BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,46
ALTIN 3.033,84
HABER /  GÜNCEL

Aman bu alerjiye dikkat!

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Göğüs TBC Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit,bu sıralarda oluşabilecek alerjiye dikkat çekti

Abone ol

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Göğüs TBC Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, genellikle ısınan havanın etkisiyle bazı parazit ve bakterilerin ortamda çoğalmasının alerjilerin gelişmesinde etkili olduğunu belirtti. Şenyiğit, baharla birlikte ağaçların çiçek açtığını, polen döneminin yoğun olarak yaşandığını kaydetti.

Bu mevsimde özellikle polene ve yeşilliğe karşı alerjisi olanların çok dikkat etmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Şenyiğit, üst üste birkaç defa hapşırılması, nefes darlığında artış olması, harıltı ve hışıltılı solunum olması durumunda bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulmasını önerdi.

Bir polenin 400 kilometre yol kat edebildiğine dikkat çeken Şenyiğit, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mesela Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bir polen Ankara'ya kadar etkisini gösterebilir. Bahar alerjisi bir ay bazen 2–3 ay üst üste katerize olan bir durumdur. Bu tür kişilerde hem hapşırma hem de burun tıkanıklığı olduğu için ağızdan nefes alıp verdiğinde akciğerde kuruluk meydana gelmektedir. Bu da gece uyku kalitesini bozar. Sık sık uyanma ve su ihtiyacı hissedilir. Bazen de akciğer enfeksiyonu geçirilir. Bu tür durumu olanların doktor gözetiminde bir takım burun ve nefes açıcı kullanmaları gerekir. Öksürük atağı geçirenler de dikkatli olmalıdır."

EV TOZLARI DA ALERJİ YAPAR
Polenin dışında bu dönemde ev tozları akarların daha fazla görüldüğünü, alerji, astım şikayeti olanların aynı zamanda tozdan dumandan etkilendiklerini ifade eden Prof. Dr. Şenyiğit, ev temizliği yapıldığında dikkatli olmak gerektiğini söyledi.

Şenyiğit, "Bronşit ve astım hastalarını etkileyen önemli etmenlerden biri de çöl fırtınasına bağlı olarak gelişen hava kirliliğidir. Güneydoğu'da 2-3 gün hayatı felç eden kum ve toz gibi değişik partiküllerle karşılaşıldı. Alerji yapan maddeler ihtiva eden kum fırtınası, astımlı ve bronşiti olan hastaları ciddi bir şekilde etkiliyor. Gerekirse evden çıkmamak, kapı ve pencereleri açmamak lazım. Dışarı çıktıklarında da mutlaka maske kullansınlar." dedi.