNE DİKKAT!

"Bulgar alan kodlu tanımadığınız numaralardan gelen aramalara yanıt vermeyin" diyen Padikokova, dolandırıcıların telefonda temas kurmayı başardıktan sonra öncelikle, "tanışma ortamı" oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Dolandırıcıların türlü yöntemler kullanarak duygusal senaryolarla para talep etmeye çalıştıklarını ifade eden Padikova, Türk vatandaşlarını uyararak, "Görmediğiniz, tanımadığınız kişilere para yollamayın" dedi.

ZARARIN TELAFİSİ NEREDEYSE İMKANSIZ

Padinkova, kandırılan kişilerin para transferini yaptıkları anda tuzağa düşmüş olduklarını ve transferi gönüllü olarak yaptıkları için hukuki olarak maddi zararlarının telafisinin neredeyse imkansız olduğuna dikkat çekti.
"Kalbinizin sesini değil, sağduyunuzun sesini dinleyin, dolandırıcıların kurbanı olmayın" diyen Padinkova, "Bir yabancı ile güvenilir bir ilişki kurmak için tek bir eposta adresi veya internet üzerinden yollanan bir fotoğraf yeterli olamaz" dedi.

Padinkova, aile sahibi kişilerin de dolandırıldığını ve böyle durumlarda soruşturma makamlarına verilen bilginin çok sınırlı olması nedeniyle suçluların yakalanmasının daha da zorlaştırıldığını kaydederek, bilgi yetersizliği yüzünden bazı olayların Türkiye'deki paralel soruşturmasının iptal edildiğine dikkati çekti.

EN ÇARPICI DOLANDIRICILIK VAKASI

Başmüfettiş Padinkmova'ya göre, dolandırıcılar özellikle, televizyon kanallarında alt yazı olarak geçen anonslarda telefon numaralarını ve isimlerini açıklayan, basındaki ilanlarda kişisel bilgilerini veren veya internet ortamındaki tanışma sitelerinde hesap açan kişileri arayıp ilişki kurmaya çalışıyor.

Padinkova, bildiği en çarpıcı dolandırıcılık örneğinin Diyarbakırlı bir vatandaşın başından geçen olaylar olduğunu anlattı. Başmüfettiş, Türkiye'de yaşayan 43 yaşındaki şahsın 2011 yılının Nisan ayından itibaren sadece telefonla görüştüğü dolandırıcılar tarafından "inanılmaz derecede" kandırıldığını söyledi.

Bulgaristan'dan kendisini arayan bir kadınla görüşen bu kişinin 2 saat süren ilk görüşmenin sonunda evlenmeye karar verdiğini aktaran Padinkova, Türkiye'ye gitmek üzere vize, yolculuk ve başka harcamaları için Diyarbakır'daki vatandaştan sürekli para alan kadının, defalarca çeşitli maddi ve hukuki sorunları bahane ederek, gerek sınırdan gerek hava alanından Bulgaristan'a geri döndüğü izlenimini verip Türk vatandaşı kandırdığını söyledi. Padinkova buna rağmen Türk vatandaşının dolandırıcı kadına para göndermeye devam ettiğini kaydetti.

Padinkova, Bulgar ve Türk makamlarınca kendisine yapılan uyarılara aldırış etmeyen vatandaşın, dolandırıcı kadının "kaçırıldığı için fidye ödemek zorunda kaldığı" ve "6 ay hastanede tedavi görmek ve sigorta poliçelerini ödemek zorunda olduğu" gibi çeşitli yalanlarına inanmaya devam ettiğini anlattı.

Başmüfettiş'in verdiği bilgiye göre, dolandırılan Türk vatandaşı, son olarak Bulgaristan'a gelerek ülkenin kuzeyindeki Plevne kentine yakın bir köyde, sadece sesini duyup aşık olduğu kadını bulmaya çalışırken elindeki tüm paraları harcadı ve Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği'nden yardım istemek zorunda kaldı.
Padinkova, Türkiye Büyükelçiliği ile Bulgar polisinin tüm uyarılarına rağmen dolandırılan kişinin düzmece olayları halen gerçek kabul etmekte ısrarlı olduğunu belirterek, "Şimdiye kadar 142 bin avro ödeyen kişiyi halen dolandırıldığına ikna edemiyoruz" dedi.

SORUŞTURMA SORUNLARI

Türkiye vatandaşlarına yönelik dolandırıcılık olaylarını soruşturmada belirli ölçüde başarı elde ettiklerini ve aldıkları tüm ihbarları ciddiyetle değerlendirdiklerini Padinkova, soruşturmaları zorlaştıran sorunları da anlattı.

"Çalışmalarımızdaki başarı, elde ettiğimiz bilgilerin hacmine bağlı" diyen Padinkova, Silistre kentinde geçen günlerde başarıyla sonuçlanan bir
soruşturma sayesinde, 17 bin avro para alan 4 dolandırıcının mahkemeye verildiğini bildirdi.

Padinkova, ulaştıkları kişilerden "vize, uçak bileti, havaalanı vergileri, mülk devredilmesi, tedavi harcamaları" gibi birçok düzmece gerekçe ile para alan kişilerin genellikle özel bir "para transfer sistemi" kullandıklarını bildirdi.

Soruşturma sürecinde mağdur kişinin bilgi olarak verdiği dolandırıcının düzmece ismi, telefon numarası veya para transferi için gösterdiği hesap numarası polis için yeterli olmuyor. Çünkü dolandırıcıların bazıları, takibi son derece zor olan Romanya, Almanya gibi çeşitli Avrupa ülkelerinin mobil telefon kartlarını kullanıyor.
İnterpol kanalı ile yapılan haberleşmenin ağır olması da soruşturmaların sonuçlandırılmasını yavaşlatıyor.

Padinkova, sorunları aşmak için dolandırıcılık olaylarıyla ilgili olarak geçtiğimiz yıl Aralık ayında Türkiye Uluslararası Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisi (TADOC) yetkilileri ile toplantı yaparak, karşılıklı iletişimi hızlandırmak üzere önlemleri belirlediklerini belirtti.

Dolandırıcılık olayların aniden kesilmesinin mümkün olmadığını kabul eden Başmüfettiş Pandikova, Türkiye'deki vatandaşların daima "uyanık" olmalarını istedi.