BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Alzherimer hastaları izlenecek

Unutkanlık nedeniyle sıklıkla kaybolan hastalar için yeni bir cihaz geliştirildi.

Abone ol

Alzheimer Vakfı ve Alzheimer Derneği tarafından, unutkanlık nedeniyle nerede olduğunu hatırlamayan, bazen de kaybolan hastalara yönelik ''kişisel güvenlik ve takip sistemi'' geliştirildi.

''21 Eylül Dünya Alzheimer Günü'' dolayısıyla Ceylan Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Emre, halk dilinde bunama olarak bilinen demansın en önemli sebebinin alzheimer olduğunu, 10 demans hastasından 6-7'sinde bu hastalığın bulunduğunu söyledi.

BELİRTİLERİ NELER?

Hafif unutkanlıkla başlayan hastalığın günlük yaşam işlevlerini yerine getirmede güçlük, konuşma problemi, zaman ve mekanı karıştırma, değerlendirme ve karar vermede güçlük, ruh halindeki değişiklik gibi belirtilerle ilerlediğini anlatan Emre, alzheimerin hem kişi, hem aile, hem de toplumu etkileyen ciddi bir hastalık olduğunu vurguladı.

HASTALAR KAYBOLUYOR

Hasta yakınlarının en büyük sorunlarından birinin hastaların nerede olduğunu hatırlayamaması ve bazen bu nedenle kaybolmaları olduğuna işaret eden Emre, şunları kaydetti: ''Hastalarımız arasında bir gün ile bir hafta arasında değişen sürelerde kaybolan ve başka şehirlerde bulunanlar var. Bu konuda vakıf ve derneğimize çok sayıda başvuru geliyor. Bu nedenle vakıf ve dernek olarak bir süredir çalışmalar yürütüyorduk. Bu çalışma sonucu TSM Bilişim A.Ş'nin desteğiyle hastaların takibini yapacak sistem geliştirildi. Bu sistem sayesinde hasta yakınları, hastaya takılacak cep telefonu büyüklüğündeki bir cihazla nerede olduğunu takip edebilecek. Bu cihazdan 30 tanesini maddi durumu iyi olmayan hastalarımıza ücretsiz dağıtacağız. Bunun dışında satın almak isteyenler vakıf ve derneğe başvurabilir.''

Prof. Dr. Murat Emre, hasta kaybolduğunda ilk bakılması gereken yerin, alzheimer hastasının ilk oturduğu ev ile sürekli gittiği yerler olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

TSM Bilişim A.Ş. Genel Müdürü Taner Keser de uydu ve internetten yararlanılan sistem sayesinde hasta yakınlarının, internet üzerinden ya da kendi merkezlerinde 7 gün 24 saat açık olan izleme merkezini arayarak, hastalarının bulunduğu yer ve izlediği güzergah konusunda bilgi sahibi olacağını anlattı. Keser, ''Cihazın fiyatı 495 dolar. Şarj edildikten itibaren 24 saat süreyle çalışabilecek. Sistem sayesinde hastaların harita üzerinden maksimum 2 metrelik bir yanılsamayla nerede olduğu öğrenilebilinecek. Ayrıca hasta 1-2 gündür evine dönmüyorsa geçmişe dönük raporlama da yapılabilecek'' dedi.

HASTA YAKINININ ACISI

Toplantıda konuşan ve hasta yakını olan İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Özcan Çığırgan da kendisi gibi profesör olan kocasının 4,5 yıldır alzheimer hastası olduğunu söyledi. Eşinin 1 Eylül'de sabah uyurken evden çıkıp gittiğini ve 3 gün boyunca aramalarına rağmen haber alamadıklarını belirten Çığırgan, ''3'üncü gece saat 02.00'de Eyüp Karakolundan telefon geldi. Eşimi Feshane yakınlarında bulmuşlar. 3 gün boyunca sürekli yürümüş ve hiçbir şey yememiş. Bu süre boyunca çocuklarımla birlikte şehrin her tarafında onu aramıştık. 1,5 yıl önce de yine kaybolmuş bir gün sonra bulmuştuk. Bu durumu yaşamayan hiç kimse bu acıyı anlayamaz. O 3 gün 3 gece hayatımın büyük kısmını benden aldı götürdü'' diye konuştu.