BIST 9.477
DOLAR 34,42
EURO 36,45
ALTIN 2.840,96
HABER /  DÜNYA

Aman Allah'ım! Dünyanın sonu mu geliyor?

Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın yayımladığı Yaşayan Gezegen 2012 Raporu, Dünya'nın sağlık durumunun giderek kötüye gittiğine işaret etti

Abone ol

Avrupa Uzay Ajansı için çalışan Hollandalı astronot Andre Kuipers, raporun kamuoyuna duyurulduğu toplantıda gösterilen videoda, "Uzaydan orman yangınlarını, hava kirliliğini, erozyonu görebiliyorsunuz" derken, Dünya'nın alarm verdiği uyarısında bulundu.

Söz konusu videonun, Dünya'nın yörüngesinde günde 16 tur atan Kuipers'in Uluslararası Uzay İstasyonu'na ikinci misyonu sırasında kaydedildiği belirtildi.

insanların, Dünya'nın yenileyebileceğinden daha fazla tüketmeyi sürdürdüğünü ortaya koyan raporda, zengin ve fakir ülkelerin "ekolojik ayak iz"leri arasındaki farkın giderek açıldığı ve bunun felakete neden olabileceği ifade edildi.

WWF Genel Direktörü Jim Leaper, "Rapor açık bir şekilde gösteriyor ki, halen daha baş aşağı gidiyoruz. Altında bir gezegen daha varmış gibi yaşıyoruz. Dünya'nın doğal kaynakları üzerindeki baskı artmaya devam ediyor. Şu an Dünya'nın yenileyebileceğinden yüzde 50 fazlasını tüketiyoruz ve biyolojik çeşitlilik azalmaya devam ediyor" dedi.

TÜRKİYE 68'İNCİ SIRADA

Rio de Janeiro'da gerçekleştirilecek 2012 BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı öncesi yayımlanan rapora göre, Dünya'yı en çok kirleten ülkelerin başında sırasıyla Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Danimarka, Belçika, ABD, Avustralya, Kanada, Hollanda ve İrlanda geliyor.

Rapor, insanların tüketim alışkanlıkları için kaç metreküp su ya da metrekare toprak parçasına ihtiyacı olduğunu gösteren "ekolojik ayak izi" sıralamasında, Türkiye'nin ise 68'inci sırada olduğunu söylüyor.

Rapora ilişkin görüşlerini dile getiren WWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar, "Bu çalışma, gezegen üzerinde yarattığımız baskının boyutunu ve yaşamlarımızı mümkün kılan ormanlarımızın, nehirlerimizin, göllerimizin ve denizlerimizin sağlığında ortaya çıkan bozulmayı anlatıyor. Yaşayan Gezegen Endeksi'ndeki düşüşü tersine çevirmek için 'ekolojik ayak izi'nin gezegenin sınırlarına çekilmesi, tehlikeli iklim değişikliğinin önlenmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.