BIST 9.956
DOLAR 35,20
EURO 36,71
ALTIN 2.975,37
HABER /  GÜNCEL

Amaç Gülen Cemaati'ni bitirmek mi?

Taha Akyol, Erdoğan'ın 'Dershanecilik olayını kaldıracağız. Bundan kim gücenirse gücensin' sözlerinden sonra cemaatin tavrını yazdı.

Abone ol

Ak Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında konuşan Erdoğan, dershaneleri kaldıracaklarını kesin bir dille yineleyerek bu konudaki kararlılığını gösterdi.

Erdoğan'ın dersaneleri kapatma isteği hükümet cemaat çekişmesinin devam ettiği söylentilerine neden oldu.
Peki öyle mi? 
Cemaat "dersanelerin kaldırılmasına" ne diyor? 

Bu soruların yanıtını Hürriyet yazarı Taha Akyol bugünkü "analiz" yazısında verdi. Cemaatten bir isim ile konuştuğunu belirten Akyol, şunları yazdı:

CEMAAT-İKTİDAR KAVGASI MI? 

İşte Akyol'un kaleminden Hükümet Cemaat gerginliğinin arka planı:

Yapılan açıklamalarla gerilim hayli düşürülmüştü. Dershanelerin kapatılması için Başbakan tarih verince benim de aklıma bu geldi; hükümetten yeni bir tavır mı, diye düşündüm. Cemaat ya da camia çevresine sordum, bir gelirim, bir alınganlık görmedim. “Bizim için sorun yok” dediler:

CEMAAT: BİZ ÇOKTANDIR HAZIRIZ

“Bizim dershanelerimiz yıllar içinde kazandığı tecrübe ve başarı ile buna çoktan hazırdır. Özel okullara gidecek öğrencilerin ücretini de devlet ödeyecek. Talep artışı bile olabilir. Lise düzeyindeki okullarımızda öğrencilerimizi üniversite sınavlarına hazırlayacak birikimimiz de var üstelik. Bu karar konusunda tek eleştiri, özel hocalarla varlıklı ailelerin çocuklarını sınava hazırlamaya devam etmesi, bunun dışında ise ‘kayıt dışı’ kursların ortaya çıkması ihtimali olabilir.”

KAYIT DIŞI KURSLAR OLUŞUR

Benim görüşüm şu: Dershanecilik bir problem haline gelmişti, en önemlisi müfredat derslerinin ihmal edilmesi, eğitimin bir “sınava hazırlık” faaliyetine dönüşmesi idi. Bu çok ciddi bir sorundur. Ecevit hükümeti döneminde de kapatılmaları gündeme gelmiş ama toplumsal talep dikkate alınarak bu yöne gidilmemişti. Çocukların geleceğinde “sınav” bu kadar belirleyici iken, arzla talep arasında bu kadar fark varken, dershaneler kapatıldığında hali vakti müsait olan aileler özel hocalarla çocuklarını sınava hazırlama yarışına girmeyecek mi? Kayıt dışı ve denetimsiz kurslar oluşmaz mı? Böyle bir durum ortaya çıkarsa çözümünü şimdiden düşünmek lazım.

Meseleyi hükümet-cemaat çekişmesi diye dar bir pencereden değil, eğitim sisteminin bir parçası olarak ele almak gerekir, diyorum.