Altın fiyatları yüzde 9,2 değer kaybederek son iki yılın en düşük düzeyine indi. Uzmanlara göre, düşüşe, ABD Merkez Bankası'nın uyguladığı parasal gevşeme modelini durdurup para politikasını sıkılaştıracağı beklentileri neden oluyor.
Abone olAltın fiyatları yüzde 9,2 değer kaybederek son iki yılın en düşük düzeyine indi ve ons başına 1.395 dolardan işlem görmeye başladı.
Uzmanlar altın fiyatlarındaki düşüşe, Amerikan Merkez Bankası'nın uyguladığı parasal gevşeme modelini durdurup para politikasını sıkılaştıracağı beklentisinin neden olduğunu kaydediyor.
Bu da ABD'de enflasyon oranının düşeceği ve yatırımcıların altını elde tutma gerekçelerinin azalacağı tahmini yapılıyor.
Kıbrıs'ın geçen hafta altın rezervlerinden çoğunu satacağını açıklaması da, altın fiyatlarının düşüşünde etkili oldu.
Kimi gözlemciler İtalya ve İspanya gibi ekonomisi zayıf Euro bölgesi ülkelerinin de Kıbrıs'ı izleyerek altın stoklarını satarak arz fazlasını artırmasından kaygı duyuyor.
Ham petrol fiyatları da son dört ayın an düşük düzeyinde seyrediyor. Brent ham petrolü 2,29 dolar değer kaybıyla varil başına 100,75 dolardan işlem görüyor.
ABD'nin Dow Jones endeksi de % 1,8'lik bir azalmayla Kasım'dan bu yanaki en büyük düşüşünü kaydetti. Uzmanlar, Boston Maratonu'ndaki saldırının hisse senetlerindeki düşüşe yansıdığını kaydediyor.
Bakır ve alüminyum madenlerinin fiyatlarında da değer kaybı oldu; bakır son bir buçuk yılın, alüminyum da 3,5 yılın en düşük düzeyine indi.
Altın son yıllarda önemli bir yatırım aracı haline gelmiş, bir dönemde 1.800 dolardan işlem görerek rekor kırmıştı.
Altına bir başka darbe, dünyanın en büyük altın alıcısı olan Hindistan'dan geldi. Hindistan hükümetinin altına % 50 ithalat vergisi koyması, bu yılın ilk üç ayında ülkenin aldığı altın miktarında yüzde 24'lük azalma kaydedildi.
Bombay Değerli Madenler Derneği başkanı Mohit Kamboj, altın fiyatlarının daha da düşeceğini, giderek daha fazla ülkenin stoklarını azaltacağını ve altının geleceğinin zayıf olduğunu bildirdi.